Nu de legi avem nevoie, ci de aplicarea lor

8

FRANCE/

Saptamana trecuta am fortat putin limitele dezbaterilor obisnuite si v-am invitat sa va imaginati o lume fara legi. Oare ar fi una mai buna decat cea in care traim in acest moment? Oare am putea sa existam ca societate fara legi?

Sever Voinescu si Mihnea Blidariu au incercat sa ne raspuna la aceste intrebari. Iar voi ati votat.

Se pare ca nici de data asta n-a fost un vot categoric, dar conduce detasat tabara celor care doresc o societate bazata pe legislatie. 65% dintre cititori nu cred ca am avea o viata mai usoara sau mai frumoasa fara legi, desi multi dintre ei spun ca sunt multe de dorit si in acest sistem.

35% din cititori ar dori o societate fara legi. Unde fiecare om decide ce e bine si ce e rau, iar libertatea e deplina. Cel putin pentru cei puternici.

Daca ne luam dupa cei care doresc o societate fara legi, gasim urmatoarele argumente:

Dan crede ca: “toate legile sint facute in avantajul conducatorilor. doar fraierii cred altceva. si tot ei sunt si singurii care le respecta”.

Razashu nuanteaza: “In concluzie pot spune ca societatea are nevoie de legi dar omul nu are nevoie de nici o lege pentru a fiinta si exista.”

Si blabla vine cu un argument interesant: “Parerea mea este ca legile sunt neaparat necesare daca procentajul celor care voteaza contra existentei acestora depaseste 0%. Spun lucrul acesta fiindca in mod cert lipsa legilor NU rezolva problemele societatii, ci doar anuleaza dezavantajele existentei legilor.”

Iar Zen ne spune: “Legile sunt facute de politicieni si ele, legile, reflecata de multe ori gradul de suportabilitate al celor care sunt nevoiti sa le respecte.”

Studentul de la drept repeta o idee mai veche: “Legile au fost si vor fi intotdeauna facute in interesul unei elite si automat in defavoarea maselor. Aplicarea lor se va face pe acelasi criteriu discriminatoriu.”

Cei care sustineau ca nu exista viata fara legi au argumentat in felul urmator:

Moroes sustine un stat cu legi minimale: ”Legile sunt necesare pentru protejarea cetatenilor de violenta. Orice alt scop al lor reprezinta o incalcare a libertatilor individuale in favoarea autoritatii statale.”

Adi ne raspunde la provocare cu o metafora: “Sa luam ca ex o unealta ca si ciocanul. Utilitatea lui depinde de catre cel care il foloseste. Unul poate construi o casa cu un ciocan, altul poate omori pe cineva cu un ciocan. Cine e insa de vina? Ciocanul? Pentru ca un nebun il poate folosi in scopuri criminale nu inseamna ca trebuie sa renuntam la el.”

WZT e de parere ca „fara legi ajungem la legea junglei, unde cel mai puternic castiga. Si este de ajuns sa te uiti in jur sa vezi ca sunt destui lei care ar vrea sa manance restul populatiei.”

Sorin Arcadie reformuleaza intrebarea noastra: “Intrebarea corecta cred ca este <<De cite legi avem nevoie ca societatea sa functioneze bine? De cit mai multe sau de cit mai putine?>>”

Concluzia acestei saptamani vine de la A: “Concluzia ar fi ca e bine sa fie legi, dar ar fi bine sa existe un feedback cat mai puternic dinspre *realitate* spre legi. Adica legile sa fie <<cu picioarele pe pamant>> si sa <<aiba sens>> si sa se si aplice in felul asta de omul de rand (care sa si gandeasca cu capul lui, nu doar sa aplice superficial orice lege).”

Tags:8 comentarii

 1. Avem nevoie si de legi mai bune. Exemplu: In legea protectiei animalelor scrie ca nu este permisa provocarea de suferinte psihice animalelor. Animalele nu au psihic! (pentruca nu gandesc)

 2. Claudiu Trandafir on

  Cu cat societatea adevenit mai structurata si mai complexa cu atat a avut nevoie de reglementari si legi care sa regleze ” fiziologic” functiunea fiecarei structuri in parte.

  Dintotdeauna am avut nevoie de legi! Inca dinaintea trezirii la constiia a primatului care ulterior a devenit Homo Sapiens – acest termen devine pe zi ce trece din ce in ce mai discutabil – dar erau legi naturale dezvoltate si adnotate in mod natural, izvorate din necesitatea supravietuirii, legi legate strict de mediul inconjurator si de respectul pentru spatiul in care traiam. Fiecare dintre legi – si nu erau multe la numar – era profund insusita si asumata de fiecare dintre membri comunitatii, orice incalcare a oricareia dintre ele fie ea lege scrisa sau nescrisa avea forme drastice de sanctionare, fie prin excomiunicarea din comunitate, ceea ce in majoritatea cazurilor insemna moartea, sau direct executarea celui ce prin actiunile sale a pus in pericol insasi existenta comunitatii.

  Se poate observa in ziua de azi existenta acestor reguli in oricare dintre formele de organizare animala, fie ele: haite de pradatori, turme migratoare, comunitati de primate, sau chiar triburi ce inca traiesc intro forma primitiva de organizare. Regula de baza este foarte simpla: Intelege spatiul in care iti duci viata si vei supravietui!

  E foarte clar ca niciodata omenirea nu a supravietuit si nu sa dezvoltat in lipsa unor reglementari fie ele scrise sau nu. Problema intervine intr-adevar atunci cand legile sunt scrise pentrua reglementa concepte abstarcte, respectiv artificiale (ex: legiferarea economiei, a tranzactionarii, codul rutier) care nu mai au de face cu supravietuirea comunitatii, ci cu supravietuirea structurilor, individul iese astfel din ecuatie, devine el insusi o notiune abstarcta, este definit prin functiunea pe care o are de indeplinit pentru supravietuirea acestei structuri…

  Si atunci te miri ca legea se aplica discriminatoriu cand legea a fost scrisa nu pentru tine ca INDIVID, ci pentru tine ca FUNCTIUNE!

 3. In opinia mea legea poate fi restrictiva sau normativa. Romania are un sistem restrictiv. Daca legea nu reglementeaza acea situatie, cetateanul poate face orice. In acest fel cetateanul este exonerat de raspundere, de vina fiind legea – care nu a fost modificata. Reversul medaliei este ca sunt atatea modificari la legi incat nu mai stim care este legea.
  O modalitate de rezolvare ar fi regandirea intregului sistem legislativ si trecerea la legislatia normativa. Legea sa nu poata fi modificata macar o legislatura (atunci nu ar mai vota oricum azi ca maine o schimba). Feed-back-ul ar fi obtinut prin cazuistica de aplicare a legii respective.

 4. Problema la noi este că legea este extrem de inflexibilă. Știu că la noi jurisprudența nu este izvor de drept (aka o decizie dată odată nu poate fi bază pentru decizii ulterioare cu circumstanțe identice). Dar măcar când vedem o problemă (să zicem infractori eliberați pe motiv de boală subită) – să avem decența să o corectăm cât mai curând posibil.
  A greși odată este omenește. A greși de două ori este rea-voință…

 5. gadina costello on

  Este clar ca trebuie organizat un referendum in Romania cu multe subiecte, acest al revolutionarilor al restituirilor al despagubilrilor celor vezi distrusi de regimul comunism dar cu burti cat trei si vile ,masini, al impostorilor care au facut avere pe spatele poporului si acum sunt marii profitori ai democratiei. Sa fie date ajutoare numai celor care au fost raniti, mortilor, cat se poate mai mult ajutor famililor acestora , caci restul au iesit la revolutie sa schimbe regimul nu sa castige averi. Sa multumeasca lui Dzeu ca are democratie acum si sunt vii. Sunt mii de studenti care intradevar sau expus pericolului in timpul revolutiei nu marsavi ca cei care au functii inalte. Sau dus la TV si a dat cu gura spunand tot felul de prostii in urma carora au murit zecii de oameni in drum , apoi astia trebuie sa fie in puscarie fiindu-mi iertata ideia!!!!!!!!!!Gata cu acordarea de drepturi financiare si materiale pentru “revolutionari”! Au trecut deja 20 de ani! E suficient! Ele trebuie acordate numai familiilor celor cazuti (raniti) efectiv pe baricadele Revolutiei. A face o fapta buna pentru cei din jur nu necesita neaparat o rasplata materiala; il respect sincer pe dl Ion Iliescu ca nu a acceptat sa primeasca favoruri pentru ca a participat la Revolutie. A trece o lege noua in Parlament, care sa retraga aceste drepturi revolutionarilor, este o proba de maturitate la care poate ajunge societatea romaneasca. Ea se adauga altor masuri restrictive ce se iau in plan economic. Nu am nimic cu adevaratii revolutionari care au avut curajul sa infrunte vechiul regim comunist. Ii respect profund pe cei care se aflau la ultimul miting a lui Ceausescu! Cati dintre ei au fost recunoscuti ca revolutionari si au primit rasplata? Foarte putini! Un revolutionar de bun simt, ar renunta de buna voie la favorurile acordate!SA RAMANA CU AVANTAJELE SI ARANJAMENTE DE PANA ASTAZI. Sa se porneasca de la momentul ~0~ sis a se inceteze cu spriritul de gasca si cu amenintari. Toti, inclusiv toti politrucii din parlament, govern. In Germania, cei ce au daramat zidul berlinului au primit avantaje? Cehoslovacia cu revolutia de catifea? Ungaria, polonia, Bulgaria? Numai la noi, toala lumea la ciolan si la pomeni! De ce nu dau o lege : de la 1 ianuarie nu se mai plateste nimic, se abroga toate drepturile discretionale. Recunoastere oficiala cu diploma de pus in rana si aducere aminte la aniversari, medalii si distinctii! Ce-i de la 1848 au primit ceva?
  PS…..scuze anticipat adevaratilor revolutionari si urmasilor lor, aici e vorba de drepturi REPARATORII.
  – GADINA CONSTANTIN pres. ASOCIATIE JILAVA 89 RANITI SI RETINUTI.I
  OBS.: – -Stiati ca in Romania sunt inregistrati ca revolutionari la 1.01.2010 : 1.) 21.527 revolotionari luptatori (participanti); 2.) 2.825 revolutionari retinuti (dusi 8 – 48 h la jilava in cele mai multe cazuri ); 3.) RANITI (impuscati, ..); 4.) RANITI IN LEGATURA CU … (mostenitori,..), aproximativ 25.000 REVOLUTIONARI CU CERTIFICATE . DECI NUMAI MAXIMUM 5 % SUNT CEI CE MERITA CU ADEVARAT AVANTAJELE LEGII – urmasii EROILOR MARTIRI si RANITII, restul de 95 % SUNT PARTICIPANTI . DACA LA 1.IX.2009 la un numar de 20.000 de revolutionari, se cheltuiau 440.000.000 Euro/an, numai din pensii ,alte reduceri/scutiri (taxe si impozite, chirii ptr. spatii mult reduse, drepturi speciale,etc.) maresc suma de doua ori, aproximativ 800.000.000 EURO/AN. Dar pentru 35-40.000 de revolutionari cand va fi LA 31.XII 2010 (previziune, raportata la cererile in curs de avizare), suma totala (pensii + alte drepturi) va ajunge in jur de 1,5 MILIARDE EURO/AN, bani care la sanatate sau in invatamant : AR FI FOST AUR (mai ales in invatamant, la copii, viitorul nostru).

 6. Gradina C-tin on

  Trei intrebari, la care nu aveti raspuns, sau nu doriti sa raspundeti. DE CE OARE ? De firica, sila sau vina ?
  –A.). -Stiati ca in Romania sunt inregistrati ca revolutionari la 1.01.2010 : 1.) 21.527 revolotionari luptatori (participanti); 2.) 2.825 revolutionari retinuti (dusi 8 – 48 h la jilava in cele mai multe cazuri ); 3.) RANITI (impuscati, ..); 4.) RANITI IN LEGATURA CU … (mostenitori,..), aproximativ 25.000 REVOLUTIONARI CU CERTIFICATE . DECI NUMAI MAXIMUM 5 % SUNT CEI CE MERITA CU ADEVARAT AVANTAJELE LEGII – urmasii EROILOR MARTIRI si RANITII, restul de 95 % SUNT PARTICIPANTI . DACA LA 1.IX.2009 la un numar de 20.000 de revolutionari, se cheltuiau 440.000.000 Euro/an, numai din pensii ,alte reduceri/scutiri (taxe si impozite, chirii ptr. spatii mult reduse, drepturi speciale,etc.) maresc suma de doua ori, aproximativ 800.000.000 EURO/AN. Dar pentru 35-40.000 de revolutionari cand va fi LA 31.XII 2010 (previziune, raportata la cererile in curs de avizare), suma totala (pensii + alte drepturi) va ajunge in jur de 1,5 MILIARDE EURO/AN, bani care la sanatate sau in invatamant : AR FI FOST AUR (mai ales in invatamant, la copii, viitorul nostru).
  –B.). -Stiati ca in anexa decretului se află si doi revoluţionari – fantomă răniţi , NEMĂSCUŢI ÎN 1989 : nr. lista decret 359 – Drăgoi Nicolae nascut in Zecca Mare la data 18-06-1996, fiul lui Nicolae/Carolina CNP 1 96 06 18 354763 SI nr. lista decret 1098 – Ştefan Alexandru nascut in Pucheni Mosneni la data 03-12-1996, fiul lui Dima / Stana CNP 1 96 12 03 400694 —– CURAT MURDAT, ZIS-A NEICA CARAGIALE, nu !
  –C.). -Cati oameni, saraci, fara nici o sursa de venit, someri, tarani amarati, au luat ultimii bani din casa, s-au dus si i-au schimbat in valuta si au hranit gurile larg deschise ale maharilor cu certificate false. Acum la preschimbare, alti bani, alte interese. Cati revolutionari cu certificat, amarati au luat din batatura bruma de agoniseala, au dus-o la casa de schimb valutar (ca de leii erau gam grosi si se depozitau mai greu), pentru a obtine un teren, un mic spatiu comercial sau de productie si care si acum asteapta. Cati mahari dintre revolutionari (e drept nu foarte multi) au strans averi, si-au facut relatii suspuse, relatii pe certificate ~rezolvate in asociatii~ (la mahari si la membrii familii lor). VOI I-I CUNOASTETI DESIGUR, DAR TACETI, VA E FRICA DE INGRENGATURA TICALOSITA DE RELATII DE TIP MAFIOT . Cand cineva incearca sa spuna ceva, ceilalti tac (dar tacerea e LASITATE DIN INTERIORUL CORPULUI SI NU FRICA), sau latra in haita, maraind cu dintii vizibila a intimidare, daca sunt cei de mai sus.

 7. Rata Alexandru on

  2.)>Ce faci imi da-ti intalnire la Popogadina ? Dar Popogadina cu Asociatia lui Familiara cu sora sa marea revolutionara (care in timpul evenimentelor era pe la Tecuci)? Popocomiosarul gadina constantin, procurator de certificate masluite tip cel a sororii sale Gadina Elena;De pe: Portalul Revolutiei | Discutii generale | Totul despre Revolutie si Revolutionari | NOI CU CINE VOTAM ?, (pag.102-103).3.)>As.JILAVA si-a facut pizzerie. Si la introdus pe nepotul sau in SSPR Gadina Mihai pentru a-si trece dosarele cu spagi . POPOCOMISARUL Gadina este un apropiat al regimului Iliescu implicit al lui Emil Cutean . Sa iti fie rusine tovarase Gadina C-tin. . Dupa ce ca nu iti satisfacea-i fosta nevasta Mihaela ca te-a prins in birou “facand …” cu un vice, care a murit (care si era era “asa cum era”si te insela cu toata lumea), a-i luat de-ai rupt din drepturile tovarasilor, excocand, mintind si falsificand.

 8. DISCUTII PE PORTALUL REVOLUTIEI, INTRE REVOLUTIONARI CU FUNCTII (ptr. intelegerea evenimentelor) :Sa-ti fie rusine tovarase gadina constantin. In primul rand tu revolutionar nu esti ,in schimb esti un poponar notoriu care te-a parasit si nevasta-ta, Mihaela ca te-a prins in birou “facand …” cu un vice, care a murit. Dupa ce ca nu iti satisfacea-i fosta nevasta (care si era “asa cum era”si i-l insela cu toata lumea – era paravan ptr. Popogadina”), acum ai tupeu de poponar jegos ce esti. De pe : Portalul Revolutiei | Discutii generale | Totul despre Revolutie si Revolutionari | NOI CU CINE VOTAM ? .(pag.102-103). Daca pun mana pe tine iti rup gatul ca la porumbei ca si asa abia cantaresti 50 kg. cu tot cu televizor in brate. POPO ai dat de dracu ,de acum incolo daca mai scoti capul din vizuina ta DE PROFITOR CE AI FOST o sa vezi tu… Tu vorbesti ,tu care spatiul asociatiei l-ai transformat in “pizza-ialia” ? Tu care ai promovat oameni numai pe bani? 2.)>Ce faci I-mi da-ti intalnire la Popogadina ? Da Gadinadosulet cu As. Jilava a lui familiara cu Sora-sa marea revolutionara (care in timpul evenimentelor era pe la Tecuci)? Popocomiosarul gadina constantin, procurator de certificate masluite tip cel a sororii sale Gadina Elena;De pe: Portalul Revolutiei | Discutii generale | Totul despre Revolutie si Revolutionari | NOI CU CINE VOTAM ?, (pag.102-103).3.)>As.JILAVA si-a facut pizzerie. Si la introdus pe nepotul sau in SSPR Gadina Mihai pentru a-si trece dosarele cu spagi . POPOCOMISARUL Gadina este un apropiat al regimului Iliescu implicit al lui Emil Cutean . Sa iti fie rusine tovarase Gadina C-tin. . Dupa ce ca nu iti satisfacea-i fosta nevasta Mihaela (care si era era “asa cum era”si i-l insela cu toata lumea) ca te-a prins in birou “facand …” cu un vice, care a murit , a-i luat de-ai rupt din drepturile tovarasilor, excocand, mintind si falsificand.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger