Nu subestimaţi porumbeii: nu uită nicio faţă umană

2

Nu e vorba despre porumbei antrenaţi, ci despre banalele zburătoare de care ne lovim zilnic pe stradă. Aceştia au, potrivit ununui nou studiu, o abilitate incredibilă de a reţine şi recunoaşte indivizii umani, fără să se lase păcăliţi de schimbarea hainelor.

Un grup de cercetători şi-a prezentat ieri, în cadrul conferinţei anuale a Societăţii de Biologie Experimentală din Glasgow, rezultatele cercetării despre porumbeii urbani, care pot recunoaşte oamenii folosind, cel mai probabil, trăsăturile faciale. Experimentul a fost realizat cu păsări care nu mai fuseseră niciodată supuse dresajului, dar care au dovedit abilităţi la fel de bune ca porumbeii “educaţi”.

Din descrierea cercetării aflăm că doi oameni de ştiinţă au avut timp de câteva săptămâni misiunea de a merge într-un parc din centrul Parisul şi de a testa vigilenţa păsărilor. Una dintre cele două cercetătoare de la Universitatea Paris Vest Nanterre La Défense era prietenoasă, lăsându-i pe porumbei să se hrănească cu grăunţele pe care le aducea cu el, iar celalaltă juca rolul ostil, izgonindu-i de fiecare dată când se apropiau. Deşi cele două femei arătau relativ asemănător, de fiecare dată au purtat haine de culori diferite.

La finalul experimentului, au constatat că porumbeii puteau să-i distingă, evitând-o pe cercetătoarea neprietenoasă chiar şi când aceasta îşi schimbase comportamentul. Nici măcar faptul că cele două au făcut schimb de haine nu le-a creat confuzie păsărilor, care nu s-au mai apropiat nici în ruptul capului de femeia ostilă. Ipoteza pentru explicarea acestei capacităţi de recunoaşte a trăsăturilor feţei ar fi, potrivit acestui studiu, legată de lunga coabitare a porumbeilor cu oamenii. Pe viitor, miza este aceea de a descoperi dacă această abilitate este una genetică sau este rezultatul unei îndelungate experienţe în mediul urban.

Sursa: Physorg

Foto: Flickr / messy_beast


2 comentarii

  1. O posibila explicatie, din perspectiva personala, si poate avea si functie de sugestie ptr. cercetatori citati, este abilitatea porumbeilor calatori de a recunoaste domiciliu propietarului. Cred ca alaturi de alte dotari porumbei, inclusiv urbani au natural acest dat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger