Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, numărul persoanelor refugiate, solicitante de azil sau strămutate intern, a ajuns la peste 50 de milioane, în întreaga lume, informează un comunicat al UNHCR emis astăzi, la Geneva, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului.
Potrivit raportului anual “Global Trends” al UNHCR, care se bazează pe date oferite de instituţii guvernamentale şi organizaţii non-guvernamentale, dar şi pe informaţiile colectate direct de către agenţie, 51.2 milioane de persoane erau refugiate (într-un fel sau altul) la sfârşitul anului 2013, adică cu şase milioane de oameni mai mult decât erau la sfârşitul anului 2012 (45.2 milioane, conform aceluiaşi raport). Această creştere masivă a fost cauzată în special de războiul din Siria, care a forţat 2.5 milioane de persoane să revină refugiate, la sfârşitul anului trecut şi a strămutat, în interiorul ţării, 6.5 milioane de oameni. O altă tendinţă de dislocare s-a observat şi în Africa – în special în Republica Centrală Africană şi în Sudanul de Sud.
“Acestea sunt costurile uriaşe ale războaielor fără sfârşit, ale eşecurilor de a rezolva sau preveni conflictele. Pacea se află într-un grav deficit în prezent. Organizaţiile umanitare acţionează ca un paliativ, dar soluţiile politice sunt o nevoie vitală. Fără ele, nivelul alarmant al conflictelor şi al oamenilor care suferă de pe urma lor se va reflecta în creşterea acestor cifre despre care vorbim”, a declarat António Guterres, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. “Comunitatea internaţională trebuie să depăşească neînţelegerile şi să găsească soluţii pentru conflictele prezente din Sudanul de Sud, Siria, Republica Centrală Africană şi de oriunde altundeva”, a mai subliniat acesta.
Cifra totală din raport cuprinde refugiaţi, solicitanţi de azil şi strămutaţi intern. Defalcat, numărul refugiaţilor a ajuns la 16.7 milioane în lume, din care 11.7 milioane se află în grija UNHCR. Aceste cifre sunt cele mai ridicate din 2001 încoace, spune agenţia internaţională. Iar din numărul de refugiaţi aflaţi în atenţia şi grija UNHCR, mai bine de jumătate (6.3 milioane) erau, la sfârşitul anului trecut, de mai bine de cinci ani în exil. Cei mai mulţi refugiaţi sunt afgani, sirieni şi somalezi – care, împreună, reprezintă peste jumătate din refugiaţii la nivel global. Ţările care au găzduit cei mai mulţi refugiaţi, comparativ cu altele, sunt Pakistan, Iran şi Liban. În 2013, 1.1 milioane de persoane au depus cereri de azil, majoritatea în ţări dezvoltate (Germania fiind ţara unde s-au înregistrat cele mai multe astfel de solicitări). Un număr record de solicitări de azil – 25.300 – au venit din partea unor copii separaţi sau lipsiţi de părinţi.
Sirienii au depus cele mai multe solicitări de azil, 64.300, urmaţi de cetăţenii din Republica Democrată Congo (60.400) şi de cei din Myanmar (57.400). Persoanele strămutate intern (nevoite să se mute în alte părţi ale ţării lor) au ajuns la cifra record de 33.3 milioane, potrivit raportului citat. Pentru UNHCR şi alte organizaţii umanitare, a oferi ajutor acestei categorii speciale de persoane reprezintă o provocare dificilă, deoarece, de multe ori, ele se află în zone de conflict. Tot anul trecut, 414.600 de refugiaţi s-au întors în ţările lor de origine şi 98.400 au început o viaţă nouă în alte 21 de ţări. Apatrizii nu sunt incluşi în cifrele relevate de raportul UNHCR, iar numărul acestora este dificil de cuantificat exact, însă, totuşi, estimările spun că, în 2013, 3.5 milioane de persoane erau apatride. Dar, arată comunicatul UNHCR, această cifră reprezintă o treime din numărul total de persoane estimate a fi, la nivel global, fără cetăţenie.
Mai multe cifre şi detalii puteţi găsi aici.
Sursa: UNHCR
Foto: Poveştile refugiaţilor
Puteţi citi şi: