Noul Testament, plin de falsuri?

0

Un profesor american susţine, într-o nouă şi controversată carte, că aproape jumătate din Noul Testament este un fals. “Biblia nu conţine numai neadevăruri şi greşeli accidentale. Conţine, de asemenea, ceea ce astăzăi oricine ar numi minciuni,” spune Bart Ehrman, autorul volumului “Forged: Writing in the Name of God.”

Apostolul Pavel a scris doar o parte nesemnificativă din ceea ce i se atribuie, iar Apostolul Petru nu a scris absolut nimic. Acestea sunt două dintre concluziile la care a ajuns Bart Ehrman, fost creştin evanghelist, acum profesor agnostic de istoria religiilor. În opinia lui, cel puţin 11 dintre cele 27 de cărţi ale Noului Testament sunt falsuri şi doar şapte dintre cele 13 epistole atribuite lui Pavel au fost, probabil, scrise de acesta, restul aparţinând unor autori care s-au dat drept Apostolul Pavel. Argumentele profesorului sunt afirmaţiile şi viziunile contradictorii, discrepanţe de limbaj şi cuvinte foarte diferite, folosite pe parcursul epistolelor. Ehrman contestă, de asemenea, autenticitatea Evangheliilor după Matei, Marcu şi Ioan, susţinând că Apostolul Petru nu a scris, de fapt, nimic. Spre deosebire de Pavel, Petru era un pescar crescut în zona rurală a Palestinei, cel mai probabil analfabet. La fel ar fi fost, potrivit cercetătorului american, şi Ioan.

Scrierea unor epistole în numele apostolillor a fost motivată, potrivit tezei susţinute de această carte, de dorinţa de legitimare a creştinilor în faţa diferitelor conflicte şi presiuni. Astfel, creştinii care voiau ca viziunea lor să fie acceptată au folosit numele apostolilor, “fabricând, falsificând şi contrafăcând documente. Dacă te chema Iehosafat şi nimeni n-avea habar cine erai, nu prea aveai cum să-ţi pui numele pe carte. Nimeni n-ar fi luat în serios Evanghelia lui Iehosafat. Dacă voiai ca lumea să te citească, îţi spuneai Petru. Sau Toma. Cu alte cuvinte, minţeai în legătură cu cine erai de fapt,” este de părere Ehrman. În urma dezbaterii stârnite de publicarea acestei cărţi, cei de la Catholic Herald au publicat câteva reacţii: “Chiar dacă o anumită epistolă n-a fost scrisă de Petru sau de Pavel, ar fi putut fi scrisă la fel de bine de cineva pornind de la tradiţia orală transmisă de la unul la altul,” se afirmă pe site-ul catolic.

Sursă: Discovery News

Foto: Religions.com

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger