Numărul gorilelor de munte din Africa este în creştere

1

Populaţia gorilelor de munte din Republica Democrată Congo, Rwanda şi Uganda a crescut de la 380 la 480 datorită eforturilor de reducere a braconajului şi a bolilor, informează The Ecologist.

Numărul gorilelor de munte din Masivul Virunga a crescut cu 26,3% din 2003 până în prezent. Acest lucru se datorează combaterii braconajului şi bolilor, dar nu este un semn că lupta de salvare a speciei periclitate s-a terminat, subliniază oamenii de ştiinţă.

Suprafaţa de 450 de kilometri pătraţi este alcătuită din trei parcuri naţionale: parcul naţional Volcanoes din Rwanda, parcul naţional Mgahinga din Uganda şi Parcul Naţional Virunga din Republica Democrată Congo. Potrivit recensământului, realizat în martie şi aprilie în acest an, populaţiile de gorile cresc cu un ritm de 3,7% pe an.

“Resursele dedicate conservării acestei specii sunt imense şi arată că populaţia poate fi revitalizată de la numere foarte mici cu eforturi suficiente”, a declarat Martha Robbins, primatolog în cadrul Institutului de Antropologie Evoluţionară Max Planck din Leipzig, Germania, cea care a condus studiul.

Principalul motiv al creşterii numărului de gorile este Programul Internaţional de Conservare a Gorilelor (IGCP) care a implicat comunităţile locale în proiecte care să le ajute să se dezvolte economic. “Multe dintre aceste comunităţi cresc, în prezent, albine şi produc miere. Nu mai au nevoie să vâneze”, a spus cercetătoarea.

În plus, gorilele sunt monitorizate de veterinari, ceea ce a redus numărul deceselor provocate de boli. De asemenea, numărul gorilelor a crescut şi datorită întăririi pazei din parcurile naţionale, spune Eugene Rutagarama, director în cadrul IGCP.

Acesta mai spune că, în prezent, guvernele din Rwanda, Uganda şi Republica Democrată Congo negociază un tratat care le-ar obliga să protejeze gorilele şi habitatul lor.

Foto: EPA

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Încalzirea globală – o catastrofă provocată de om sau o fluctuaţie normală a climei? » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger