Astăzi, 14.30, parcul Izvor: Bicicliștii protestează

1

Bicicliștii se pregătesc de protest pe două roți. Dacă vrei să ai un oraș prietenos cu bicicliștii, ești așteptat astăzi începând de la ora 14.30, la marșul care pornește de la parcul Izvor. Iată ce zic bicicliștii:

 

Vino cu noi la cel mai mare protest al bicicliștilor din București!

E momentul să ne facem din nou vizibili, să arătăm că existăm și că suntem mulți. Vrem infrastructură adevărată pentru biciclete!

Într-un dispreț total față de pietoni, primarul Sorin Oprescu a anunțat că vrea să urce din nou pistele pe trotuare. Declarația sa contrazice flagrant tot ceea ce se discută în acest moment în Primaria Bucuresti în materie de mobilitate urbană. Inclusiv actele oficiale prin care se spune clar că pistele vor fi realizate “numai după consultarea cu reprezentanții societății civile” și vor fi amplasate “în special pe zona carosabilă, prin diminuarea spațiului destinat circulației generale” (extrase din răspunsul oficial al Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice București).

De aceea TREBUIE să vii cu noi la cel mai mare marș de protest al bicicliștilor prin care să arătăm că NU vrem piste pe trotuar. Pentru că deja s-a încercat acest lucru de două ori (în 2008 și în 2011) și niciun traseu nu s-a dovedit a fi viabil.

Anul trecut am reușit să ne adunam în numar mare și să aratăm că “Existăm și-o s-avem bandă”. Acum a venit momentul să arătam că vrem benzi adevărate, nu dungi galbene pe un trotuar supra-aglomerat.

Vă invităm să fiți alături de noi la un marș de protest în care vom arăta nu doar faptul că existăm, dar mai ales faptul că NU vrem piste pe trotuar.


Un comentariu

 1. http://www.facebook.com/events/475619372511150/?fref=ts

  Critical Mass este un eveniment care se desfăşoară la scară globală, în ultima vineri a fiecărei luni. Născut oficial sub acest nume în San Francisco, pe 30 Octombrie 1992, marşul este vocea milioanelor de biciclişti (şi nu numai) cerându-şi dreptul la o infrastructură urbană, respect şi siguranţă în trafic.
  Clujul a avut în ultimii ani o creştere considerabilă a numărului de biciclişti, în ciuda unui relief nefavorabil şi a unei structuri stradale dominată de haos şi constr
  ângeri. Această creştere ar fi fost considerabil mai mare cu un sprijin real al autorităţilor locale, însă răspunsul acestora rămâne la nivel de promisiuni sau soluţii de mică anvergură, tratate superficial.

  Haideţi vineri în număr cât mai mare, ca să le amintim că:
  – pistele de biciclete sunt cea mai eficientă şi rapidă soluţie pentru încurajarea traficului alternativ, decongestionarea traficului central şi un oraş mai prietenos şi mai frumos
  – în trafic, un biciclist are aceleaşi drepturi ca un şofer şi ar trebui să se poată bucura de acestea în siguranţă
  – ne-am săturat de parcări peste parcări, acoperind centrul istoric şi acaparând orice urmă de spaţiu public
  – o linie pe trotuar nu este pistă de bicicletă

  Ideea centrală a Critical Mass-ului rămâne să sărbătorim plăcerea unei plimbări cu bicicleta, aşa ca vino cu o rezervă sănătoasă de voie bună şi un zâmbet mare pe buze.
  În măsura în care se pot integra în pluton, este încurajată participarea oricărei forme de transport nemotorizat (skate, longboard, role, etc.). Evenimentul este organizat astfel încât să poată primi participanţi de toate vârstele.
  Sunt încurajate excentricităţile vestimentare, fluiere, zurgălăi, bannere, steaguri, stickere şi afişe lipite unde ţi se pare de cuviinţă. Sau ce vă mai trece prin cap.
  Evenimentul nu are organizatori, autorizaţie sau escortă din partea poliţiei. Traseul nu este prestabilit. Event-ul se va încheia unde a început, în Piaţa Unirii.
  În măsura în care este posibil şi ne permite şoseaua, o să încercăm să ne integrăm armonios cu traficul, acordând prioritate serviciilor de urgenţă (Salvare, Pompieri) sau autobuzelor. În trafic, nu uitaţi să zâmbiţi şi să încurajaţi o atitudine pozitivă.

  Reguli generale de conduită vi se vor comunica la faţa locului. Nu o să fie multe.

  Informaţi-vă prietenii şi cunoştinţele, promovaţi anunţurile de facebook, distribuiţi fluturaşi sau stickere. Ajutaţi-ne să ajungem la masă critică.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger