Nu sunt fan Roşia Montană

21

În urmă cu vreo 15 ani vedeam cum înţelege statul român să facă ecologizarea unei halte de steril: o pădurice de puieţi de fag înfipţi în pământul gri metalizat; în toiul verii, puieţii erau complet veştejiţi. Lângă păduricea eşuată se întâmpla un fel de iaz în care se scăldau copiii. Legendele spuneau că pe fundul iazului tulbure s-ar mai afla utilaje de la fosta mină. Arc peste timp, descopăr că oamenii din jurul meu se agită în discuţii şi principii. De la Bucureşti voiau să salveze Roşia Montană. Habar n-aveam unde este localitatea asta. Doar mituri. C-ar fi fost, c-ar avea, dar există riscul să nu mai aibă ceea ce oricum nu exploatează.

de Ionuţ Codreanu (ActiveWatch)

Copilul de miner din mine s-a distanţat maxim de acest subiect. Chiar mi se părea nelalocul lui – apropos de teoria formelor fără fond şi a muştelor indiscrete. Anii, vreo doi la număr, au trecut şi eu am rezistat tentaţiei de a discuta despre manipularea sau cumpărarea presei. Despre complicitatea politicienilor români nici n-am vrut să aud.

Dar mă trezesc în 2011 într-o altă Românie. O ţară în care preşedintele alege să facă PR pentru o companie privată. Cel puţin dubios. Un stat membru al Uniunii Europene care ignoră strategia Europa 2020 şi se întoarce în economia industrială. În aceeaşi ţară, se retrag articole care au răsuflat în on-line. Gurile rele spun că subiectele despre Roşia Montană nici nu ştiu cum arată maşina de tipărit. Doar dacă sunt machete frumos colorate şi plătite taman de firma care promovează proiectul. Culmea stupizeniei: puţinii cetăţeni care au îndrăznit să mâzgălească pe două pancarte argumentele contra acestui proiect sunt săltaţi mai rău ca interlopii. De asemenea, aflu că nişte oameni sobri, care au câştigat renume din iscusinţa în jungla afacerilor, s-au coalizat cu această afacere parţial privată. Culmea, vorbesc despre chestiuni şi profituri private în mijlocul târgului. Nu m-a deranjat prea mult ideea înstrăinării avuţiei naţionale, căci nu am vise patriotarde. Ştiam şi simţeam că ţara nu e condusă de manageri, ci de nişte buticari mânjiţi. Paradoxul face că statul meu (adică român) va asigura menajul după ce investitorii vor fi plecat. Iar eu nu prea am încredere în talentele de curăţare şi întreţinere ale statului meu. Revine imaginea cu halta de steril ecologizată la bifă de acelaşi stat în urmă cu 15 ani.

Nu înţeleg de când a devenit Roşia Montană o sectă sau o politică de stat. De ce nu vorbeşte nimeni deschis şi egal despre acest subiect? De ce preşedintele meu (familia şi preşedintele nu ţi-i alegi întotdeauna) a devenit un prozelit al unei afarceri? De ce sistemul tace? De ce mobilizezi 30 de jandarmi care să controleze cinci protestatari? De ce un bodyguard la un meci de baschet intră în panică atunci când vede frunza cu roşu şi cu verde? A devenit RMGC noua religie oficială? Prea mulţi fanatici şi prea multe instituţii publice se agită să o apere de eventualii eretici. Căci da, inclusiv delictul de opinie este taxat şi încadrat a fi blasfemie. Oare voi fi amendat pentru acest text când proiectul RMGC îşi va fi început lucrările? Cine îmi va prelua creditele din bancă?

Dincolo de întrebările retorice şi dramatice, declar în continuare că nu sunt un fan al Roşiei Montane. Sunt un fan al democraţiei şi al statului de drept. Muncesc într-o organizaţie care asta vrea: un spaţiu liber în care oamenii se pot exprima liber şi responsabil. Şi nu pe orice subiect, ci pe subiecte de interes general. Or, atunci când întregul sistem, întreţinut din taxele noastre, se contractă ca un pumn pentru că nişte cetăţeni nu sunt de acord cu regulile jocului, avem o problemă. Problemă = interes public. Nu pot asista pasiv la strategia statului de a nu răspunde şi de a nu  face gestionarea corectă a propriilor resurse şi cetăţeni. Sunt un cetăţean care nu mai acceptă ordine şi fapte deja împlinite. Vreau să fiu cot la cot cu statul şi să-l ajut sau să învăţ de la el (dacă e cazul). Nu mai accept să fiu tratat cu dispreţ şi trimis în camera mea. Roşia Montană nu este doar o localitate. Este o activitate de pe agenda statului. Deci mă freacă grija. Vreau să ştiu şi vreau să pot să înţeleg.  Roşia Montană = democraţie, transparenţă şi bun simţ. Eu sunt democratic – accept şi ascult opinii diferite. Transparent – îmi declar activitatea şi profitul ori de câte ori este recomandat. Am bun simţ – nu pretind că voi salva Roşia Montană. Sper ca oamenii de acolo să se salveze. Dacă au reuşit să apară în presa naţională, înseamnă că ştiu să facă advocacy. Deci pot şi altfel. Pot fără mine.

Foto: Roşia Montană

 

 

 


21 de comentarii

 1. In urma cu 15 ani, nu eram in Uniunea Europeana si ne pasa undeva de ecologizare. Acum cand suntem presati de UE sa ne pese, nu mai avem fonduri sa o facem cum trebuie.Dar lipsa fondurilor nu este un motiv pentru ca sa lasam poluarea sa-si continue sa-si faca de cap la Rosia Montana. Investitia de 120 mil de dolari exclusiv in ecologizare, propusa in cadrul proiectului RMGC, este binevenita si ar trebui luata in seama.Doar parerea mea. Multumesc.

  • Hai ca nici acum 15 ani nu eram asa de interesati de mediu. Sutn atatea zone caer au nevoie de ecologizare in tara si pana acum nici uan nu a fost curatata. A fost un articol acum cateva saptamani care vorbea despre costul total care se ridica la cateva miliarde de euro. Pentru Rosia exista scapare, pentru restul ramane de vazut

 2. Vai Anda, tu esti asa o penibila (sau un penibil, cine stie…). Ma abtin de obicei sa intru in polemici de genul asta pe internet, dar dupa cum te vad comentand la mai toate articolele pe subiectul asta, mi-e greu sa ma abtin. Sper ca cei 600-800 lei/luna cat iei de la RMGC sa-ti ajunga sa-ti cumperi somnifere, ca sa reusesti si tu sa dormi bine noaptea. Ca altfel mi-e greu sa-mi imaginez ca poti fi atat de naiva. Doar parerea mea ;).

 3. @ Ionut Codreanu (autorul articolului): Daca ati schimba cuvantul “halta” cu “halda” s-ar putea sa transmiteti mesajul corect. Asta ca sa vezi ca Teoria formelor fara fond are o aplicabilitate mult mai concreta in cazul de fata. Celelalte greseli, care tin tot de “forma”, nu fac decat sa acutizeze un verdict previzbil din primele randuri, jurnalismul e o palarie prea mare pentru dumneavoastra.

 4. Lafel ca si azi ong-urile, pardon protestatarii tot in orasele mari se aduna in speranta ca prefacandu-se ca sunt morti ei vor salva zona. Pana in prezent nu am vazut nici o campanie bine facuta pentru curatarea mediului

 5. Cand a venit Sulfinica Barbu la Mmediu (am lucrat o perioada acolo) primul lucru a fost sa puna la intrare cateva sute de exemplare cu studiul de impact de mediu pt RMGC. Care era facut “in the house” de firmele lor. Aceeasi SB a fost in stare sa spuna, prin firma ei ca padurea Baneasa trebuie facuta locuibila, pt ca e un focar de infectie (sobolani, caini vagabonzi, etc). Deci cu acesti buticari lucram, se vede ce departe am ajuns.

 6. Stii ca daca e s-o luam prin excludere si tu tot de la un partid iti iei salariul. Numai ca e de la opozitie. Si oare cine se opune RMGC-ului? Ghici cipuerca ce-i….

 7. Naivitatea este relativa sincer sa fiu! Si ca sa fiu si mai sincer, cred ca si tu esti naiva. Crezi ca daca exploatarea nu va mai avea loc si se va face sa zicem agricultura, totul va fi roz si frumos? Daca da, inseamna ca 1: ori nu ai o parere bine formata despre ce inseamna agricultura sau sa zicem turism intr-o zona ca aceea ori 2: mergi cu valul/turma/etc pentru ca asa ti se pare ca e mai ok, ca e mai eco/simplu/logic/moral/etc.

 8. Nu vad de ce niste persoane particulare, total dezinteresate, fara legatura cu Rosia Montana ar vrea sa aiba loc exploatarea. Pot sa inteleg perfect tabara anti, dar nu si pe cea pro. Singura explicatie logica este ca aceste persoane sunt sau pe statul de plata al companiei, sau intr-un partid care are interese precise. Deci nu-s persoane independente, ci actioneaza manati de interese pecuniare sau de partid.

 9. Argicultura nu oti sa o practici intr-o zona muntoasa, nu poti sa plantezi porumb, sau livezi. Plus ca uitati un mare dezavantaj, toata zona este poluata din cauza minei statului, deci intai trebuie investit in depoluare, alti bani pe care statul nu ii are. Soluatia agriculturii poate merge pentru 2-3 oameni la ei in curte dar restul ce sa faca?

  • Restul oamenilor ar putea incepe sa munceasca …..nu trebuie sa ai de munca neaparat in satul tau …sunt oameni care merg si o suta de kilometri la munca …fara sa astepte sa se deschida o mina care sa polueze si mai rau totul in jur …ce e acolo de la mina statului este floare la ureche pe langa ce vor aia de la RMGC….e ca si cum ai zice sa isi dea foc la casa ca oricum in bucatarie arde aragazul. Oamenii cu chef de munca muncesc deja , nu isi plang de mila la televizor!

  • Cresterea animalelor nu tot agricultura se cheama? Apicultura nu-i cumva tot agricultura? Daca nu poti planta livezi atunci din ce naiba fac rosienii palinca? Din rasina de brad?

   Restu ce sa faca? Ce au facut si pana acum, inainte sa veniti voi scursurilor sa depopulati zona si sa-i intoarceti unii impotriva altora. Gasesc ei ceva de facut imediat ce-i lasati in pace.

 10. Acesti oameni de joasa speta de la RMGC sau platiti de RMGC NU INTELEG CA NU NE PASA DE ECOLOGIZAREA LOR DE 2 LEI FACUTA DE MANTUIALA (a se vedea ce au facut in PANAMA si pe unde au mai “ecologizat”)…..pur si simplu ca cetateni ai acestei tari nu vrem un focar de poluare in livingul nostru …daca nu pun cianura aia acolo nu mai e nevoie de ecologizare …….este superb cu dealuri si totul verde …neecologizat …decat cu halde , lac de cianura “perfect ecologizat” , pur si simplu varianta noastra e mai buna pentru Romania ….

 11. Este normal (si de asteptat) ca un activist ecologist sa se implice in campanii impotriva rgmc. Daca ar lua partea rgmc, ar fi de-a dreptul bizar (ca si cum un membru Greenpeace ar recomanda sa se construiasca o centrala atomica). Nu este normal ca acel activist sa fie numit tradator sau platit de opozitie (pana a se pronunta presedintele in favoarea proiectului rgmc, nici opozitia nu prea stia ce atitudine sa adopte). Nu este normal ca cinci (sau cinzeci, nu cifra conteaza) activisti sa fie saltati de catre politie, iar interlopii care participau la inmormantarea unui sef de-al lor si care au agresat jurnalisti sa fie ocrotiti de aceeasi politie.

 12. @gigel sau se gandesc ca se poate si in romania asa cum se poate si in finlanda sau suedia. sau se mai gandesc ca comisia europeana sustine exploatarea aurului folosindu-se cianura. si pentru ca mai intai te gandesti la oameni si comunitatea nu la altceva.

  • O ce sa zic, tare mult va pasa de oameni si exact de aia din Rosia Montana, cand sunt atatea zone cu oameni in situatii similare sau mai precare. Daca v-ar pasa de oameni ati lucra pentru organizatii umanitare, nu pentru o companie miniera.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger