Dezbaterea din aceasta saptamana v-a intrebat cat de importante sunt pentru voi retelele de socializare. A fost o experienta interesanta, mai ales prin prisma faptului ca noi v-am chestionat in legatura cu relatia realitate-adevar, iar noi avem o publicatie in sfera virtuala si o activitate intensa pe una dintre cele mai mari retele de socializare. Dar si multi dintre voi sunt conditionati de dimensiunea virtuala a vietii. Aici va castigati painea de zi cu zi, aici discutati cu prietenii, aici va gastiti parteneri de viata si aici va relaxati. Insa in ciuda aparentelor, 95% din votantii nostri cred in viata reala in defavoarea celei virtuale.
de M.Cs.
Chestionarul de la sfarsitul dezbaterii ne-a oferit rezultate cat se poate de clare: 372 (95%) de cititori au spus ca viata reala e cea offline. Doar 18 oameni au considerat ca retelele sociale si mijloacele virtuale sunt vitale pentru comunicarea interumana in secolul tehnologiei.
Si totusi, realitatea arata altfel. Rata dependentilor de internet creste pe zi ce trece. Un recent studiu CNN, citat de Mediafax, ne arata ca 17,95% dintre copii sunt dependenti de internet. Si ca sa nu spunem ca aceste cifre nu sunt ale noastre, ci mai degraba ale vecinilor mai “avansati” din tarile vecine, va prezentam si un comunicat recent al www.go4it.ro, care ne spune ca, “timp de patru saptamani, 20.000 de useri au completat quiz-ul de dependenta, recunoscand importanta tehnologiei in viata lor, majoritatea respondentilor intrand in categoria: ‘gadgetari’ in devenire”.
Si printre cititorii nostri au fost cativa care ne-au atras atentia asupra pericolului care ne pandeste pe masura ce internetul castiga teren. De exemplu, Xolv ne spune: “Un pas mic pentru tehnologie, un pas mare spre dezumanizare. Prefer emotia umana in starea ei naturala in detrimentului telecomenzii, nr de indentificare al detinutului sau profilului de facebook.”
Dar contrar rezultatelor din chestionar, cei mai multi dintre cititori au argumentat in favoarea retelelor de socializare si a sferei virtuale:
Tony, de exemplu, ne spune ca: “Pacat ca numai tehnologia evolueaza. Ingineri, IT-isti, oameni de stiinta dezvolta mecanisme de comunicare intre oameni care altfel nu s-ar vedea/auzi NICIODATA.”
Unii cititori au luat mai personal subiectul si s-au enervat. Cseszlo ne transmite: “Nu te obliga nimeni sa iti faci cont, ba mai mult poti sa renunti la facebook cand vrei. Este o metoda de scoializare, de a iti face cunoscuta vocea, ca multe alte tehnologii web 2.0 Eu cred in puterea social media.”
O abordare mai pragmatica a venit de la Cristina: “Da, am cont pe Facebook. Dincolo de “caterinca”, inevitabila oricarei “retele de socializare”, pot sa promovez unele idei: propriul blog, alte bloguri, alte site-uri de genul librariilor virtuale…”
In acelasi ton este si Gaspy: “Pentru oamenii de rand, Facebook poate fi interesant pentru ca iti poti regasi colegi de prin scoala generala, cum mi s-a intamplat mie. In rest, amandoua mediile sunt o pierdere de timp si nimic mai mult, sau ca sa ma exprim tehnic, raportul semnal util / zgmot de fond e foarte scazut.”
Unii cititori au sesizat ironia si s-au intrebat cum de tocmai TOTB poate sa puna o astfel de intrebare. Bogdan ne intreaba: “Ce caterinca! La finele articolului sunt “Like”-urile de la facebook! Ironia sortii, sau insasi asta a inspirat articolul?”
Fiind un subiect destul de dezbatut si sensibil, noi am incercat sa fim cat se poate de retinuti si sa nu ne pronuntam. Asta o sa incercam si acum. Pana la urma, parerea noastra ne reprezinta pe noi.
Insa va invitam, cum am facut si pana acum, sa va ganditi si la acest aspect al vietii: de ce credem mai mult in relatiile “traditionale”, dar, in realitate, le traim mai mult pe cele virtuale?
Foto: Flickr – Coda
12 comentarii
Cred ca oamenilor le place sa se imbete cu apa rece si exista, de fapt, o oarecare doza de schizoidie in ceea ce afirma. Eu tocmai mi-am facut lucrarea de diploma pe aceasta tema si am ajuns la aceleasi concluzii. Cred ca suntem acaparati de mirajul online si ni se pare ca asta ne imbunatateste capacitatile interpersonale. Cati prieteni avem, cate accesari are blogul nostru, cine da “like” fotografiilor noastre, toate astea nu fac decat sa ne cucereasca ego-urile. Pana acum, era mai greu sa ne facem vizibili sau credibili. In prezent insa, dupa cum bine imi spunea cineva, “cine nu posteaza, nu conteaza” si asta este o realitate de care va trebui sa tinem seama. O sa inchei prin a cita pe unul dintre respondentii chestionarului aplicat de mine, cu prilejul lucrarii de diploma: „viitorul e imprevizibil precum omul, cel mai probabil ne vom conecta toate simțurile la calculator și mediul virtual va fi identic cu realitatea, e doar o chestiune de timp”.
Internetul este cea mai rapida si mai usoara metoda de a alunga plictiseala. Deasemeni este si cea mai buna cale de a pierde timp, mai mult, de cele mai multe ori, decat avem.
Pingback: Viata reala vs. viata virtuala. O dezbatere TOTB - Cel care striga in pustie
@zeltera
Pe mine unul chiar internetul ma plictiseste destul de mult.
LOL @Dan Patrascu. Ce trist 😀
Felicitari domnisoarei Anca pentru primul post.
Recomand serialul Caprica pentru o viziune corecta asupra evolutiei Internetului. Va ajunge nu numai o a doua lume, dar in acelasi timp poate sa contribuie la singularitatea tehnologica, asa cum a fost enuntata de catre Vernor Vinge.
@alex: m-ai facut curioasa, o sa caut filmul, pt. ca ma intereseaza subiectul. Oricum, profetii despre evolutia mediilor de comunicare au fost multe, sunt cateva idei interesante si in cartea lui G. Sartori, “Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea”. Cred ca acest concept de “Homo Videns” ilustreaza perfect viitorul inspre care ne indreptam.
Ce inseamna “dependent de internet”? Cum se manifesta o persoana care e dependenta si una care nu e?
“372 (95%) de cititori au spus ca viata reala e cea offline.”
Cam greu sa gasesti oameni care sa-si dea seama si sa recunoasca ca sunt alienati.
“de ce credem mai mult in relatiile “traditionale”, dar, in realitate, le traim mai mult pe cele virtuale?”
In multe cazuri pentru ca asa suna bine. Nu suna bine sa recunosti ca traiesti o viata predominant virtuala. Apoi viata virtuala e mult mai comoda. E ca diferenta intre viata reala, si un joc pe computer in care nu mori niciodata, poti avea puteri pe care nu le ai in realitate, poti face tot ce vrei fara sa suferi consecintele.
Pentru unii toate astea par un miracol al stiintei, o evolutie. In realitate, calitatile umane se diminueaza.
Nici macar nu mi se mai pare distractiv cand vad vreun student care face un studiu despre retelele de socializare.
Voi nici macar nu stiti ce inseamna studiu. Un studiu nu se face intr-o luna.
Folositi si voi retele de socializare macar 5 ani inainte sa va dati cu parerea.
Incercati sa treceti prin toate etapele, cunoastere, adictie, refuz apoi sa le folositi doar pentru ce aveti nevoie si cand aveti chef.
Luna trecuta umblau mesaje despre cum ar trebui sa renuntam la facebook pentru ca vor sa faca publice informatiile tuturor.
Unii au renuntat imediat, fapt care nu arata decat ca oamenii aia aveau cont degeaba.
Incercati sa dati macar un milion de click-uri intr-o retea de socializare si pe urma sa vedem cat de usor renuntati la ea.
Cunosc oameni care joaca diferite jocuri pe Facebook: Farmville, Mafia Wars, Poker, s.a.
Unii joaca de 1-2 ani, altii au bagat si bani in jocurile alea.
Pentru unii este adictie, pentru altii este doar o placere de jumatate de ora pe zi.
Dupa ce ai bagat bani intr-un joc, cat de repede renunti la Facebook, doar pentru ca ai primit un mesaj de la un necunoscut ?
Cum reflecta studiul tau cele 2 contraste ?
Sau ii imparti doar in “dezinteresati” si “dependenti” ?
Dupa 10 ani de retele sociale, pot sa iti spun ca ajungi sa le folosesti altfel decat cei care abia le cunosc.
Intrebarile de genul “Cat timp pierzi pe zi pe o retea sociala” nu mai au sens pentru tine, pentru ca raspunsul este “ZERO”, pentru ca stii sa il flosesti atit cat trebuie si doar cand ai nevoie.
Eu folosesc Twitter si a devenit o obisnuinta ca spalatul pe dinti. cand am o clipa libera arunc un ochi si acolo. scriu doar cand am timp liber, din masina, de pe strada, pe scari si rar, de la birou. Dar sunt la curent cu scrie lumea.
Nu stau sa citesc toate link-urile si toate prostiile si uit ce aveam de facut pentru ca asta patesc doar utilizatorii de internet needucati.
Da, folosirea internetului se educa. Nu doar retelele sociale iti poate manca timpul, chiar si Google, Youtube sau Wikipedia te pot face sa pierzi notiunea timpului.
Deci pana la urma ajungem la aceeasi dilema.
Traim ca dobitocii si punem un om “intelept” sa ne limiteze accesul catre tentatii, sau ne desteptam si noi un pic si invatam sa le folosim cu cap.
Dilema asta s-a nacut o data cu inventia drogurilor si o revizitam de fiecare data cand apare ceva adictiv.
Boring ….
Computerul si retelele de orice tip bazate pe Internet sunt doar un mijloc catre un anumit scop. Sa nu uitam ca viata reala nu este pe internet si sa folosim aceste tehnologii pentru o informare si o comunicare mai buna, sa nu devenim sclavii tehnologiei ci stapanii ei.
Sunt dependent de masina , curent electric, market si da : calculator.
Propun, in eventualitatea intoarcerii la epoca de piatra sa efectuez un stagiu de pregatire de cativa ani intr-o grota si sa invat agricultura cu batul.
Pingback: Razboi întru Cuvânt » SEMNUL APELOR SI TRAGEDIA NEPASARII GENERALE/ Poporul OTV si diversiunea DDD/ NUMARATOAREA INVERSA: AMERICANII SE PREGATESC DE RAZBOIUL CU IRANUL SI DIN ROMANIA/ Economistii de Nobel denunta politica austeritatii inutile, a s