Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, odată cu Ziua Internaţională a Cancerului, marcată azi, 4 februarie, că numărul cazurilor de cancer va creşte cu jumătate în următorii 16 ani. Directorul organizaţiei, Margaret Chan, a precizat, citată de AFP, că această problemă va afecta cu precădere ţările aflate în curs de dezvoltare, unde există deja un număr mare de persoane care s-au îmbolnăvit de forme de cancer asociate cu precădere de sărăcie.
Campanie de prevenire a cancerului la sân
Raportul lansat ieri de OMS a fost realizat de către 250 de cercetători din peste 40 de ţări, fiind primul raport de mare amploare lansat în ultii şase ani. Potrivit acestuia, dacă în 2012 se înregistrau anual 14 milioane de cazuri noi de cancer, în 2030 numărul acestora e estimat să ajungă la 21,6 milioane. Totodată, numărul morţilor provocate de cancer va înregistra o creştere de la 8,2 milioane, la 13 milioane anual.
Raportul mai arată că industria tutunului este “indubitabil corelată” unei creşteri a cazurilor de cancer pulmonar. În afara fumatului, printre cauzele principale ale răspândirii cancerului se mai numără consumul de alcool, consumul de alimente procesate şi lipsa exerciţiului fizic. Astfel, o recomandare generală referă la prevenirea cancerului prin încurajarea obiceiurilor sănătoase.
În ceea ce priveşte distribuţia pe genuri, studiul indică un procent mai ridicat în rândul bărbaţilor (57%), faţă de femei (53%). În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, cele mai răspândite forme de cancer atacă plămânii (16,7%), prostata (15%), colonul (10%), stomacul (8,5%) şi ficatul (7,5%). În cazul femeilor, cea mai frecventă formă de cancer este cel a sânilor (25,%), urmată de cancer la colon (9,2%), plămâni (8,7%), col uterin (7,9%) şi stomac (4,8%).
Din raport mai aflăm că 60% dintre cazurile de cancer înregistrate la nivel global se regăsesc în Africa, Asia, America de Sud şi Centrală. Raportat la populaţie, ţările cu venituri ridicate, cum sunt cele din America de Nord, Europa Occidentală sau Japonia sau Australia, înregistrau procente mai ridicate. De asemenea, cancerul la sân, la colon şi la prostată este mai răspândit în lumea industrializată, iar cancerul la ficat, stomac şi esofag e mai degrabă răspândit în ţările sărace.
În 2011, cancerul a fost principala cauză a mortalităţii din rândul bolilor. Jumătate din cazurile noi înregistrate anul trecut provin din China, în vreme ce Europei îi revine un sfert din numărul total de cazuri. Costul anual global estimat al acestei boli este de 1,16 trilioane de dolari (sumă valabilă pentru 2010), mai arată raportul conform căruia circa jumătate din cazuri ar putea fi prevenite. Recomandările vizează vaccinarea împotriva hepatitei B şi a virusului papiloma uman, promovarea activităţii fizice şi combaterea obezităţii, precum şi campanii mai puternice împotriva industriei tutunului.
Sursa: AFP
Puteţi citi şi:
Anumiţi compuşi din marijuana omoară celulele canceroase
Cel mai tânăr pacient chinez diagnosticat cu cancer are 8 ani. Cauza: poluarea aerului