Numărul oamenilor afectați de schimbările climatice s-a dublat în 2010 față de 2009

0

Anul trecut au fost de două ori mai mulți oameni afectați de dezastrele naturale decât în 2009. Inundațiile masive de-a lungul râului Mississippi, seceta severă din Texas, sezonul tornadelor sunt fenomene extreme din prima jumătate a anului 2011 care se ridică la gravitatea fenomenelor din 2010. Anul trecut, locuitorii planetei s-au confruntat cu cu furtuni de zăpadă în Statele Unite, valuri devastatoare de căldură în Rusia și inundații în Pakistan și Australia. Vremea extremă i-a alungat din casele lor pe 42 de milioane de oameni în 2010, aproape dublu față de 2009.

Creșterea față de 17 milioane de oameni relocați în 2009 se explică prin impactul “megadezastrelor” precum inundațiile din China și Pakistan și cutremurele din Chile și Haiti. Raportul realizat de Internal Displacement Monitoring Centre arată că 90% dintre relocări au fost cauzate de evenimente ale vremii, precum inundații sau furtuni cauzate, la rândul lor, de schimbările climatice.

“Intensitatea și frecvența fenomenelor extreme sunt în creștere, iar acest trend va continua. Numărul celor afectați și relocați din cauza evenimentelor meteo provocate de schimbările climatice va crește”, spune Elisabeth Rasmusson, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați.

Foto: Flickr / DFID

Citiți și:

Sute de specii native din Europa sunt pe cale de dispariție

Cum sa salvezi o padure seculara

Paduri condamnate la moarte

Cea mai putin iubareata specie de iepuri a fost salvata

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger