Numărul infecţiilor cu HIV a scăzut semnificativ la nivel global

1

Numărul de infectări cu virusul HIV şi numărul de decese cauzate de SIDA au scăzut considerabil în ultimul an, arată un raport al ONU. Mai concret, rata deceselor a scăzut de la 2,3 milioane (în 2005) la 1,6 milioane anul trecut, spune UNAIDS. Iar numărul infectărilor cu HIV a scăzut cu o treime din 2001 încoace.

 

 

În cazul copiilor, scăderea este şi mai semnificativă, arată raportul. În 2001, erau peste jumătate de milion de noi infectări în rândul lor, iar în 2012 cifra era de un sfert de milion. Potrivit autorilor raportului, această scădere se datorează accesului mai facil la medicamentele antiretrovirale care ajută la suprimarea virusului.

La sfârşitul anului 2012, aproape 10 milioane de persoane din ţările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare (incluzând Africa de Sud, Uganda, India etc.) aveau acces la terapia necesară ţinerii virusului sub control. Medicamentaţia a devenit mai accesibilă datorită scăderii preţurilor şi implicării tot mai multor persoane, din toate colţurile lumii, în campanii menite să facă astfel de medicamente să ajungă la oamenii care nu şi le puteau permite.

Potrivit UNAIDS, lumea se apropie de atingerea scopului de a stopa epidemia de SIDA până în anul 2015. Raportul mai arată că s-a făcut un progres, chiar dacă lent, în oferirea de servicii specializate (consiliere, informare) persoanelor expuse unei posibile infectări (categorii de risc, precum cei care îşi injectează droguri). Totodată, mai atrage atenţia raportul, este nevoie de acţiuni mai concrete în domeniul stopării violenţei sexuale faţă de femei şi fete, care reprezintă o altă categorie de risc.

 

Sursa şi mai multe detalii: BBC


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger