VIDEO Nutritionist Corina Zugravu: “Pe vremuri lumea facea mult efort fizic, avea nevoie de foarte multe calorii, n-avea probleme cu inima, cu vasele, cu cancerul, asa cum avem in prezent”

31

corina zugravu-1

“Problema cea mare este ca grasimile au un rol organoleptic foarte important, dau gust bun mancarii, preiau aromele din condimente, si ca atare suntem tentati sa preferam un aliment mai gras unuia cu o concentratie mai scazuta de grasime”, spune nutritionistul Corina Zugravu intr-un interviu Think Outside The Box.

de Magda Barascu

Cat de importante sunt grasimile intr-o alimentatie echilibrata?Toti nutrientii sunt extrem de importanti intr-o alimentatie echilibrata. Si grasimile sunt si ele nutrienti, ca atare isi au locul lor rezervat. Nu este o descoperire recenta faptul ca aproximativ 25% pana la 30% in functie de anumiti factori avem un procent variabil din caloriile zilei.

25-30% din caloriile unei zile este obligatoriu sa vina din grasimi

Cat de gras mancam?

Asta depinde de gusturile si obiceiurile fiecarei persoane. fiecarei familii si fiecarei bucatarii traditionale, in masura in care pastram traditiile.

Problema cea mare este ca grasimile au un rol organoleptic foarte important, dau gust bun mancarii, preiau aromele din condimente, si ca atare suntem tentati sa preferam un aliment mai gras unuia cu o concentratie mai scazuta de grasime.

Cat de bogate in grasimi sunt produsele bucatariei traditionale romanesti?

Stiu ca bucataria traditionala romaneasca este considerata a fi o bucatarie foarte indigesta si vreau sa va spun ca nu e singura bucatarie traditionala cu aceste caracteristici. Pe vremuri, lumea facea mult efort fizic, avea nevoie de foarte multe calorii, n-avea probleme cu inima, cu vasele, cu cancerul, asa cum avem in prezent. Bucatariile traditionale sunt bucatarii grase, bucataria romaneasca fiind doar un exemplu in acest sens. Se mananca si slaninuta, se mananca si rantasuri, in Ardeal se mananca foarte multa smantana care se adauga la orice, cred ca si la desert adauga smantana.

Avem o bucatarie cu un consum mare de grasimi dar nu cred ca suntem o situatie exceptionala, toate bucatariile traditionale sunt asa.

Margarina versus unt

Eu nu cred ca trebuie sa punem versus nimic in domeniul alimentar unde nu exista niciun aliment interzis, sau un aliment pe care sa nu mai avem voie niciodata sa-l mancam, si asta in regimurile cele mai stricte cu putinta.

Discutia margarina versus unt se datoreaza incidentei bolilor cardiovasculare in lumea moderna.

Margarina fata de unt este net superioara, pentru ca fiind construita din grasimi vegetale, nu contine colesterol si are un continut mai redus de grasimi saturate.

Tags:



31 de comentarii

  1. Cat de greu o fi sa intelegi ca dupa inventarea antibioticului , speranta de viata a crescut de la 40 ani la 70 ani ? In 1900 eram 1,2 miliarde , acum suntem 7 miliarde . Acum 50 ani diagnosticele erau imprecise ….deh ….acum cu tomografu’ iti gaseste si ce n-ai . oricum , ideea centrala e ca nu mai crapi la prima infectie dentara serioasa si muuuult dupa 40 ani . Intre 40 si 70 , ai tot timpu’ din lume sa faci si cancer . Eu unul zic asa : mersi , Penicilina si …fereste-ma Doamne de cancer . Ceea ce doresc tuturor .

  2. Pingback: think outside the dum dum duh-ruh-rum-dum « Ştefan's rant

  3. Pingback: think outside the dum dum duh-ruh-rum-dum « Ştefan's rant

  4. Pingback: think outside the dum dum duh-ruh-rum-dum « Ştefan's rant

  5. Pingback: think outside the dum dum duh-ruh-rum-dum « Ştefan's rant

  6. Apreciez in mod deosebit virgula pusa intre subiect si predicat, respectiv intre “lumea” si “facea”. Felicitari.

  7. Grasimi vegetale da, dar ce facem cu substantele chimice care se gasesc in margarine? eu prefer sa mananc unt, mai putin, decat margarina. Afirmatia ca “e net superioara” untului e total falsa 😛

    • Si eu la fel! D-na nu citeste reviste de specialitate?! E prima data cand aud in zilele noastre ca margarina este net superioara untului. Margarina contine grasimi hidrogenate, care se depun pe vase mai abitir decat untul. Daca untul este natural, e cu mult mai sanatos.

  8. Cum pot unii sa se numeasca “nutritionisti” fara sa aiba habar de cum se mananca sanatos?

    Hint: activitatea fizica joaca un rol mai putin important decat “combustibilul” din rezervor.

    Cred ca articolul este sponsorizat de cei care produc margarina, dupa ce am citit urmatoarea aberatie: “Margarina fata de unt este net superioara”

  9. Bogdan-Catalin Serban on

    Falsa asertiunea despre margarina. Nu ati auzit de grasimile trans, obtinute in urma hidrogenarii grasimilor nesaturate? Sau despre continutul de nichel din margarina? E adevarat ca untul are 50-60 % grasimi, dar consumat in cantitati rezonabile este mult mai sanatos decat margarina.

  10. Intre subiect si predicat NU se pune niciodata virgula. Restul e tacere (The rest is silance). Adica nu va mai scremeti ca doar miroase urat .

  11. Imi pare rau, stiu ca ar trebui lasat loc comentariilor asupra continutului articolului, dar nu mai rezist sa vad virgula intre subiect si predicat! Corect este “Pe vremuri, lumea facea mult efort fizic…”, nu “Pe vremuri lumea, facea mult efort fizic…”. In limba romana nu se pune virgula intre subiect si predicat, e o regula elementara!

  12. Cu tot respectul, admitind ca (poate) efortul fizic s-a diminuat poate in ultimii ani (desi nu prea cred) nu sint de acord cu dvs. ! Poate ar fi bine sa se dea un ochi mult mai atent la pocariile care ajung pe mesele oamenilor si care au mai mult sau mai putin aprobarea organizatiilor care controleaza calitatea alimentelor ! Ca nutritionist, ce parere aveti (cit sint de naturale) despre, spre exemplu, ardeiul gras de aproape 1kg, radacina de telina de peste 1kg, s.a.m.d. umflate de apa si fara gust dar frumoase la exterior ? Sau despre laptele asa-zis sanatos dar fara grasimi, chipurile imbunatatit cu omega 3, care sta si 1-2 luni in raft fara sa fie pus la rece ? Colorantii din carne si conservantii ( vestitele E-uri !) , hormonii cu care sint hranite animalele etc. ? PE VREMURI bunicul meu,la tara, minca dimineata oua in tigaie cu jumari, bea o tuica facuta de el, dupa care pleca in treaba lui; si toata mincarea era gatita cu UNTURA pt ca nu avea bani sa dea pe ulei; si minca si 3 mese pe zi! Si a murit la 88 ani, s-a stins ca luminarea, de batrinete, in patul lui, habar n-avind ce-i aia tensiune, colesterol si altele! Dar rosia, castravetele, salata, varza de pe masa lui erau din curte ! Iar ca ingrasamint le punea doar balegar de la cele 2 vaci pe care le avea si nimic altceva (fosfati, azotati, etc.). Erau mai mici decit alea de la piata, dar bine coapte si gustoase. Si nu-mi spuneti mie ca margarina e facuta din grasimi vegetale ! Sa fim seriosi, ca n-are nimic de-a face cu naturalul ! Poate ca ar fi bine sa luati de pe raft un pachet si sa-l dati la analiza si apoi sa vedeti surprize ! Dar e mai usor sa mincam o pizza sau un ”Mac” in loc de mincare gatita, gogosari in otet de la magazin in loc de traditionalele muraturi facute in casa, etc. Mincarea gatita in casa, chiar si cu untura, insotita de o tuiculita si un vin bun, nu a adus niciodata cancerul in organism ci dimpotriva ! Cu o conditie ”necesara si suficienta”: SA FIE NATURALE !!

  13. aberatii, cum poti sa sustii ca nutritionist ca margarina e sanatoasa cand are structura chimica asemanatoare cu a plasticului, ca sa nu mai zic de “metalele” care se strecoara in compozitie, in plus unele cercetari de ultima ora sustin ca unul natural si neprelucrat termic ne este indispensabil!

  14. Observ cu surprindere ca publicul cititor este mai informat pe unele probleme decat profesionistii in domeniu. Mentionez ca d-na dr. Corina Zugravu este teoretician si nu practician in cadrul catedrei de Igiena alimentatiei de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti. Salut observatia lui Bogdan referitoare la acizii trans rezultati in urma hidrogenarii acizilor grasi polinesaturati. Margarina nu are cum sa fie mai buna decat grasimile initiale care sunt hidrogenate, este mai prost metabolizata. Este nevoie de grasimi in alimentatie pentru ca ele sunt parte integranta a membranei celulare. Acizii trans pot produce dezechilibre in structura membranara celulara unde acizii grasi polinesaturati joaca un rol structural crucial. Untul este format in proportie mare din acid butiric ch3-ch2-ch2-cooh, acid gras saturat. Dupa cum se stie intre acizii grasi polinesaturati din alimentatie si cei saturati trebuie sa se respecte o proportie in favoarea acizilor grasi polinesaturati. Acizii grasi, pe langa rolul structural si functional joaca si rol de combustibil fiind oxidati atunci cand necesarul de glucoza (combustibil preferential pt organism) este depasit. Asa se explica de ce cosasii (cu un necesar de calorii de 5500-6000 zilnic) sau cei care fac munci fizice f grele pot consuma grasimi saturate fara ca ele sa le puna in pericol viata, in sensul aparitiei dislipidemiilor.
    Rolul exercitiilor fizice este crucial pentru activitatea umana pentru ca mentine in functiune o masinarie care a fost conceputa sa se miste nu sa stea sa butoneze telecomanda. Insa nu poti introduce combustibil de proasta calitate. E ca si cum intr-un mercedes S classe ai introduce motorina cu pamant in ea.

  15. Doamna, cum puteti sa fiti nutritionist si sa spuneti o asa mare gogomanie, ca margarina este superioara untului?! Dvs stiti din ce este facuta margarina? margarina se obtine prin folosirea unor uleiuri naturale, cum este uleiul de floarea soarelui, dar care, prin incalzire la temperaturi extrem de mari si prin procesul de hidrogenare devin nocive pentru corpul uman! EXTREM DE NOCIVE! nu mai aberati aici ca margarina este mai buna decat untul. Untul este natural, este obtinut pe cale naturala. Singura problema este ca e prea gras si nu trebuie consumat in exces, mai ales de persoanele cu probleme de greutate, cardiace, etc. GRASIMILE TRANSFORMATE DIN ULEIURI NESATURATE IN GRASIMI SATURATE, CUM ESTE MARGARINA, SUNT CELE MAI PERICULOASE! Nu va luati dupa nutritionisti de 2 lei ca e sanatoasa margarina, probabil dna e platita de vreun producator de margarina.

  16. tentatia de a manca nesanatos ar trebui sa fie mai mica atunci cand nu faci nici cel mai mic efort fizic-pleci de la servici pana acasa cu masina firmei, caci 500m sunt foarte multi de mers pe jos.
    dar nici macar atunci cand esti sedentar nu te abtii,caci mancarea inselatoare e cea mai gustoasa.
    sportul inseamna consum de calorii ,caci efortul depus consuma substantele nutritive din corp. deci este un efort si o lupta de a manca sanatos.

  17. mens sana in corpore sano on

    România este prima ţară din lume care a omologat temporar, pentru o perioadă de 3 ani, fungicide pe bază de Initium, după care, dacă vin dovezi ştiinţifice că există efecte nocive, va fi retrasă această autorizare, a declarat la postul public de televiziune ministrul Agriculturii. Folosirea produselor cu Initium sporeşte cu până la 65 la sută rata riscului de cancer la colon, iar un miligram de initium intrat în corp se elimină în aproape un an. În cazul consumului zilnic de astfel de legume tratate, concentraţia din organism creşte considerabil. Cat despre: “Margarina fata de unt este net superioara, pentru ca fiind construita din grasimi vegetale, nu contine colesterol si are un continut mai redus de grasimi saturate” – curat propaganda! Cine va crede?!?

  18. margarina; omega6, grasime trans, homocisteina etc. Este practic otrava. Ma apuca groaza de asa ignoranta. Problema este inca laptele si produsele din grau, porumb orz orez etc cu indexul glicemic urias diabet, cancer, hipertensiune.

  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » MANIPULARI, ABUZURI, PATIMIRI.. (Stiri generale si opinii 28-31 martie 2010)

  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Fara avorturi macar in Saptamana Mare / OMS – acuzata oficial de manipulare a populatiei in scandalul gripei porcine. Ministru anchetat pentru achizitiile de vaccinuri anti-gripale in Bulgaria. La noi, campaniile de vac

  21. Pingback: is there a vegan honey?

Leave A Reply