Numai bună de Cartea Recordurilor: frigăruia gigantică de la Cluj

2

O frigăruie de 101 metri și câteva sute de kilograme a făcut, ieri, deliciul participanților la o nouă rundă de evenimente din cadrul Zilelor Clujului. Inițiativa aparține bucătarului-blogger Adrian Hădean, în ajutorul căruia au sărit și alți blogger-i și oameni din online pasionați de gastronomie. Împreună au ridicat instalația, au încins cărbunii și au preparat o frigăruie care și-ar găsi ușor locul în Cartea Recordurilor, dat fiind că nu are rival. Pentru echipa de bucătari, însă, scopul a fost altul: toți banii obținuți din vânzarea porțiilor din frigăruia uriașă au fost donați unei asociații care se ocupă de problemele copiilor dependenți de dializă.

de Camelia Jula

Adi Hădean (foto stânga) este, așa cum singur s-a definit pe blogul său (www.adihadean.ro), un bucătar-călător. Nu lucrează într-un singur restaurant, ci pe cont propriu, pentru diverși clienți, pentru evenimente sau emisiuni. Însă nu a fost bucătar de la început: cariera sa a însemnat muncă în radio, presă scrisă și televiziune, a studiat actorie, a prezentat evenimente, a făcut brand management și food design, a publicat povestiri culinare și, în cele din urmă, și-a transformat pasiune pentru gastronomie în modul său de viață. Dacă, la început, a fost bucătar de plăcere, acum este unul cu ”patalama”. Și-a câștigat reputația nu doar pe piața Clujului, ci la nivel național, are un blog culinar și, așa cum spune chiar el, gătește pentru prieteni, evenimente, pentru cine îl cheamă, pentru show-uri culinare ori face rețete pentru restaurante.

Am povestit cu Adi înainte de ziua evenimentului și spunea că nu face acest demers pentru Cartea Recordurilor. ”Nu i-am anunțat pe cei de la Guiness, e prea complicat și oricum nu asta mă interesează”, explica el. Ideea frigăruii gigantice este destul de veche: Adi a făcut prima sa frigăruie ”mai mare decât altele” în 2003, cu ocazia lansării primei sale cărți. ”Frigăruia respectivă avea 13 metri. În 2007, am făcut o frigăruie de 20 de metri. Acum urmează cea de 100 de metri”, spune bucătarul. Cu sau fără Guiness Book, Adi este convins că frigăruia lui este cea mai mare din lume: a studiat ”din greu” pe internet, mai ales site-ul Cărții Recordurilor și nu a găsit să se fi încercat ceva similar. Așa că provocarea a fost completă: decât să gătească o mâncare deja înscrisă în Cartea Recordurilor și să încerce să depășească respectivul record, a ales să facă ceva ce nu a mai făcut nimeni până acum – cea mai lungă frigăruie din lume.

Foc la vatra de cărbuni

Frigăruia gigant a ținut lumea la coadă pe două rânduri

În ziua evenimentului, echipa lui Adi a ajuns la 50 de oameni din online (nu doar din cel clujean, pentru că vestea despre frigăruie s-a dus și în alte județe), care au muncit de dimineață, cot la cot cu el. Au început cu fixarea piedestalului pentru masă, fără de care nu se puteau face pașii următori. Frigăruia, pregătită de cu o zi înainte, stătea cuminte la marinat și își aștepta momentul de glorie. Piedestalul a măsurat 102 metri, iar frigăruia, 101. A fost adusă la locul ”de frigere” pe bucăți de câte un metru, ulterior asamblate. Aprinderea focului a durat pe puțin zece minute, iar flăcările au fost păzite atent de blogger-ii urmăriți de mii de clujeni. ”E plin de lume, tot Clujul e aici”, spune Andrei, unul dintre reprezentanții online-ului clujean implicat în ”facerea” frigăruii.

”Motor, acțiune” pentru prăjire s-a dat pe la ora 18:00. ”Cred că unul din momentele cu puține emoții a fost când am dat foc celor 200 de kilograme de cărbuni în vatra de cărămidă. Ne temeam că nu se aprind. Dar s-a dovedit de-a dreptul spectaculos! Alt moment memorabil a fost când am ridicat frigăruia sus. Dacă ne filma cineva de deasupra, am fi arătat ca un val din acela de pe stadioane, pentru că ridicarea a început dintr-un capăt și fiecare ridica imediat după cel de lângă el”, povestește blogger-ul. Frigăruia a fost făcută din 150 de kilograme de carne de pui, combinată cu kaizer, plus ardei gras și ceapă din belșug (luată de la Pericei, satul campion la împletitul cepei, prezent în Cartea Recordurilor). Iar gustul apreciat de toată lumea a fost dat de combinația de condimente gândită special de către Adi Hădean. ”Tot la categoria spectaculos aș menționa învârtitul, de la un capăt la altul, al unei frigărui de 101 metri. Oricum, la apetitul clujenilor, puteam face și 200 de metri de frigăruie”, râde Andrei, și pe bună dreptate: la un moment dat, coada doritorilor avea aceeași lungime ca și frigăruia! În aproximativ o oră și jumătate, din cei 101 metri nu a mai rămas nimic.

Adi Hădean (stânga, tricou roșu) în timp ce prepara cea mai lungă frigăruie din lume

Ajutor pentru copiii dependenți de dializă

Adi a fost cel care a coordonat calm ”lucrările” și, tot el, omul care a găsit resursele pentru eveniment. La o scurtă trecere în revistă, au avut nevoie de: o bară de inox de 100 de metri, cu diametrul de 8 milimetri, de un suport de susținere (120 de metri de fier beton), plăci de OSB pentru o masă de 100 de metri, cărămida pentru vatră (canalul de ardere, unde au fost puși cărbunii – peste 3000 de cărămizi), structura metalică pentru masa frigăruii, 200 de kilograme de cărbuni, 10 butelii cu gaz și arzătoare. Plus, desigur, ingredientele frigăruii: 150 de kilograme de carne de pui, 40 de kilograme de ardei gras, 50 de kilograme de ceapă, 5 kilograme de sare și multe alte kilograme de condimente și ”componente” necesare. În total, după calculele exprimate chiar de inițiatorul evenimentului, produsele și echipamentul necesare s-ar ridica la suma de 3.000 de euro.

La coadă pentru o porție gustoasă de frigăruie specială

O porție de frigăruie a costat 5 lei, iar banii s-au pus direct într-o urnă, ei fiind donați Asociației pentru Solidaritate și Empatie ”Claudia Safta”, care se ocupă de problemele copiilor dependenți de dializă. Cu acești bani, asociația își propune să le ofere acestor copii o excursie la Marea Neagră. Ca demersul să fie realizabil, ei au nevoie ca un aparat special, de care depinde viața lor, să le fie mereu la îndemână. Cu zborul până pe litoral, cazare și tratamente, costurile se ridică destul de mult, tocmai de aceea oamenii din online-ul clujean au sperat ca vânzarea atât de rapidă a frigăruii să aducă donațiile necesare. ”M-a impresionat faptul că am văzut oameni care, pe lângă banii pentru bucata de frigăruie, puneau mai mult în urna cu donații”, mărturisește Andrei. Ceea ce înseamnă o șansă în plus pentru copiii dependenți de dializă să vadă, măcar o dată, marea.

Dacă va exista sau nu și o omologare din partea Cărții Recordurilor, pentru frigăruia uriașă a online-ului clujean, pare mai puțin important. Filmările de la fața locului vor fi trimise, cel mai probabil, de unii dintre bloggeri, dar nimeni nu se cramponează cu gândul la decizie. Mai degrabă, gândurile merg către viitoarea frigăruie: să fie de 200 de metri? Să fie de 300 de metri? Să fie de un kilometru? ”Know-how”-ul există, experiența de 101 metri a reușit, așa că isprava se poate repeta oricând. Așadar, succes 🙂

Foto: www.aronet.ro

Citește și:

România în Cartea Recordurilor: de la gimnastică la cel mai bogat om din lume

Tags:



2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger