“Nu mai mâncaţi Nutella, ca să salvaţi pădurile”, spune ministrul francez al Mediului

0

Ségolène Royal, ministrul francez al Mediului, îi îndeamnă pe cetăţeni să boicoteze Ferrero, producătorul celebrei Nutella, pentru a determina compania să renunţe la uleiul de palmier folosit la prepararea cremei de ciocolată. Pentru obţinerea uleiului de palmier, suprafeţe uriaşe de păduri au fost despădurite, pentru cultivarea palmierilor, iar oficialul francez e de părere că publicul poate influenţa deciziile companiei italiene.

 

Clearcut forest_zpsxjnbqmae

 

“Trebuie să replantăm o mulţime de copaci, din cauza defrişărilor masive, care contribuie la încălzirea globală,” a declarat Royal. “Ar trebui să nu mai mâncăm Nutella, de pildă, pentru că este produsă cu ulei de palmier. Palmierii au luat locul altor copaci, provocând astfel pagube uriaşe pentru mediu,” a mai precizat membra Partidului Socialist din Franţa. Potrivit ministrului, compania producătoare de Nutella ar putea opta pentru alte ingrediente, care nu presupun folosirea de materie primă cu impact negativ asupra naturii.

Ferrero a publicat în urma acestei declaraţii un comunicat de presă, în care afirmă că reprezentanţii companiei sunt conştienţi de aceste probleme de mediu şi că au luat deja măsuri pentru a asigura necesarul de palmieri, din surse sustenabile. 80% din uleiul de palmier folosit de Ferrero provine din Malaezia, restul fiind produs în Papua Noua Guinee, Indonezia şi Brazilia. Industria uleiului de palmier conduce la distrugerea a numeroase ecosisteme, pentru a face loc monoculturilor extinse de palmier. Printre principalele consecinţe ale expansiunii monoculturilor se numără dispariţia habitatelor unor specii importante, dar şi eroziunea solului, poluarea aerului, a solului şi a apei.

În acelaşi timp, nu trebuie omis faptul că producţia de ulei de palmier este vitală pentru economia Malaeziei, al doilea cel mai mare producător, după Indonezia. Comitetul pentru Ulei de Palmier din Malaezia este o agenţie guvernamentală însărcinată cu dezvoltarea acestui sector, în care sunt angajaţi aproape 500.000 de cetăţeni malaezieni.

În urmă cu doi ani, mai mulţi senatori francezi au propus creşterea taxelor pentru importul de ulei de palmier cu 300%, pe motivele că acest produs este dăunător sănătăţii, prin conţinutul ridicat de grăsime, şi este dăunător mediului. Propunerea politicienilor a fost însă respinsă.

Sursa: The Guardian

Puteţi citi şi:

Un adevăr necomestibil pentru vegani: Pasiunea lor pentru quinoa sărăceşte comunităţile din Peru

Cafeaua noastră cea de toate zilele, în pericol


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger