Numărul fumătorilor de pe glob este în creştere şi se apropie de un miliard

2

Deşi fumatul devine tot mai puţin popular în multe părţi ale lumii, numărul total al fumătorilor de pe glob este în creştere, arată statisticile. În 2012, 967 de milioane de persoane fumau zilnic, comparativ cu 721 de milioane de persoane în anul 1980, scrie BBC, conform datelor adunate din 187 de ţări de pe glob.

 

 

Creşterea numărului de fumători are legătură cu creşterea demografică, susţin cercetătorii fenomenului. Cum populaţia Pământului a crescut la şapte miliarde în ultimii 50 de ani, pur şi simplu sunt tot mai mulţi cei care se apucă de fumat. În ţări cu populaţie numeroasă, precum China sau Rusia, statisticile au remarcat un număr în creştere de noi fumători, în ultimii ani. Ţările aflate în curs de dezvoltare au printre cele mai ridicate cifre de fumători, scrie un raport JAMA al Universităţii Washington. Cu toate acestea, raportul dintre fumători şi nefumători s-a modificat, în sens negativ pentru fumători (este mai mare proporţia de nefumători). Potrivit statisticilor, 3 din 10 bărbaţi şi una din 20 de femei fumează acum zilnic, comparativ cu 4 din 10 bărbaţi şi una din 10 femei în anul 1980.

În topul ţărilor cu cei mai mulţi fumători, Timorul de Est conduce cu 61% din populaţia sa fiind fumători zilnici. Cea mai scăzută cifră de fumători se înregistrează în insulele Antigua şi Barbuda – 5% din populaţie fumează zilnic. Ţări precum Canada, Islanda, Norvegia şi Mexic au derulat cu succes programe la nivel naţional care să convingă populaţia să reducă ţigările ori chiar să renunţe definitiv la fumat sau să nu prindă niciodată acest obicei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că milioane de vieţi pot fi salvate prin politici de prevenire precum taxarea tutunului sau legi referitoare la interdicţii, care să pună aerul curat şi sănătatea mai presus. La nivel global, studiile estimează că în anul 2012 s-au fumat 6,25 de trilioane de ţigări, comparativ cu 4,96 trilioane în anul 1980.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC

 

Puteţi citi şi:

FOTO Colecţia de ţigări româneşti: 1879 – 1989

New York-ul interzice şi ţigările electronice

Cât de sănătoase sunt țigările electronice

Țigara electronică: Dăm fumul de tutun pe un cartuș de nicotină?

În tot mai multe orașe din SUA devine ilegal să fumezi în propria casă


2 comentarii

  1. “Potrivit statisticilor, 3 din 10 bărbaţi şi una din 20 de femei fumează acum zilnic, comparativ cu 4 din 10 bărbaţi şi una din 10 femei în anul 1980.” Daca astea sunt statisticile inseamna ca acum fumeaza mai putini oameni. Daca nu sunt astea statisticile s-a strecurat o greseala pe undeva.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger