“Nu mai vrem betoane!”: Flashmob de protest în parcul IOR din Bucureşti

0

Sâmbătă 22 noiembrie la ora 12, locuitorii din sectorul 3 se vor aduna pe dealul de la derdeluș, din parcul IOR – sector 3, pentru a protesta la adresa proiectului Primăriei de a construi o sală multifuncțională în incinta parcului. Protestul are loc pentru că IOR este deja deja aglomerat de construcții iar oportunitatea și legalitatea acestei săli sunt puse la îndoială. Câteva detalii despre cauză și protest, în cele ce urmează.

 

negoita

 

Primarul Robert Negoiță ignoră vocea cetățenilor din sectorul 3 ce se opun betonării Parcului IOR. La începutul lunii noiembrie, membri ai comunității civice «Prietenii Parcului IOR » și ai grupului civic « Cetățean Sector 3 » au participat la întâlnirile organizate de primarul Robert Negoiță cu cetățenii sectorului 3.

„Când Primarul Robert Negoiță a adus vorba de sala polivalentă, mințind oamenii că nu există o sală de cultură în sector și că va fi un proiect impresionant, unic, noi am încercat să ne facem auzită vocea. Nefiind mulți la acele întâlniri din părculețe, am fost împiedicați de bodyguarzii primarului ori huiduiți de bătrânii care credeau spusele lui Negoiță, cum că am fi trimiși de oponenții politici. După ce câțiva dintre noi au vociferat, evidențiind faptul că ignoră voința cetățenilor, primarul s-a arătat deranjat iar la următoarea întâlnire, a venit cu un număr și mai mare de bodyguarzi și instigatori (chiar și femei), peste 20 la număr. Oamenii primarului ne-au înghesuit și acoperit în mod sistematic vocea, primarul fiind singurul cu portavoce. Când încercam să ne facem auziți, aceștia vociferau, făcînd să pară că noi dorim să agităm spiritele. În final oamenii primarului au devenit violenți de-a dreptul, recurgând la îmbrânceli puternice și amenințări.

„Dacă în campania electorală din 2012 Robert Negoiță spunea că “cetățeanul și nevoia lui sunt prioritare” și ”nimic nu poate fi făcut, nici măcar asfaltarea unei alei, fără o relaţie strânsă între primar şi cetăţeni ”,si “nu se va construi peste nici  un centimetru  de iarbă verde cât sunt eu primar” , în întâlnirile din această perioadă domnul Negoiță a virat spre totalitarism afirmând franc că dânsul hotărăște “eu hotărăsc” ce și unde se construiește în sectorul 3 și “cui nu-i convine să se mute în alt sector”.

Un alt motiv a fost inexistența unei săli de cultură în sectorul 3. I-am atras atenția că la Casa Artelor, la nici 1 km de Parcul IOR, funcționează Sala Eliad, unde se desfășoară în această săptămână o stagiune de spectacole. Biblioteca Națională și Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” își au sediul în sectorul 3 iar aici sunt o multitudine de săli pentru spectacole. De asemenea pe bulevardul Theodor Pallady există Auditorium Pallady unde se află o sală imensă ce poate fi subcontractată și oricum o sală de cultură nu este un spital ce necesită prezența in imediata apropiere, și în nici un caz în parc, un parc deja aglomerat de construcții.

Nu credem că motivul acestei construcții de 10,5 milioane de euro este unul strict cultural deoarece în parcul Titanii ruginește la propriu un amfiteatru de vară unde nu se desfășoară spectacole.

*Vă aducem în atenție că a fost preluată în mai multe ziare și pe facebook, o animație video a proiectului sălii, care induce grav in eroare prin încercarea de lansa opinia că sala are „impact minim asupra parcului”,

În schița de pe site-ul primăriei se pot vedea dimensiunile sălii: 50 m lățime în partea din spate, și înălțime începând de la 12 m, la 16 –18- 20 m la fațadă. Fațada clădirii este înaltă cât un bloc cu 6 etaje (P+ 5), și lată de 30m, cu evazaj pînă la 50 m, Ecranul de deasupra clădirii ajunge la 26 m. Toate acestea arată cît de departe este animația prezentată de proiectul real.

Dealul are înălțimea de maxim 10-11 metri și asta pe o porțiune cu lățimea de doar 15 m. Construcția clădirii ar implica practic raderea aproape în totalitate a dealului „derdulușul”, și nu permite nici o încastrare, ascundere în deal, așa cum în mod fals afirmă primăria pe site.

Peste 2000 de cetățeni au semnat pînă acum petiția pentru prezervarea colțului de natură numit parcul IOR.

Sâmbătă 22 noiembrie ora 12 vom da un semnal puternic primarului. NU MAI VREM BETOANE IN PARCUL IOR, un parc deja aglomerat de construcții.

Parcul IOR este al bucureștenilor, nu al primarului. Ne bucurăm că evenimentul anuțat începe sa devină viral, și-au anuntat deja prezența 600 de persoane, mulțumim presei pentru susținere. Împreună devenim o forță !

Vom organiza un flash mob, vom acoperi dealul cu oameni, îi invitam pe fiecare să aducă pancarte cu mesaje proprii, originale.

Mesajele primite de la locuitori ai sectorului 3:

“Parcul este DEJA un loc de cultură, nu e nevoie să delimităm cu betoane orice interes spontan al primăriei. Cu puțină atentie, putem să ne îngrijim de puținele spatii verzi ale capitalei, mai ales cele care ne-au marcat copilăria.”

“Nu distrugeți acest parc minunat, copiii noștri unde să respire aer curat?”
“NEGOITA, SE CREDE DESCALECATOR SI INTEMEIETOR DE CARTIER! Trebuie să înceteze construcțiile pe spatiul verde.
SAMBATA ORA 11:3o (22 noiembrie) DAU O CAFEA TURCEASCA LA IARBA INCA VERDE, LA TERMOS, FACUTA DE MINE, “
“În parcul ăsta e și munca mea. “Muncă patriotică” din timpul liceului, aici o desfășuram. Vreau, la pensie, să mă plimb prin parc, fără să mă lovesc de ziduri.”

“ESTE PARCUL UNDE NEPOȚEII MEI MERG SĂ SE JOACE ȘI DORESC SĂ RĂMÎNĂ CUM ESTE…NE-AM SĂTURAT DE BETOANE!”

“Anormal: în Romania se betonează parcuri în orașe suprapopulate și se fac parcuri în păduri aproape seculare.”

“Opriti alungarea naturii din parc!”

“Diminuarea spațiilor verzi va afecta grav calitatea vieții în București. Nu furați sănătatea copiilor nostri!”

Foto: Prietenii Parcului IOR

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger