Noul regulament va permite schimburile libere de semințe tradiționale

1

Toate soiurile tradiţionale de seminţe care se găsesc deja pe piaţă pot fi înregistrate într-un registru separat, fără niciun cost pentru micii producători, iar aceştia pot să schimbe în continuare seminţe între ei şi pot înregistra soiuri noi fără nicio cheltuială în plus, a declarat, luni, comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, după deschiderea celui de-al 36-lea Congres Mondial al Viei şi Vinului, arată un comunicat Agerpres.

seeds (1)

 

După controversa stârnită recent de un proiect de lege european, potrivit căruia seminţele vechi, rare sau tradiţionale păstrate de sute de ani de ţărani nu ar mai fi prezentat suficientă puritate a materialului genetic, calitate şi siguranţă pentru consumatorii europeni, drept pentru care ar fi trebuit să se conformeze cerinţelor industriei biotehnologice, Dacian Cioloș revine cu o veste bună pentru practicanții agriculturii pe bază de semințe tradiționale.
Întrebat despre implicațiile noului regulament de înscriere a semințelor, comisarul european pentru agricultură a spus că semnalele de alarmă din media și activism au fost determinate de interpretarea variantei inițiale a respectivului proiect legislativ.

Potrivit Agerpres, Ciolos a declarat: Am văzut în ultima perioadă în presa din România tot felul de mesaje alarmante, care, din păcate, se bazau pe o versiune iniţială de lucru a proiectului de regulament propus de către Comisia Europeană, care a fost modificat la iniţiativa mea, pentru că am vrut să fim coerenţi cu obiectivul de a da o şansă nouă şi micilor producători ca să fie prezenţi pe piaţă. Am solicitat introducerea în acest regulament a o serie de aspecte care să recunoască separat partea de producţie şi de comercializare de seminţe care este realizată de micii producători.” Astfel, toate soiurile tradiționale deja disponibile vor fi înscrise într-un registru separat, fără costuri suplimentare pentru micii producători, care vor putea continua să facă schimb nerestricționat de semințe și să înregistreze soiuri fără nicio cheltuială.

Sursa: Agerpres

Foto: mansoonmohanty.blogspot.com


Un comentariu

  1. Politicianul tot politician. Uite aici versiunea finala de la Comisia Europeana, 6 mai 2013. http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/pressroom/docs/proposal_aphp_en.pdf
    Problema e el corbeste doar despre referiri din preambul (cuvantul traditional se intalneste doar de 2 ori in proiect si ambele in partea introductiva), dar nicaieri in textul articolelor nu este reglementat asa ceva. Si cum ca la orice lege, ce e scris in articole conteaza… o bila neagra pt dl Ciolos.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger