Nu aveți nevoie de natură, ci doar s-o mirosiți acasă

1

Cercetătorii au observat că atunci când oamenii n-au timp să dea o tură prin natură, pot să-și relaxeze creierul într-un mod asemănător dacă se uită la imagini cu peisaje naturale. Acum, oamenii de știință din Tokyo au extins asta, spunând că mirositul copacilor reduce semnificativ tensiunea arterială și sporește numărul moleculelor anti-cancer din organismul oamenilor, fără ca aceștia să fie nevoiți să iasă în natură.

Qing Li, un imunolog de la Școala Medicală Niponă din Tokyo, și-a petrecut ultimii opt ani analizând fitoncidele – uleiuri esențiale și aerosoli emanați de plante – și efectele lor benefice asupra organismului uman. Studiile au arătat că ieșirile în natură reduc stresul la care este supus sistemul nervos, supraîncărcat din cauza înghesuielii, smogului și claxoanelor din marile orașe. Prima observație pe care a făcut-o Li în cercetarea sa a fost că plimbările în pădure sporesc numărul celulelor imunitare care luptă împotriva infecțiilor și a cancerului, apoi a început să creadă că miresmele plantelor sunt cele care produc mare parte din acest efect.

Omul de știință japonez și-a închis subiecții în camere de hotel, iar pe unii i-au supus aromaterapiei cu mireasmă de chipru, pe ceilalți nu. Participanții expuși fitoncidelor au manifestat scăderi semnificative în cantitatea de hormoni asociați stresului și o activitate sporită a activității celulelor imunitare. Așa că Li și alți oameni de știință niponi au înființat o organizație care să studieze mai îndeaproape medicamentele pădurii, organizație care a devenit internațională și s-a transformat în Societatea Internațională pentru Natură și Medicamente ale Pădurii. Primul ei simpozion privind terapia forestieră a avut loc anul trecut.

Pe urmele niponilor, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Pădurilor din Finlanda au demarat un program întins pe mai mulți ani privind legătura dintre păduri și sănătatea umană, iar sud-coreenii urmează să deschidă în 2014 un centru național de terapie forestieră. Concluzia de până acum: ieșiți în natură pe cât puteți, în rest folosiți aromaterapia.

Sursa: The Atlantic Cities

Foto: Flickr/driph


Un comentariu

  1. Fie ca cei ce iubesc si protejeaza natura sa fie feriti de bolii, sa nu cunoasca stresul in formele lui cronice. Pe mine personal de restul, chiar ca nu ma intereseaza deloc.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger