Nu ne mai iau ungurii Ardealul? Despre evanescenta unui mit

137

La Budapesta tocmai se decide ca toti etnicii maghiari din afara granitelor sa beneficieze de dubla cetatenie, iar la Bucuresti e liniste. Un subiect care acum cativa ani ar fi inflamat opinia publica si ar fi tinut prima pagina a ziarelor, trece acum aproape neobservat. Pare de necrezut. Sa fi disparut toate temerile despre posibile miscari secesioniste, despre atingerea suveranitatii si a securitatii nationale, nu se mai teme nimeni de nationalismul radical?

de Marian Chiriac

Faptele

Pe 17 mai, partidul de dreapta FIDESZ, care detine majoritatea de doua treimi in Parlamentul ungar, a depus o propunere de lege vizand acordarea dublei cetatenii etnicilor maghiari care traiesc in tarile vecine. Conform proiectului, care ar putea sa fie adoptat de Parlament pe 26 mai, etnicii maghiari vor primi, doar la cerere, cetatenie din partea Budapestei, cu conditia sa fie descendenti din familii care au trait in Ungaria si sa nu aiba antecedente penale si daca dovedesc faptul ca au cunostinte de limba maghiara.

FIDESZ doreste ca acest text de lege sa intre in vigoare simbolic la 20 august, ziua sarbatorii nationale a Ungariei, dar aplicarea sa concreta nu ar fi lansata decat incepand de la 1 ianuarie 2011.

Masura priveste in jur de 3,5 milioane de maghiari traind in tarile vecine Ungariei, cei mai numerosi fiind in Romania si Slovacia (unde reprezinta 10% din cele 5,4 milioane de locuitori). Ei traiesc de asemenea in Serbia, in Ucraina, in Croatia si in Austria. Totusi, cea mai importanta comunitate maghiara din afara granitelor este in Statele Unite.

Pericol pentru suveranitatea nationala?

“Daca Ungaria adopta aceasta lege, o vom percepe drept o amenintare la adresa suveranitatii nationale”. Declaratia nu a fost facut de vreun politician roman, ci de catre premierul slovac Robert Fico.

Daca la nivel oficial Romania pastreaza o tacere deplina pe acest subiect, in Slovacia – aflata in prima campanie electorala – se duce o intensa campanie impotriva a ceea ce se considera “un act unilateral, care incalca dreptul international si principiile relatiilor de buna vecinatate”. Pe 25 mai, parlamentul de la Bratislava a adoptat o rezolutie prin care isi exprima ingrijorarea in legatura cu proiectul de lege din Ungaria, anuntand ca, in replica, ar putea adopta un amendament la propria lege a cetateniei, in sensul ca daca un cetatean slovac declanseaza procedurile pentru obtinerea cetateniei altui stat, acesta isi va pierde automat cetatenia slovaca si, implicit, dreptul de a ocupa o functie publica.

Desi foarte multa vreme Slovacia si Romania au avut abordari similare in chestiuni legate de problema minoritatii maghiare, de data aceasta Bucurestiul are o alta atitudine: o tacere aprobatoare.

Cum se explica acest lucru, mai ales ca e vorba de un subiect care, cu doar cativa ani in urma, cand s-a mai discutat exact acelasi lucru, inflamase opinia publica? Sa se fi estompat ideea – cu lunga traditie in mentalul colectiv – ca ungurii, pe ascuns, fac orice numai ca sa redobandeasca Ardealul?

Realitatile economice si sociale din ultimii ani par sa dovedeasca acest lucru: oamenii au acum alte prioritati. “Nu stiam de ce lege pregatesc ungurii la Budapesta. Si, de fapt, cred ca pe nimeni nu mai intereseaza astazi astfel de probleme, in conditiile in care oamenii sunt mai preocupati de siguranta zilei de maine”, spune Ciprian Preda, un tanar nascut in Ardeal si care acum traieste la Bucuresti. “Ca sa glumesc, multi romani ar vrea de fapt ca Ungaria sa ia inapoi Transilvania, pentru ca spera ca in acest fel sa fie mai bine administrati”.

La alt nivel, consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs explica retinerea oficialilor romani prin faptul ca actualul context politic e diferit in Romania, spre deosebire de Slovacia, aflata in plina campanie electorala si unde partidele nationaliste slovace sunt interesate sa atraga voturi speculand temerile populatiei.

Este securitatea nationala amenintata?

Un scenariu apocaliptic ar putea arata cam asa: circa un milion si jumatate de maghiari din Transilvania dobandesc si cetatenia ungara. Fidelitatea lor fata de Romania ar fi pusa in discutie, atata vreme cat ei devin parte a unei natiuni maghiare dincolo de granitele statului ungar, cu o alta constiinta nationala si elemente de identitate comunitara.

Expertii spun insa ca acesta este un pericol imaginar. “Legea maghiara nu reprezinta un risc la adresa securitatii nationale a Romaniei. E vorba doar de faptul ca niste cetateni ai acestei tari au acum posibilitatea sa dobandeasca si cetatenia altui stat, practica curenta in multe tari europene”, crede Gabor Adam, coordonator de proiect in cadrul Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala (CRDE) din Cluj. “De fapt, initiativa Budapestei e mai curand un gest simbolic, reparatoriu”.

Gabor Adam apreciaza ca prin noua lege ce urmeaza sa fie adoptata in Ungaria nu se va schimba componenta etnica a Transilvaniei, pentru ca “nu vor veni aici persoane din afara acestui spatiu”. El accepta insa ca, pe termen lung, este posibil sa se inregistreze un val de migratie economica dinspre Romania catre Ungaria. “Cele doua tari sunt acum in doua etape economice distincte, cu Ungaria in revenire economica, iar Romania in plina criza. De aceea, e posibil, daca aceste tendinte raman, ca o parte a populatiei – scolarizata, bine pregatita – sa plece din tara in cautare de locuri de munca. Acesta este, dupa opinia mea, un posibil risc. Posibil, repet, pentru ca nu exista inca studii care sa sustina stiintific aceasta”.

Afectata ar fi insa si comunitatea maghiara din Romania, care s-ar reduce din punct de vedere demografic. Autoritatile de la Budapesta nu vor insa acest lucru, ele spunand de mai multe ori ca legea cetateniei pentru maghiarii din afara granitelor nu isi propune sa ii atraga pe maghiari in Ungaria, ci sa ii ajute si sa ii determine sa ramana si sa prospere pe teritoriile natale.

Se vor resuscita sentimentele nationaliste?

Politica se face si prin exploatarea sentimentelor si credintelor populatiei, mai ales in aceasta parte a Europei, unde exista o sensibilitate majora fata de subiectele cu substrat etnic. Iar acest lucru nu poate fi trecut cu vederea.

“Daca se doreste, poate fi gasit de catre politicieni orice motiv pentru exacerbarea nationalismului. Sa ne uitam doar la ce s-a intamplat recent cu discutiile legate de preconizata studiere a istoriei si geografiei Romaniei in limba materna, cand s-a exagerat foarte mult pe acest subiect”, spune Gabor Adam. El crede ca legea dublei cetatenii nu va crea “prea multa flama nationalista” in Romania. Intai de toate, pentru ca tara noastra are o legislatie aproape identica cu cea preconizata de Budapesta, ce permite acum acordarea cetateniei pentru etnicii romani din Republica Moldova.

Pe de alta parte, proiectul Ungariei este euro-conform atata timp cat Ungaria nu vrea sa acorde in mod automat cetatenia, ci la nivel individual, printr-o procedura mai usoara pentru cei care au stramosi nascuti in Ungaria.

Si, nu in ultimul rand, crede Gabor Adam, in actuala conjunctura politica – cu UDMR aflata la guvernare si PDL interesat sa aiba o relatie buna cu FIDESZ – este foarte putin probabil ca Romania sa doreasca sa intre in dezacord cu Ungaria pe subiectul dublei cetatenii.

In opinia lui Adam, singurele intrebari sunt legate de lipsa unor studii serioase privind efectele legii dublei cetatenii (cam cati maghiari vor dori acest drept?, se va ajunge la o semnificativa emigrare economica?) si la o nu tocmai atenta pozitionare in timp a dezbaterilor la Budapesta pe acest subiect, care se suprapun cu campania electorala din  Slovacia.

UPDATE

Parlamentul Ungariei a votat legea privind acordarea cetateniei printr-un nou amendament care permite un acces mai usor la cetatenie etnicilor maghiari de peste hotare. Amendamentul a fost votat cu 344 de voturi pentru, 3 impotriva si 5 abtineri. Legea va permite unor persoane sa aplice pentru cetatenie chiar daca nu au domiciliul in Ungaria, daca pot dovedi ca au origini maghiare si vorbesc limba maghiara, relateaza Reuters.


137 de comentarii

 1. Nu poti fi sluga la doi stapani. Dubla cetatenie ridica urmatoarea problema: fata de cine se va simti mai atasat respectivul indvid, fata de Ungaria sau fata de tara in care s-a nascut si traieste? Nu poate avea un atasament egal. Unul va fi mai puternic, altul mai slab. Problema atasamentului diferentiat atrage dupa sine chestiunea loialiltatii. fata de care stat va fi mai loial si mai bun cetatean, fata de Ungaria sau fata de statul de bastina? Ori, din moment ce e de bun simt sa presupui ca respectivii vor fi mai atasati si mai loiali Ungariei decat statului de bastina, o serie de state se vor trezi cu o o serie de cetateni problema, a caror loialitate si atasament e indoielnic. Din acest motiv, solutia slovaca de raspuns la provocarea maghiara e cea mai adecvata: cetatenilor slovaci de etnie maghiara care vor solicita si vor obtine cetatenia ungara sa le fie retrasa cea slovaca. La fel trebuie sa procedeze si Romania. Nu e vorba de nationalism, ci de o masura fireasca de protejare a intereselor de stat.

  P.S. De ce provocarea de la Budapeste este considerata euroconforma, iar actiunile de protejare a intereselor statelor vecine Ungariei ar fi neconforme cu principiile europene? E doar o gogoasa propagandistica menita sa discrediteze eventuala rezistenta.

  • Gargara. Asa poti sa spui ca daca musulmanii sunt cetateni americani atunci ei sunt loiali Americii. O idiotenie

  • Dragul meu pastarnac! Si ce facem cu acei cetateni ai Republicii Moldova, care primesc si cetatenia romana? Ei nu devin slugi la doi stapini? sau ne uitam doar in ograda vecinilor?

   • daca esti din roman ardealean sau roman banatan nu trebuie sa sti limba maghiara ca sa otii cetatenia maghiara.

   • Domnule istet Republica Moldova nu e o ETNIE asa cu sunt maghiarii. Moldova e tara si e normal sa primeasca dubla cetatenie daca vor. In primul rand vorbesc aceasi limba ca si noi (limba oficiala) spre deosebire de bozgori au destule drepturi in Romania daca nu le convine sunt liberi sa plece unde cred ei ca o duc mai bine. Se plang ca tiganii is mai periculosi decat ei ! de ce nu pleaca dintr-o tara asa cum o numesc ei plina de tigani ?!? mai lasa vrajelile astea de 2 bani.

  • o sa ajungem sa ne dorim sa stim maghiara pentru a putea fi “loiali” fata de niste conducatori care-si respecta poporul

  • situatia cu dubla cetatenie pt. maghiari este similara cu dubla cetatenie a moldovenilor de dincolo de prut, stabiliti in romania (in multe cazuri in orase gen cluj/kolozsvar). cu alte cuvinte, romania aplica demult aceeasi politica fata de etnicii romani din moldova. deci, care-i problema in cazul de fata? ah, inteleg, probabil faptul ca acuma este vorba de …unguri iar ungurii trebuie suspectati din oficiu (pentru a se justifica astfel politicile antimaghiare din romania din ultimii 90 de ani)! 😉

   • ungurii din Cluj nu sunt stabiliti in Romania. Clujul este atestat la 1167 si a fost intemeiat de sasi germani. Clujul a devenit oras al romaniei doar la 1920.

   • In EPOCA MEDIEVALA Clujul este atestat pt.prima data la 1167 sub vechea denumire in latina:CASTRUM CLUS ! Dovezile arheologice si nu numai, arata, existenta unei asezari inca de pe timpul dacilor numita NAPUCA,fiind o localitate inportanta a dacilor si asta in jurul anilor 107 d.c. !

  • Loialitatea fata de o tara este bazata nu pe faptul cetateniei ci pe faptul cum o reprezinti. Degeaba ai cetatenie romana daca la fiecare alegere unghurul este tot un dusman.
   PS De ce nu vorbim de cetatenia moldovenilor?
   Pentru tori care inca considera unghurii o amenintare: Nu noi suntem amenintarea ci individul in sine este amenintarea pentru copii nostri si nepoti nostri, cu modul de comportament si cu modul de viata cu care vom lua tot de la urmasi nostri. De ce nu ne putem odata sa lasam balta toate provocarile facute de politicieni si sa ne unim pentru o viata cu adevarat mai curat pentru generatia viitoare.

 2. E simplu: Romania tace pentru ca face acelasi lucru cu Moldova si cetatenii ei. Daca ar spune ceva de genul slovacilor, aia se numeste ipocrizie.

  Pe mine nu ma deranjeaza lucrul asta, pentru ca nu mai influenteaza nimic in contextul actual. Suntem toti cetateni europeni. Think global, not local 😉

  • Daca lasam emotiile la o parte, vedem ca cele doua situatii nu sunt comparabile, pentru ca romanii sunt majoritari in Basarabia, deci riscul unor tensiuni etnice din cauza cetateniei romane nu exista. Numai Moscova are o problema cu aceasta masura.

   Secuii si maghiairii sunt, ca din totdeuana de fapt, minoritari in Ardeal si au o revendicare teritoriala absurda si utopica. Cine-s poate inchipui ca in mijlocul romanilor ei vor avea statuletzul lor???

   Din nefericire, pentru unii din ei, sunt “condamnati” la convietuire cu romanii iar masura cu cetatenia va creste suspiciunea romanilor fata de ei, ceea ce in cele din urma va insemna mai putine drepturi si o condamnare de facto la statulul de cetatean de “clasa a doua” pe mult timp de acum in colo.

   • Corect, insa ma refeream doar la actul de tacere al Romaniei, nu la semnificatiile si diferentele intre intentia Ungariei si ceea ce facem noi cu basarabenii 🙂

   • depinde ce arie circumscrii.. au zone in care sunt majoritari. cu ce drept delimitezi tu o zona artificial astfel incat sa fie minoritari? lucru care se aplica si la republica moldova.

    moment in care poti sa iei o pauza si sa te gandesti la ce a zis cineva mai sus: “think global, not local”

   • secuii si maghiari sunt minoritari in ardeal de cateva secole, nu din totdeauna, dar asta nu conteaza in cazul de fata. pana pe la 1700 romanii erau minoritari pe la noi. nu prea exista dubii in acest sens, motiv pentru care nici nu se discuta subiectul printre istorici! in plus, revendicarile ungurilor au ca obiect diverse forme de autonomie, nu retrocedari de teritorii fata de ungaria. e o mare diferenta, deseori ignorata cu intentie de catre romani. iar cireasa de pe tort este aceea ca romanii, in marea lor generozitate, le-au promis ungurilor la 01. 12. 1918 cam exact ceea ce cer ungurii incepand de atunci si pana acum. …pentru ca altfel invingatorii primului razboi mondial nu i-ar fi dat romaniei ardealul si ungaria de est (adica crisana, si banat, unde romanii oricum erau megaminoritari in acea perioada si a caror dezlipire de ungaria nu s-a justificat la acea data. asa-i ca nu le prea stiati pe astea? …pai da, la cursurile de istorie de la liceu nici nu prea se preda asa ceva! acolo se construiesc identitati colective conforme cu ideologia statului – o practica uzuala in toate tarile de pe pamant, dealtfel…)

  • think global, act local… 🙂

   Dupa cum bine ai remarcat, suntem si noi in aceeasi oala cu ungurii, ba chiar un pas mai departe pentru ca deja am pus in practica astfel de masuri. Exista insa si niste diferente in ceea ce priveste procedurile si metodele de verificare. In cazul de fata sunt curios ce inseamna “sa fie descendenti din familii care au trait in Ungaria”? Ungaria actuala? Cate generatii? Cu ce acte vor dovedi?
   Romania a inlesnit procedura de acordare a cetateniei pentru moldoveni pentru a ajuta imigratia, pentru a atrage forta de munca ieftina si tinerii care vor sa studieze la noi. Ungaria nu are nevoie de astfel de masuri pentru ca etnicii maghiar din slovenia sau romania sunt deja in interiorul uniunii europene, ceea ce le confera automat avantaje pe care cetatenii moldoveni nu le pot obtine fara cetatenie.

   • confom legii, cei care descendentii celor care au trait pe teritoriul Ungariei inainte de 1918 sau 1945

  • Păi și Ungaria aplică principiul tău (think global…)? Nu cred că poți să negi că FIDESZ nu e tocmai un partid lipsit de tendințe naționaliste. Acum întrebarea mea este: tu vrei să fii european, să nu-ți pese de naționalitate, să “think global” – dar ce faci dacă vecinul tău are altă părere? Merge pur și simplu să îl ignori?

   Sincer, din punct de vedere practic, mișcarea mi se pare praf în ochii ungurilor din afara Ungariei – nu e prea clar ce avantaje ar obține. Dar faptul că există un substrat naționalist în acest gest nu mi se pare deloc de neglijat, și nu mi se pare normal să tolerăm “spiritul” unor astfel de măsuri aberante. Vecini, lăsați odată ungaria mare să moară în pace!

   • Un avantaj va fi ca voi putea calatori cu pasaport unguresc in toata lumea si nu voi fi mai fi tratat cu dispret. cum se intampla acum cand calatoresc cu pasaport romanesc, dupa ce dragii nostri romi si alti borfasi cetateni romani au facut ca romanii sa fie destul de urati prin lume.

  • Salutare,

   As vrea sa fac o precizare legata de obtinerea cetateniei romane de catre etnicii moldoveni.

   Romania acorda:

   – Redobandirea cetateniei romane acelor cetateni care si-au pierdut acel drept in urma pactului Ribbentrop Molotov, evaluand cererile individuale, f bine dovedite (cu birocratia aferenta).
   – Cetatenia, urmasilor celor de mai sus care au domiciliul pe teritoriul Romaniei (niciodata fara aceasta conditie).

 3. Va dati seama ce comunitate babana de romani ar fi in Ungaria daca Transilvania s-ar uni cu Ungaria? S-ar trezi Ungaria cu vreo 5 milioane de romani, carora trebuie sa le dea de munca, pensii, ajutoare, inavatamant in lb. romana, autonomie, etc., etc. 🙂

   • Zau ? Poate nu stii ca pe vremea imperiului Austro-Ungar in Ardeal erau mai multe scoli romanesti decat in Romania ? E drept ca la invatamantul superior exista o subreprezentare, dar pe vremea aia nu era asa de grav. Erau rari oamenii care terminau liceul, darmite facultatea (si aici ii includ pe toti indiferent de nationalitate). Si asta se petrecea acum peste 100 de ani. Si eu cred ca acum au mai evoluat….
    Dar stai linistit, oricum nimeni intreg la minte in Ungaria nu doreste sa se complice cu o problema nationala de asemenea dimensiuni (cum ar fi unirea cu Transilvania).

   • Niște cifre, ceva? Plus că era o diferență foarte mare între partea austriacă (unde din 1907 exista vot universal) și cea maghiară. Românii din Bucovina o duceau mai bine decât cei din Transilvania înainte de 1918, FYI.

 4. Vreau doar sa atrag atentia asupra unei greseli gramaticale din primul paragraf: ‘Sa fi disparut’, nu ‘Sa fii disparut’.

 5. 1. romania face acelasi lucru cu cetatenii moldoveni. vreo problema? nu!
  2. daca ungaria va acorda cetatenie maghiara tuturor ungurilor din romania, vor lua ei ardealul in spinare si-l vor trece peste tisza? nu!
  3.s-a mai incercat asta acum cativa ani si nu s-a reusit, a fost un referendu in ungaria si cetatenii maghiari au respins masiv acordarea cetateniei ungurilor de afara, pentru ca s-au temut ca vor fi invadati de ungurii de afara pentru locuri de munca. asa ca ungurii din ardeal nu sunt doriti in ungaria, sunt doar tolerati. am stat un an in budapesta si stiu ce vorbesc. ungurii ardeleni sunt perceputi in ungaria ca cetateni de cel mult mana a doua, cam la fel cum percepem noi basarabenii, dar nu o spunem.
  4. in momentul de fata, acordarea cetateniei maghiare ungurilor din afara, nu le-ar aduce nimic concret, poate doar o chestie nostalgica…
  5. singurul avantaj pe care-l vad eu, ar fi ca obtinand cetatenia maghiara, ar putea obtine viza de america, ungurii trebuind doar sa se inregistreze pe net, pe situl ambasadei sua, cu 30 zile inainte de a merge in state.
  6. parerea mea e ca-i o falsa problema, daca primesc sau nu cetatenia, nu se va intampla nimic! in plus, ungurii vor trebui sa voteze chestia asta, dar pe saracia ata, nu prea cred ca vor fi de acord.
  cu stima, dan

  • 1. Nu exista cetateni moldoveni asa cum nu exista limba moldoveneasca – plus, acel teritoriu pe care se afla cetatenii moldoveni a fost DINTOTDEAUNA al nostru. Dubla cetatenie nu a afectat alta etnie decat cea romaneasca. Ca natie, acolo sunt romani in procent covarsitor – peste 80%, ca si in Romania.
   2. Nu, si chiar am dubii ca ungurii ar fi asa de prosti – cunosc personal 3 unguri si trebuie sa recunosc, sunt chiar inteligenti. Apropos, Tisza e Tisa in romana.
   3. Basarabenii nu sunt cetateni da mana a 2-a in Romania, Sunt cetateni de mana a 2-a doar daca ne incalca legile, dar asta se intampla si romanilor.
   4. Le aduce ceva concret – drepturi, si Ungariei – bani (in functie de populatie este puterea in UE, sau ai uitat?)
   5. vezi 4.
   6. nu este deloc o falsa problema, o falsa problema este existenta poporului moldovean, a ucrainei, a ungariei in problemele ro, a kosovo, dar asta nu e o falsa problema.
   Stima, Dan

  • Romania acorda cetatenie basarabenilor care sunt urmasi ai celor care au avut cetatenie romana pana in 1940. Situatiile nu sunt comparabile.

   • Explica-mi, te rog, de ce? Nu inteleg… Bunicul meu, strabunicii mei nascuti la sfarsitul anilor 1800, inceputul anilor 1900 s-au nascut pe teritoriul fostei Ungarii. Deci au fost cetateni ai acelei tari. Care este diferenta fata de basarabeni? Multumesc anticipat

   • szasz zsolt on

    eh nu ..bunicul meu sa culcat in ungaria si dimineata sa trezit in romania fara sa faca un pas :-).

  • Păi e o diferență importantă – ponderea populației ne-românești în Basarabia (nesemnificativă, dacă nu ar fi și Rusia în joc), și ponderea populației ne-ungurești în România. Nu cred că în Republica Moldova românii sunt o minoritate cam recalcitrantă – ei sunt o majoritate ce nu se poate manifesta, în principal din cauza intereselor rusești. Cred că trebuie să fii orb să nu vezi diferența.

 6. ” E vorba doar de faptul ca niste cetateni ai acestei tari au acum posibilitatea sa dobandeasca si cetatenia altui stat, practica curenta in multe tari europene.” De unde stie Dl. Adam Gabor aceasta prostie ? Nici vorba de asa ceva, arunca praf in ochii prostilor, in Germania nu capeti cetatenia germana daca nu renunti la cea precedenta, ca si in Danemarca, Suedia, etc. NU POTI OBTINE O NOUA CETATENIE DECAT DACA LOCUIESTI UN NUMAR DE ANI IN TARA A CAREI CETATENII VREI SA O DOBANDESTI !!! Ce doreste statul maghiar sa obtina prin acordarea cetateniei maghiare unor cetateni din alte state, nerezidenti in Ungaria ? Este un afront la adresa propriilor cetateni, care si asa nu vad cu ochi buni pe cei veniti sa le ieie locurile de munca, pe bani mai putini , caci doar asa capeti locul de munca fiind strain, adica nerezident ! Iar apologetii de genul Adam Gabor ar fi mai bine sa se retina a emite parerile lor …

 7. Pai bun, daca Romania ar actiona in felul cum o face Slovacia retragand cetatenia romana de la cei implicati in dublare am ramane cu o droaie de cetateni straini la noi in tara. In acest fel toti isi vor da seama ca asta nu mai e tara lor, ci doar traiesc aici, iar cum simtul acesta al proprietatii si apartenentei il are toata lumea se trezesc ca aici nu mai e locul lor, ci dincolo. Nu stiu la cati maghiari le va placea asta.

  • Exact, de aceea e mai bine pentru ei sa nu solicite cetatenie ungara, decat daca vor sa plece din Romania. De altfel, nu stiu cum vad ungurii din Ungaria chestiunea asta. Le convine sa aiba drept de vot si sa decida asupra conducerii tarii niste oameni care nu locuiesc in Ungaria? Eu nu sunt de acord nici ca romanii care au plecat din Romania sa voteze la alegerile din tara.

  • Ce s-ar intampla cu acel prag parlamentar daca li s-ar retrage maghiarilor din Romania cetatenia romana, pe care de fapt ei nu o agreaza? Daca ar iubi tarisoara asta asa cum declara, ar trai si si-ar desfasura activitatile asa cum rtebuie, fara a arbora drapelul ungariei mari de cate ori au ocazia…Ce adevar trist, nu-i asa?

 8. 1. Ungaria urmareste realizarea unui “spatiu etnic” cu majoritate maghiara, bazandu-se pe “disparitia” frontierelor administrative ale statelor nationale membre ale UE.
  Slovacia a reactionat mai violent pt ca nu are forta economica, diplomatica si militara a Romaniei, tara noastra fiind acum mult mai importanta decat Ungaria in cadrul NATO si prin cancelariile rusesti, americane sau franceze!
  Ucraina are probleme politice interne, insa maghiarii din Ucraina ce vor lua cetatenie ungara o vor pierde automat pe aceea ucraineana, efectul va fi exact contrariul celui sperat de Budapesta.
  Serbia a acordat suficienta autonomie in Voivodina pt ca a aplicat o politica de colonizare cu sarbi bosniaci si kosovari, la fel face si in Timocul romanesc!

  Romania are un interes strategic in a lasa o parte din maghiari sa emigreze (fenomen inevitabil daca li se acorda cetatenie) si a lasa Ungaria sa creeze un precedent juridic si diplomatic prin acordarea masiva a cetateniei. Daca UE nu va reactiona, atunci Romania va putea continua fara griji politica de re-romanizare a Basarabiei, Bugeagului, Bucovinei si Timocului.

  2. Cifrele vehiculate sunt absolut false, e incredibil cat de grosolan sunt masluite:)) Nu exista “3,5 milioane maghiari in tarile vecine”, cum dezinformeaza acest Gabor ! Sunt maxim (ideal, pt ca in realitate circa 300.000 au emigrat deja) 1,4 milioane in Romania, 500.000 in Slovacia, 300.000 in Voivodina si 150.000 in Ucraina. Cu tot cu cei 100.000 din Croatia, Austria si tot nu ajungem macar la 2,5 milioane ! E posibil insa ca pe intreaga planeta, toata diaspora maghiara sa fie de fapt 3,5 milioane, asta ar fi plauzibil. Populatia actuala a Ungariei e de 9,8 milioane locuitori. Cifrele sunt sistematic “rotunjite” in plus cu cateva milioane, ca la carciuma.

  3. Miscarea autonomista maghiara din Romania, UDMR, afirma ca “85%” din cetatenii romani de etnie maghiara sau secuiasca vor cere pasaport de Ungaria. Dar evita sa spuna cati estimeaza ca vor emigra din Romania cu ajutorul acestui pasaport, spre USA, Australia, Ungaria, Austria, etc.

  4. E posibil ca pt Ungaria masura “reparatorie” (cum spune acest Gabor, afirmatie care implica iredentism si negationism) preconizata sa se dovedeasca foarte paguboasa.
  O reactie dura a Slovaciei va crea tensiuni noi in UE si nimeni la Bruxelles nu va fi recunoscator Ungariei pt scandalul creat. O retragere a cetateniei slovace pt sute de mii de maghiari va duce fie la conflicte secesioniste grave, fie la emigrare in masa spre Ungaria, ambele ipoteze fiind catastrofice.
  E probabil ca majoritatea maghiarilor din Ucraina, atatia cati mai sunt acolo, vor emigra spre Ungaria, profitand si de criza demografica maghiara.
  In Romania vor emigra mai ales maghiarii din orase (unde oricum romanii sunt si vor ramane net majoritari), doar partial cei de la sate.
  In schimb secuiii vor ramane in mare parte, pt ca de fapt Ungaria nu a fost niciodata tara lor cu adevarat, adesea au fost insultati si ignorati acolo, iar istoric, pana nu demult, erau asupriti de “grofii” veniti de la Budapesta.

  5. Miscarile autonomiste europene se bazeaza f. mult pe “politica pasilor marunti” si pe laxismul “tolerant” al societatilor europene, mai preocupate de crize economice decat de chestiuni etnice.
  Insa exista intotdeauna un “punct de rupere”, dincolo de care tensiunile acumulate prin astfel de decizii conduc la o confruntare violenta si toti cei care subestimeaza nationalismul europenilor s-au inselat si se inseala sistematic.

  • Da sunt perfect de acord cu toate punctele de vedere enumerate mai sus. Totusi eu cred ca nationalismul europenilor nu este subestimat de Consiliul Europei. Nemtii, maghiarii, francezii, britanicii, italienii si sarbii sunt dupa parerea mea cei mai nationalisti dintre europeni. Nemtii au fost ei pusi cu botul pe labe dupa Al II-lea Razboi Mondial dar in ultimii ani dau semne ca isi dau seama ca sunt “locomotiva” economica a Europei si incepe sa nu le mai convina sa fie egali in drepturi cu Grecia, Bulgaria, Romania etc… Uniunea Europeana nu se compara cu SUA. Cred ca in urmatorii 20 de ani vom trai niste schimbari majore. Deja geopolitica din zona noastra este in continua transformare de vreo 20 de ani…

  • Da chiar asa… stau si ma gandesc… cred ca daca as fi ungur in Slovacia m-ar durea la basca daca mi s-ar retrage cetatenia slovaca…. De ex. cetatenii nostri romani capsunari au deja toate drepturile in Spania. In zonele in care sunt in numar foarte mare au chiar un impact hotarator in rezultatul alegerilor locale (v.Castellon de la Plana) si pot chiar candida, fiind cetateni europeni. Adica, daca aplicam acelasi principiu european, candidatul Pista Bacsi din comuna X din Slovacia, cetatean maghiar despuiat de cetatenia slovaca, va fi binemersi votat de consateni, care si ei vor fi tot cetateni unguri fosti slovaci. Si asta pe teritoriul Slovaciei. Deci la ce ar fi buna atunci retragerea cetateniei slovace ? O mare prostie inutila si ridicola, la care poate au tentatia acum sa marseze politicienii slovaci pt a nu fi acuzati de lipsa de patriotism si pt a nu fi penalizati de electoratul care inca traieste cu aceste tabuuri…

   • ca sa candideze la alegerile locale in spania strainii trebuie sa aiba cetatenia spaniola .la alegerile nationale nici macar nu au dreptul la vot cei ce nu au cetatenia.cu respect dar trebuie sa te mai documentezi

 9. eu cred ca ungaria ca tara ar avea de suferit. daca etnicii maghiari primesc cetatenie, foarte multi dintre ei vor fi tentati sa se intoarca la “patria mama”, lasand aceste locuri din romania de izbeliste. iar daca acesti etnici vor pleca de pe tinuturile “lor”, cum vor mai spera ei vreodata in viata asta la autonomie? singura sansa ca ei sa spere macar 1% ca vor primi autonomie maghiara, este ca aceste tinuturi romanesti sa fie populate de unguri in continuare… situatia din moldova este un pic diferita, deoarece rusii oricum sunt foarte putini in comparatie cu romanii (25% rusi, ucraineni, gagauzi etc, si 75% romani)… mai ales ca aceasta miscare a fost cheia castigatoare pentru cei ce acum sunt la putere

 10. S-ar putea sa fie o problema cu 2 taisuri. Stiindu-se ca ungurii nu mai au nevoie de viza pentru SUA, s-ar putea ca pe langa cei 1.7 milioane de unguri, care din motive evidente vor sa aibe nationalitate ungara, sa mai doreasca acest lucru si cei 13 milioane de rromi din Romania. Asta ar duce la paradoxul ca Ungaria va avea o populatie de 40 de milioane (tot strangand minoritari din jurul lor) si vor avea o imagine mai proasta in SUA atunci cand rromii din Romania vor incepe sa faca ceea ce stiu ei mai bine: violuri prostitutie, etc.

  • VOR sa aiba nationalitatea ungara??? eu sunt cetatean ROMAN de nationalitate MAGHIARA! mai mare grija la exprimare, te rog. nu confundati cetatenia cu nationalitatea

 11. Avea tata unui prieten o vorba la finalul unui film slab, in timp ce curgea genericul: un c…t! Sumariza timpul pierdut. Cam asa imi vine sa zic dupa ce am citit despre initiativa FIDESZ. Una inutila din multe puncte de vedere, care poate avea doar efecte “inflamatorii”.
  Problema mai dureroasa pentru noi e dorinta etnicilor de autonomie financiara a tinutului lor. Si aici pe buna dreptate sunt satui sa plateasca impozite si sa le ramana drumurile neasfaltate ca sa se plateasca ajutoare sociale in Moldova si Tara Romaneasca.

  • Nu imi spune, esti din Timisoara!
   Ma, tu compari puterea economica a Harghitei, Covasnei si Muresului cu ce se gaseste in sud, unde numai dacia aduce mai multe venituri decat un judet din cele mentionate? Ei acolo mai bine s-ar ingriji pe cine aleg si atunci cand merg la vot sa nu ii mai intereseze numai sa aiba localitatiti cu nume bilingve, scoala in limba magiara si sa mai voteze oameni care sa faca si altceva pentru zona respectiva decat sa le taie padurile si sa se imbogateasca peste noapte asa cu au facut multi dintre conducatorii maghiari (ex :piticul atmic, Frunda, nea Lazlo etc).
   Eu nu inteleg de ce vorbesti aiurea, deoarece eu nu imi aduc aminte sa nu fi fost guvernare fara partidul lor la putere. Oare in 20 de ani nu au fost in stare sa ajute si ei economic regiunea unde au fost votati? De aici rezulta ca: ori sunt alesii sunt incapabili si ungurii ar trebui sa aleaga mai bine romani in loc, ori cei care voteaza sunt prea afundati in problema asta etnica incat si-au pierdut orice urma de inteligenta, ori le place mocirla in care sunt.

   • in afara de dacia (si oltchim) mai exista putere ecomnomica in sud? si apropo de padurile taiate ale secuilor: le-au ras in buna parte sefii romani de ocoale silvice inainte sa le retrocedeze ungurilor! (apropo: dece sefii din zonele cu populatie maghiara trebuie sa fie de regula romani? explicatie: pentru ca romania este o etnocratie in care ne-romanii sunt faptic tolerati, fara macar sa existe o lege a protejarii minoritatilor nationale (in schimb exista legea protejarii naturii, a monumentelor istorice, a animalelor…)

    in felul asta, si cu colonizarile masive cu molodveni si olteni a transilvaniei, se submineaza sistematic prezenta istorica a ungurilor (si nemtilor) in ardeal. in felul asta ii dezradacinezi pentru a-i face apoi sa ‘vrea’ dubla cetatenie si emigrarea…

  • De unde ai tras tu concluzia ca autonomia financiara ar fi o idee proasta pentru noi? Regiunile locuite majoritar de maghiari sunt la fel de asistate social ca si majoritatea Romaniei, doar un numar mic de judete din tara se sustin singure financiar (si le sustin si pe restul). Harghita si Covasna nu se numara printre ele.
   Bagau udemeristii pe-o vreme pastila asta cu “nu mai sustinem regiunile sarace din Moldova” sau “miticii traiesc de pe urma noastra” dar astea erau doar in campanie electorala.

 12. Eu cred ca ceea ce vedem acum este un nou episod dintr-un serial mai vechi care defapt nu s-a incheiat in 1945, din pacate!

  In principiu, pentru cine cunoaste cum stau trebuirile cu adevrat, dubla cetatenie este recomandata de UE pentru a spori integrarea popoarelor Europei- adica celor care au emigrat intr-o tara a UE venind dintr-o alta tara a UE sa li se ofere sansa deplina de a se integra in tara de destinatie. Numai ca Ungaria abuzeaza de aceasta recomandare, prin inversarea situatiei mai sus descrise, pentru a pune “paia pe foc”, adica de a alimenta niste fantezii mai vechi ale ungurilor (maghiarii din Ungaria).

  Oricat ar incerca maghiarii sa argumenteze cu masuri similare in alte tari,esenta este ca aceasta masura este cu caracter nationalist. Ca si in cazul cetateniei romane pentru basarabeni. Diferenta intre Ungaria si Romania este insa ca romanii sunt majoritari in Basarabia si de aceea criticile vin doar de la Moscova, in timp ce secuii, in masura in care, dupa cum bate acum vantul, se considera maghiari, sunt minoritari in Ardeal, ca dintotdeuna de fapt.

  In concluzie, masura e menita sa cauzeze conflicte, fiind una nationalista, chiar daca are o intentie buna-pentru unguri- si o argumentare europeana, pentru restul. Multi secui si maghiari din Romania se vor bucura pentru moment, dar viata lor in mijlocul romanilor va deveni mai complicata. Reactia romanilor, ca neam, se va vedea probabil la urmatoarele alegeri si dupa ele.

  ARDEALUL, IN CELE DIN URMA, SE “IA” CU ARMA IN MANA, ceea ce in Europa de astazi este o utopie uriasa!

 13. Ladislau Cumanul on

  Ungaria vrea frontiere etnice.

  Gaborul Adam minte cu un tupeu extraordinar si pare complet ignorant de textul Conventiei de la Strasbourg din 1963, text al Consiliului Europei ce indeamna la “diminuarea cazurilor de multipla cetatenie” !!

  ” Considérant que le but du Conseil de l’Europe est de réaliser une union plus étroite entre ses membres;
  Considérant que le cumul de nationalités est une source de difficultés et qu’une action commune en vue de réduire autant que possible, dans les relations entre Etats membres, les cas de pluralité de nationalités, répond au but poursuivi par le Conseil de l’Europe..”

  Doar 10 state membre ale Consiliului accepta dubla nationalitate insa numai daca sunt semnatare ale conventiei respective si au denuntat public o parte din text!

  Germania, Olanda, Danemarca, Belgia (pana in 2008, acum doar partial accepta, la fel cu Austria sau Franta), Grecia, Spania, Cehia, Letonia, Estonia, Lituania, toate tari membre UE, interzic total dubla cetatenie ! La fel Norvegia !
  Slovacia risca sa se alature tarilor acestea.

  Minciunile nu vor reusi sa acopere scopul real al Ungariei, acela de a crea “de facto” o Ungarie Mare cu frontiere etnice !

 14. Fapt interesant, ca la elaborarea legii s-a folosit drept model legea romana adoptata in 2009 care faciliteaza acordarea dublei cetatenii romanilor din Republica Moldova.

 15. Bine ca va pricepeti voi la gramatica. Sunteti toti geniali.
  In loc sa comentati la subiect, va legati de nimicuri ca sa va bagati in seama.

 16. QWine and food: eu traiesc bine mersi ca cetatean roman in germania, si nici nu am de gand de imi schimb cetatenia.

 17. Aceasta problema se rezolva FOARTE SIMPLU si anume ca statele vecine Ungariei sa adopte o legea prin care dubla cetatenie este interzisa.
  Spre exemplu daca te duci in Norvegia, si ceri cetatenie norvegiana ti se va acorda doar daca renunti la cea romana.
  Simplu nu!!
  As vrea sa-i vad pe noii cetateni unguri din Romania, Serbia s.a.m.d cum o sa mearga la politie sa ceara permise de munca si de sedere in Romania.
  Sa vedem daca le convine tot frecusul asta. Probabil ca nu si multi o sa revina la cetatenia romana.

 18. Mda, un lucru e clar….s-a amintit de cateva ori mai sus si de catre colegii comentatori.
  Bucurestiul tace, pentru ca aplica aceeasi politica in cazul romanilor din teritoriile anexate de defuncta Uniune Sovietica. Daca nu ma insel, in cadrul unui interviu, PM ungar Orban chiar a declarat explicit ca si Romania are un program asemanator pentru romanii de peste granite.
  In alta ordine de idei, chiar aici pe hotnews.com a existat un articol interesant cam imediat dupa alegerile prezidentiale tur II de anul trecut intitulat “Basescu si Orban isi dau mana peste Ardeal”, sau cam asa ceva. Daca rascolim prin arhive il gasim.

 19. @razvan, cred ca ceea ce spui tu este aproape imposibil. acelasi lucru il facem noi cu cei din Republica Moldova, chiar daca este o alta situatie, alt popor, alte procente. iar pe langa asta, sa nu uitam un lucru, si anume ca Norvegia nu este tara membra UE…

 20. Eu am inteles asa din articol: un ungur roman poate primi cetatenie ungara in conditiile in care el este descendentul unei familii care s-a nascut in Ungaria. Cred ca ungurii nostri sunt aici de generatii intregi, nascuti pe teritoriu Romaniei din familii nascute pe teritoriul Romaniei.
  Dintre cei care ar indeplini conditia “de nastere”, cati ar fi interesati de obtinerea dublei cetatenii? Dubla cetatenie pentru cineva care locuieste in Romania si nu intentioneaza sa plece sa locuiasca in Ungaria e inutila.

  • “Cred ca ungurii nostri sunt aici de generatii intregi, nascuti pe teritoriu Romaniei din familii nascute pe teritoriul Romaniei.”

   Teritoriul ACTUAL al Romaniei. Adica cel dupa 1920.

  • szasz zsolt on

   Te rog sa imi permiti sa te corectez cetatean roman de etnie maghiara . Nu ” ungur roman” cum zici tu. Fac o comparatie extrema fara vreo intentia de a jigni pe cineva : un roman tigan. Intelegi diferenta ?

   • Auzi Sasule! nu crezi ca esti cam nesimtit un pic? Omul s-a exprimat gresit dar nu inteleg care dintre cele doua cuvinte te-a jignit: ungur sau roman?

    in schimb sper sa intelegi de ce te fac nesimtit! Te crezi finutz dar ai dat rau cu batzul monser!

    uite cam asa dau unii cu loialitatea in fasole.

   • Zsolti, nu te inflama 🙂 Probabil a gandit in engleza. De ex. in USA asa se spune: John von Neumann era Hungarian American. Doar ca atunci dat fiind ca in romana ordinea adjectiv-substantiv e invers decat in engleza, ar trebui sa fi spus roman ungur… Totusi ai dreptate, cetatean roman de nationalitate x e o exprimare mai corecta.

  • nu am vrut sa jignesc pe nimeni. nu am nimic cu ungurii (sau maghiarii) – un foarte bun prieten de al meu e casatorit cu o unguroaica din ungaria care face super gulash si deseori ies cu ei in oras. eu insumi am dubla cetatenie. Era pur si simplu o remarca pe text, si comentariul meu nu are nici o intentie sa jigneasca. Daca a facut-o imi cer scuze.

  • “Cred ca ungurii nostri sunt aici de generatii intregi, nascuti pe teritoriu Romaniei din familii nascute pe teritoriul Romaniei.” Cam greşit.
   Ex. bunicul meu a locuit în Zalău şi a fost cetăţean maghiar între 1941-1944. Tatăl lui a trăit in com. Balc (jud. Bihor), şi a fost cetăţean maghiar până la 1920. Dar dacă şi tu vorbeşti limba maghiara şi familia ta a locuit în Transilvania înainte de 1920 poţi s-o ceri şi tu cetăţenia maghiară 🙂 Dacă vrei, of course…

 21. Ungaria va regreta eroarea asta fiindca in numai 10 ani de acum inainte , jumate din comunitatile maghiare din afara Ungariei vor migra in tara mama. Asa ca numai de bine si in Ardeal vor fi cu 50% mai putini unguri in 10 ani. Tinerii vor migra masiv in Ungaria dupa un loc bun de munca si vor ramane acolo iar ungurii batranii ramasi in Ardeal vor ingrasa glia romaneasca cu ramasitele lor. E super ideea actualei guvernari din Ungaria de asta Romania tace , fiindca stie care e viitorul! Hai Ungaria, da-le odata cetatenia la ungurii tai din Ardeal sa se care acasa toti!

  • Matale nu cunosti realitatea. Cine a vrut sa plece in Ungaria a facut-o demult. Doar din scara de la mine au plecat mai multe familii, iar din familiile ramase multi au membri care lucreaza sau invata acolo.
   Cetatenia asta dubla nu prea valoreaza mare lucru acum.
   Comentariul tau e cam imbecil. Vezi ce s-a intamplat cu satele din jurul Sibilui dupa ce au plecat sasii. S-au umplut de tigani. Asta iti doresti?

  • @Ardeleanul: Pe ce lume traiesti, omule ?? Romania e in UE (poate n-ai aflat), e libera circulatie, cine vroia sa plece, pleca si poate sa plece in continuara oricand, sa munceasca, legal, sa traiasca in Ungaria si apoi sa ceara si cetatenie maghiara daca vrea.
   E mare gradina….

  • @ardeleanul: daca intr-adevar asta esti (ardelean – apropo: ardealul vine de la erdely), n-ai vorbi asemenea ineptii: ungurii din ardeal sint acasa in ARDEAL si nu in ungaria. degeaba te ‘bucuri’ tu cinic si sfidator: romanii nu vor scapa de ungurii din ardeal (si viceversa). fii ardelean si accepta-l pe celalalt care este la fel de bastinas sau venitura ca si tine pe aceste meleaguri.

 22. “Studiind” amanuntit legea dublei cetatenii nu ati observat ca se refera la cei care traind in locurile lor natale au pierdut cetatenia maghiara in urma unor evenimente istorice care au dus la modificarea granitelor.Din acest punct de vedere vor sa faca un act reparator mai ales la nivel sentimental.

 23. Rollo Tomasi on

  @ razvan
  “Aceasta problema se rezolva FOARTE SIMPLU si anume ca statele vecine Ungariei sa adopte o legea prin care dubla cetatenie este interzisa”
  Si de unde vor sti statele vecine cine are cetatenie dubla si cine nu ? 🙂

  • szasz zsolt on

   Nu opreste nimeni guvernul sa faca asa ceva, insa atunci vor urma exemplul si altii ca exemplu Moldova, Austria, Germania etc. Pe plan global ar fi catastrofal. Oricum politica pe care practica Romania va duce la unirea celor 2 tari cea ce nu este neaprat un rau.De ce mai da statul 25 mil. euro in vreme de criza ( nerambursabile ! ) , dar taie din pensii ?
   Aduce niste voturi etc.Nu are nimeni de castigat daca statele invecinate incep sa modifice legile, parerea mea.

 24. Acuma inteleg ceea ce banuiam de mai multa vreme: Budapesta e manevrata cu deosebita gratie de Moscova. Asa s-a intamplat si la revolutia din decembrie, asa se intampla si acum. Scenariul ar fi urmatorul: Moscova pune Budapesta sa ascuta disputele etnice si prin revolta mediatica generata, sa determine Bucurestiul sa modifice legislatia despre dubla cetatenie, care ii vizeaza pe basarabeni si astfel sa ii lase pe acestia din urma pe dinafara Romaniei.

  Sper sa ii lumineze Dumnezeu pe politicieni, sa iasa lucrurile cat mai bine pentru Romania si locuitorii ei.

  Doamne ajuta!

 25. Daca ar fi sa ma iau dupa voi…Bai trogloditilor, voi vreti sa le luati cetatenia romana celor ce au cerut-o si primit-o in Ucraina si Moldova? Ganditi putin, nu doar aruncati cu vorbe ca nu va palce guvernul !

 26. Daca pleaca ungurii ne vom umple de romi. Fericire maxima pentru natia romana!!!!!!!!!!!!!??????????
  Dati o tura prin Ungaria si o sa vadeti civilizatie, ordine. Nu umbla caini cu covrigi in coada, si acolo a fost comunism, si acolo sunt oameni saraci dar nu o sa vedeti mizeria de la noi (mizerie fizica si morala).
  Macar de ne-ar cuceri ungurii sa traiesc si eu intr-un stat civilizat. Invat si ungureste (desi e cam greu).
  In rest e gargara de politicieni corupti.

 27. poate fi prefect de Mures (de ex.) un cetatean maghiar
  la un moment dat apare un conflict de interese…ginditi-va bine

   • szasz zsolt on

    Ce e aberatia asta ? Cetatean romano-maghiar. Cei care au plecat in canada, america, austria vor fi romano-canadieni etc ? 🙂 Nu exista asa ceva, poate cetatean european punct. Si toti vom fi la fel, intr-un big brother – hood.

   • @szasz zsolt:

    Care aberatie?

    “Cei care au plecat in canada, america, austria vor fi romano-canadieni etc”

    Da, daca si-au pastrat si cetatenia romana. Nu cred ca nu ai auzit de dubla cetatenie.

 28. @doru

  Traiesti in Europa. La alegerile locale poti sa candidezi si pentru primaria Parisului daca ai domiciliul acolo indiferent de ce cetatenie europeana ai. Sa stii ca prin tarile nordice unde lumea e chiar destupata la minte exista destui consilieri locali care nu au cetatenia acelei tari. Nimeni nu se plange ca le vind tara. Parca prin Spania s-a ales si un consilier local roman. Desigur treaba cu Parisul e o chestie pur teoretica… dar incetati sa mai ganditi nationalist.

  • ma indoiesc ca francezii, ultra-nationalisti din fire, vor PERMITE cuiva sa candideze fara sa aiba cetatenia franceza, si ca sa revin la subiect, nu vad absolut nici o problema in toata chestia asta, cetatenia e o calitate a unei persoane, insa care nu iti permite sa iti impui propriile reguli unde te afli, MAJORITATEA stabileste regulile.
   Numai bine!

   • Ai dreptate dar chiar si ei s-au schimbat enorm in ultima vreme. Pai uite pe cine au ales presedinte. Sarko e la prima generatie in Franta, fiind fiul unui emigrant din Ungaria (iar mama lui era fiica unui doctor evreu din Salonic si a unei frantuzoaice). Mai departe: prima first lady Cecilia n-avea pic de sange francez si se mandrea cu asta…. (era o combinatie spaniolo-evreo-basarabeano-posibil si rroma… descendenta din niste stramosi absolut onorabili insa ne-francezi). Mai departe… first lady number 2 ca sa zic asa… Carla Bruni – Italianca (super draguta si distinsa, in ciuda unui trecut tumultos…). Deci se poate tovarasi … Mentalitatile au evoluat peste tot. Si eu zic ca nu e rau. Mi-ar place sa tinem pasul si noi cu acest progres.

 29. despre stramosii carei ungarii este vorba ? ungaria de la 1914 ? de la 1944 ? de la 2010 ? de la anul 1000 ???

  si o parere personala, persoanele cu dubla cetatenie ar trebui blocate de la accesul la anumite institutii ale statului (in special cele ce tin de siguranta statului).

 30. Tare curios as fi de parerea acelor cetateni romani care latra aici ca Romania si in general toate tarile invecinate cu Ungaria ar trebui sa raspunda cu aceeasi moneda si sa retraga cetatenia romana in cazul in care cineva cere cetatenia maghiara. Cum vad ei rezolvata aceasta problema? retrag cetatenia romana si romanilor din Ucraina, Moldova si chiar Ungaria care au solicitat-o in trecut nu foarte indepartat(pe baza legii din 2009)? Pentru ca trebuie sa stiti ca si ei au doua cetatenii in prezent. Sau prouneti o lege de genul “cetatenia romana este compatibila cu oricare alta cetatenie, mai putin cea maghiara, drept urmare toti cetatenii romani care poseda si cetatenia altei tari, mai putin cea maghiara, isi pot pastra ambele cetatenii(sau cate o fi ele).”

  Mi se pare absolut ridicol sa mai poti gandi atat de ingust in ziua de azi. Noi romanii avem o problema. Daca maghiarii vor sa ramana aici noi strigam in gura mare “plecati in Ungaria voastra!!”, daca vor sa plece(in masura in care dobandirea cetateniei maghiare se poate interpreta asa) noi urlam “ca ce, ca cum, ca n-au voie bla bla bla”. Pana la urma ce vrem?

  Eu fiind cetatean roman de nationalitate maghiara, vreau un singur lucru: SA TRAIESC IN LINISTE, SI IN PACE PE PAMANTUL UNDE M-AM NASCUT!!!

  Cu deosebita stima,
  Istvan din Maramures

  • Ivan Sergheievici Komarov on

   Da mai “istvane”(era sa scriu “ivane”!!!), dar problema cu voi ungurii(nu toti, recunosc!) este urmatoarea:de 90 de ani vi se tot baga în cap de niste politicieni narcisisti si frustrati ca Trianonul e o rusine, ca trebuie reparata aceasta rusine, ca Ungaria a fost cândva mare si trebuie sa devina din nou la fel ca înainte.Prin urmare sunteti îndemnati sa nu acceptati granitele tarilor în care traiti, sa faceti tot timpul gargara, sa mintiti în lume ca sunteti asupriti si nu aveti drepturi(numai ca lumea nu e chiar asa de proasta precum ati vrea voi!), sa va vaicariti si lamentati isteric ca sunteti dezmaghiarizati s.a.m.d. Numai ca România este recunoscuta ca având drepturi pentru minoritari cum nu le au multe tari în Europa(ce sa mai vorbesc de restul lumii) si asta va supara si exaspereaza pe foarte multi dintre voi.Voi ati vrea ca sa nu fie asa pentru a avea motiv real sa va vaicariti; ungurimea din România traieste în granitele actuale de peste 90 de ani deja si nu s-a rasculat niciodata contra stapânirii românesti! De ce oare?Sunt ungurii niste lasi??? Sau nu prea au avut motiv sa se rascoale??Chestia cu cetatenia dubla nu e decât o furtuna într-un pahar cu apa, se va întâmpla exact ceea ce s-a întâmplat si cu “legitimatia de maghiar”: nu se vor înghesui ungurii deloc ca sa o primeasca, spre disperarea si furia unor unguri de tip Tökes.Iarasi energii irosite si demne de o cauza mai buna, bani aruncari pe fereastra si timp pierdut. Ungaria arata pentru a nu stiu câta oara ca nu are niciun concept modern si viabil de politica externa, toate demersurile sale în aceasta privinta revelând doar conceptii învechite, retrograde si obsolete. Iar chestia cu plecarea ungurilor în Ungaria este doar o chestie care dezvaluie miopia acelor politicieni unguri care viseaza la asta:Ungaria nu e deloc iesita din criza(vezi numai ce datorie publica are Ungaria fata de cea a României!), spre deosebire de afirmatiile lor mincinoase,acre si pline de resentimente, iar o plecare a ungurilor din România nu poate fi deloc pe placul UDMR-ului care astfel si-ar pierde baza de electorat.Sa nu mai vorbesc de fanaticul extremist Tökes, care nu ar agrea deloc acest lucru! Deci oricum am privi situatia, chestia cu cetatenia dubla ar avea efecte secundare deloc pe placul ungurilor din Ungaria( de ce sa plateasca ei pensii si alte facilitati pentru cineva care nu a platit niciodata în fondul or de pensii?) si al politiceinilor unguri din afara Ungariei.Si nu mai veniti aici asa de ipocrit cu Basarabia; acolo românii sunt majoritari, nu minoritari ca voi, iar ceea ce e decisiv în aceasta privinta este ca Basarabia nu e în UE neavând nici sanse pe termen scurt sau mediu de a deveni membru al acestei organizatii.Daca România nu era în UE atunci era deja alta chestie, dar asa fiind veti vedea ca nu se vor îmbulzi ungurii pe la consulate si ambasade sa-si ia cetatenia ungureasca.

   • Sa stii ca ai dreptate in multe privinte, dar sunt unele lucruri cu care nu pot fi de acord. chiar nu vreau sa fiu ironic, te rog nu o lua ca atare, dar din ce ai scris, imi dau seama ca pan la urma nici tu nu stii cum va arata ipotetica lege a interzicerii dublei cetatenii. deci daca spui ca romanii din moldova au dreptul la cetatenia romana(pe langa cea moldoveneasca), iar maghiarii din romania nu(pe langa cea maghiara), exista o contradictie in tot ce spui.

    voi fi foarte sincer cu tine. m-am nascut in romania, sunt cetatean roman. tara asta mi-a dat tot ce am azi, bune, rele, dar tot ce am, le am de la romania. de ungaria nu ma leaga nimic(in afara de limba), n-am nici macar neamuri pe-acolo. nu stiu si nici nu ma intereseaza daca moldovenii considera romania patria mama, ce pot sa spun ca eu nu consider ungaria asa. Patria mea este Romania…o romanie in care traiesc impreuna 20 de mil de romani si 1.5 mil de maghiari…o romanie multiculturala. eu sunt mandru ca traiesc intr-o tara unde se vorbesc mai multe limbi,tu nu esti? si nu vreau sa se schimbe asta. tot ce vreau este ca romania sa ramana asa cum este ea acum, cu romani si unguri traind impreuna.

    in alta ordine de idei insa, daca prin obtinerea cetateniei maghiare voi beneficia de niste avantaje care nu-i sunt oferite unui cetatean roman, tre’ sa fiu prost sa nu aplic pt cetatenia maghiara.

 31. Inca o data Romania demonstreaza ca e rationala.
  Ungurii care stau in RO, aici platesc impozitele si apoi sa se duca in Ungaria sa isi ia ajutoarele sociale si de somaj.
  Sa vedeti ce frecusi va apare intre ungurii din Ungaria si cei din afara, mai ales cei din afara UE.

  • szasz zsolt on

   Aici nu prea inteleg ce zici. Ajutorul social vei primi de la statul unde platesti taxe si impozitele, respectiv unde esti inregistrata ITM. Daca eu sunt angajat in Romania voi plati impozitele aici. Atat eu cat si parintii, bunicii mei au cotizat la stat, si au avut o contributie in dezvoltarea statului Roman. In consecinta au primit bani se somaj daca era cazul etc. Stiti foarte bine statul nu produce bani numai cheltuie ce a strans din taxe si impozite.

 32. Dragul mei pastarnac! Si ce facem cu acei cetateni ai Republicii Moldova, care primesc si cetatenia romana? Ei nu devin slugi la doi stapani? Sau ne uitam doar la ograda vecinului?

  • Attila45 are palinca buna, la Rep. Moldova e vin foarte bun iar la mine la teleorman e telemeaua buna.

   Mai avem nevoie de un alt ardelean care sa vina cu branza de Nasal si putem continua discutia pe viu, la iarba verde, maine in Kisselef.

   Ce ziceti?

   • ei ce-mi place telemeaua! si slana afumata! Doar ca Kisselef-ul e putin cam departe de Andrassy ut – ce sa facem? Ne intilnim undeva la juma de drum, in Ardeal, la Cluj? 🙂 Claudia, daca toti ne-am intelege cum eu pe tine / tu pe mine, ce ar fi? Utopie?

   • ce romanca m-am facut 🙂 centralista de-a dreptul – am avut impresia ca toti oamenii sunt in bucuresti :))

    va ofer scuzele mele.

    Clujul suna bine! am nevoie de un haircut nou si creativ cum numai Moni se pricepe.

    Cluj it is – peste vreo 2 luni cand voi avea din nou bani de reparat masina si benzina…

    ne putem vedea si la Budapesta, ca tot costa biletul de avion cat benzina pana la Cluj 🙂 numa’ ca io-s din sud fara radacini de Ardeal, altele decat cei plecati din teleorman dupa marea colectivizare

   • Stimata Claudia,
    nu este cazul de cerut scuze dat fiind nestiinta de cine unde este in lumea asta nebuna si asa de mare (sper sa incapem toti in ea si in pace). Frizura noua la fel nu este o nevoie mare – prima impresie a fost buna, stilul de conversatie imi place la fel – cu asa oameni imi place sa discut. Ori la Budapesta, ori la Cluj, ori chiar in Bucuresti sau in Alexandria – numai timpul sa ne permita. O seara placuta va doresc.

 33. Asa mái oameni buni-nu v-a ajuns sá vá rázboiti ba la rece ba la cald 1000 de ani?Mai vreti incá 1000? Cá, de vorba lui nea Iancu Caragiale-se duce dracului giudetu…ne ducem dracului cu totii románi ,maghiari ,slovaci si ce-or mai fi ,cá doar ne paste un pericol sá dispárem si sá viná altii,multi si tot mai zgomotosi.

 34. Sunt maghiar dar inca nu m-am decis. Oricum decizia mea va fi una rationala. Daca ma va costa bani nu cred ca voi solicita cetatenia. Daca imi va aduce beneficii: loc de munca prin vestul Europei (nu in Ungaria, acolo la ora actuala se plateste mai prost decit in Romanica) sau o calatorie in SUA fara viza, poate voi aplica. In rest nu ma incalzeste cu nimic. Oricum in Ungaria n-as emigra. E mai bine aici, in inima Transilvaniei, printre munti, chiar daca sunt injurat din cind in cind.

 35. sunt un roman de nationalitate maghiara. mama e de etnie maghiara iar tatal meu e de origine austriaca. sunt nascut in ardeal, deci sunt acasa, locul unde s-au nascut si stramosii mei…. de ce sa emigrez in ungaria, chiar daca voi avea cetatenia? in orice moment voi fi mai mandru sa spun ca sunt un ungur decat roman, pentru ca si un valcean sau brailean e la fel de mandru ca e roman.chiar daca statul roman imi va retrage cetatenia… eu o cedez de bunavoie.

 36. Nu reusesc deloc sa-mi dau seama care e scopul articolului de fatza. Cu ungurii care nu ne mai iau ardealul odata si cum de nu mai reusim noi romanii sa ne inflamam patriotic…? Daca titlul si sapoul sunt scrise in gluma nu poate fi decat o gluma proasta facuta de un iresponsabil cu mintea odihnita aflat in pana de subiecte senzationale. Daca nu sunt scrise in gluma e intr-adevar cam outside the box faza pentru ca se stie clar ce gen de discutii provoaca asa ceva si cum idiotii din ambele tabere se aduna ca mustele la kko. Din punctul meu de vedere, ce s-a intamplat la Targu Mures precum si declaratiile sforaitoare ale unor politicieni din ambele tzari reprezinta adevarata anormalitate. Romania ca si Ungaria, e un stat unitar , punct. Mai departe, orice “articol” de genul asta sub pretextul informarii urmareste de fapt cu totul altceva. Putea fi o stire scurta din care fiecare sa traga propriile concluzii dar nu, de ce sa nu zdranganim putin tinicheaua sa-i intaratam un pic pe oameni…

 37. Cu riscul de a fi injurat de toata lumea afirm ca poate aceasta este singura sansa ca Ardealul sa redevina ceea ce a fost, sa isi redobandeasca statutul avut odata. Ardelenii ar trebui sa se predea cu totii, asa ar deveni si forta politica nr. 1 din Ungaria… 🙂 Noi romanii ne-am batut joc de tot ce misca in tara asta. Am fost de curand in Ungaria, nici nu iti dai seama cand intri din Austria in Ungaria sau invers. Este totul pus la punct, nu vezi o hartie aruncata aiurea sau peturi sa pluteasca pe vreo apa curgatoare, asa cum se intampla la noi. Din pacate noi, mai exact clasa noastra politica, nu a facut nimic bun pentru tara in ultimii 20 de ani. De la Constanta la Cenad/Nadlac faci cam 12-13 ore cu masina, penibil! Nu am fost in stare sa construim o autostrada care sa ne lege de lumea civilizata, in schimb Ungaria este brazdata de astfel de drumuri, catre toti vecinii sai. Ungurii ar trebui sa fie mandri de ceea ce sunt si au fost, au luat mereu partea Occidentului, au fost primii ce au facut o revolutie anti comunista in 1954 si au avut mereu parte de un respect aparte in cancelariile vestice. O zi buna tuturor.

  • Klaus,

   Esti la fel de naiv ca cei care viseaza la Ungaria mare :))

   Sa redevina Ardealul ce-a fost? Bine mah, ce sa mai redevina, cand si ardelenii sunt la fel de romani ca restul?

   Stii care e e marea sansa a imaginii minunate a Transilvaniei in restul tarii?
   Moldovenii si muntenii cred cu tarie in mitul vostru, al oamenilor mai buni, de o speta mai inalta a romanilor, care le da speranta ca, daca insista, vor deveni si ei romani mai buni.

   Greseala!!! Suntem toti la fel :)) la fel de tot.

   Miturile Evului Mediu nu-si mai au locul in realitatea de astazi

 38. miscare politica fidesz. de cate ori apare la guvernare o da cu drepturile maghiarilor externi. asa cum ne-a dat-o basescu cu cei 300 de parlamentari. momente grele ai asteapta si pe unguri (HU) si e nevoie de o distragere a atentiei si la ei. deoarece de fapt RO a devenit o zona populata de vorbitori de romana si nu mai e un stat national pot zice ca personal nu imi pasa cate cetatenii acorda HU. cert este ca am fost la Szeged cu niste neamuri de la Harghita si cand au deschis gura in ungureste au facut aia niste ochi. maghiari din RO sunt maghiari de categoria 2 in HU.

 39. sa vedeti numai ce de ardeleni de nationalitate romana vor cere cetatenia maghiara.Legea e in felul urmator: toti cei care au avut stramosi cu cetatenie maghira au dreptul sa o ceara, ori in Ardeal pana in 1920 si intre 1940-1945 a fost Ungaria deci toti cei din Ardeal au fost cetateni maghiari.
  In America cu pasaportul maghiar nu iti trebuie viza.Sa vedeti numa cati romani care au boala pe maghiari vor cere cetatenia numa sa mearga in SUA la cules de portofele.

  • Adi,

   asta ar fi genial: afara, cu ungurii (falsi) din tara :))

   Europa ne va fi recunoscatoare ptr toti hotii de toate culorile crae vor pleca in SUA cu pasaport de Ungaria :))

   Ardeleni, uniti-va si face reclama gratuita la pasaportul de ungur :))

   Va dati seama cum ar arata Europa curatat de toti aceia care saluta romaneste in Franta, vand trandafirii culesi din sensurile giratorii in Suedia la suprapret si cersesc tigari in romano-frantuzeasca la Lyon?

   Eheeei, asta da UTOPIA!

 40. Oricum este un gest admirabil, frumos din partea Ungariei fata de etnicii sai din tarile vecine. Am avut colegi croati din romania prin anii 90, care posedau de cetatenia croata, de cii nici n-au trecut nici prin vizita in Croatia. Aveau pasaport croat si fain frumos se duceau cu’ncetul sa lucreze in occident. In schimb eu si ceilalti alergam dupa viza de Italia la ambasada din Budapesta.

  Si ungurii sunt de treaba! Felicitari!

  • Iar daca e ceangau si construieste case de lemn in Harghita, poate fi si ceangau si secui si maghiar. Traind in Romania, e si roman. In momentul in care va emigra in America va fi si ceangau si secui si maghiar si roman si american. Foarte tare! …Bati campii foarte tare.

 41. referitor la subiect:

  mie mi se pare ca ungurii sunt prevazatori – ei gandind intr-o perspectiva mai larga, pe care romanii nu au ca natie!

  Se gandesc ca poate se duce dracului Uniunea Europeana si la Al Treilea Razboi European 😉 or sa aiba si ei mai multa populatie si vor construi o Ungarie mare :))

  In plus, in acest moment, au si partidele nationaliste nevoie de niste fraieri de votanti, care traiesc abandonati de statul maghiar in alte teritorii, primind firimituri de bunatate in campanii electorale, la sarbatori nationale (ale natiei cui!??!).

  Desi nu este atat de grav atentatul la integritatea statelor vecine Ungariei si nu va avea consecinte geografic-administrative multa vreme de acum inainte, tacerea Bucuresti-ului arata cat de incapabile sunt partidele, respectiv coalitiile politice din Romania sa guverneze fara UDMR.

  In plus, sa nu uitam, ca in acest moment, Cotroceni-ul este ocupat cu diferitele si importantele activitati de Guvern, cu pregatirea alegerilor viitoare si conservarea posturilor obtinute cu greu in ultimii ani.

  Cum dracu sa-si scoata Base capul spre politica internationala, cand el e asaltat de baietii care se tem ca la noua restructurare chiar isi vor pierde posturile? cand el trebuie sa negocieze cu fiecare in pare, sa-i asigure ca vor trai bine?

 42. Dubla cetatenie a fost intotdeauna o chestie speculativa. O sa le iasa pe nas. Tot gunoiul care a manjit deja un rand de pasapoarte, de-a lungul si de-a latul Europei, va mai avea unul ca sa-l poata face de c…t, de data asta globalizand aria de “actiune”. Cum o sa-l obtina ? Se va descurca el. Omul simplu si cinstit, ca el e probabil cel mai doritor si beneficiarul vizat de fapt, il va cere si el ca sa-l puna sub perna in zilele de duminica si de sarbatoare. Atata cat sa nu se uzeze. Si sa-l scoata la vedere cand o sa i se faca pofta sa bea o bere pe Váci utca…. Prima data, ca dupa ce-o sa se uite ala de la frontiera la el chioras-chiondoras (unguru’, nu romanu’) o sa-l foloseasca in continuare pe ala vechi. De furie si frustrare s-ar putea sa inceapa si sa simta romaneste. Ca momentan nu-i cazul. Ce nu pricep eu e de ce se chinuie majoritarul cel voinic sa-i bage sentimentul pe gat. Dragoste cu de-a sila nu se face, sa iubeasca ce tricolor vrea, dar s-o faca cu bun simt si respect fata de tara de care apartine, cu sau fara iubire, asa ca intr-o casatorie aranjata de parinti. Chestia cu fluturatul steagurilor si semnelor de tot felul nu-i constructiva, ba chiar ofensatoare cand e facuta “asa cum scrie la carte”. Nota bene: sunt insemne statale, atat drapelul cat si stema, lasati pacalelile alea cu maghiarii de pretutindeni, ca-s pentru copii. Da, stiu, o mai fac si irlandezii de Sf. Patrick in state, dar’ sigur nu poarta doliu pe post de drapel de 4 iulie, ca-i ia mama dracului.
  Despre omul educat nu putem sti. Daca vrea la “Hamerica”, de ce sa nu profite, daca nu, nu cred ca-i trebuie. Daca-i politician, evident ca-i trebuie ca doar tre’ sa dea exemplu. Daca-i femeie, e imposibil de pronosticat, va gasi cu siguranta o varianta impotriva oricarei forme de logica. Dar nu din cauza etniei.
  Cat despre Basescu si gasca, nu va-mbatati cu apa rece, are nevoie de UDMR ca altfel i se darama sandramaua. D-aia nu caraie, indiferent ce parere are. A fost odata pe buza prapastiei si stie cum e cu raul de inaltime, de data asta e dispus sa sacrifice orice. S-a abuzat deja serios de asta, da’ ma tem ca inca mai rabda.

  • Tocmai m-a pocnit o chestiune:

   UDMR-ul este singurul partid (ma scuzati, formatiune) din Romania care are un electorat constant. Toate partidele au nevoie de UDMR pentru a conduce tocmai din acest motiv: alianta cu ei aduce garantat voturi.

   Si pe mine ma deranjeaza treaba cu doliul – acest UDMR isi pastreaza electoratul printr-un unic liant, acela al unei vechi etnii…nu are nimci mai bun acest partid decat altele din romania

 43. Locuiesc in irlanda din 2005 ,inainte de aderarea la UE,cetatenii romani aveau nevoie de permise de munca pentru a lucra aici, am intrat in UE,cetatenii romani care au intrat pe teritoriu inaite de aderare si pot dovedi ca au locuit cu permis valabil de 1 an pe teritoriu inaite de aderare nu mai au nevoie de permise de munca ceilalti au statut special ,deci not romanian or bulgarian , prin acest pasaport maghiar as putea avea drepturi egale cu un cetatean european altfel fiind roman , nu asa ca nu va mai mintiti cu drepturile romanilor in stainatate , suntem niste nulitati de care se descotorosesc legal prin ceea ce au semnat politicieni nostri faimosi,si cred ca cineva a mai amintit ca :ungaria defapt urmareste locurile din parlamentul europeancare se dau pe :cati cetateni ai ca numar nu ii intereseaza cati locuiesc si unde

 44. In ziua de azi, in conditiile in care se circula si se munceste liber in cadrul uniunii europene este mai putin important acest fapt. Independenta Transylvaniei din punct de vedere administrativ si financiar ar fi solutia cea mai buna pentru toti ardelenii. Transilvania nu apartine nici Romaniei si nici Ungariei, ci a locuitorilor ei. Creearea unei Provincii autonome a Transilvaniei aflata sub jurisdictia Romaniei ar fi in cel mai bun interes al ardelenilor, insa in Ardeal, ca peste tot sunt multi obtuzi. Ca sa nu mai zic de interesul Romaniei (a sudului si a Moldovei) de a mulge banii Ardealului… in Moldova sunt drumuri mult mai bune ca in Ardeal desii in Ardeal sunt mult mai multe masini (deci se platesc mai multe taxe si accize). E normal?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger