Noul prim ministru canadian a înființat postul de Ministru al Științelor

0

Printre primele măsuri luate de Justin Trudeau, premierul canadian care și-a preluat funcția pe 4 noiembrie, a fost să creeze un post pentru Ministrul Științelor. Prima care va ocupa acest scaun va fi Kirsty Duncan (foto), specialistă în geografia medicinei la Universitatea din Toronto, una dintre autorii unui studiu despre schimbările climatice, realizat în 2001 de Comisia Interguvernamentală pe această temă.

Această decizie aduce o schimbare importantă față de politica adoptată de predecesorul Stephen Harper, care plasase problemele de ordin științific în subordinea Ministerului Industriilor. „Harper subordonase domeniul științelor către domeniul industriei, iar prin urmare am asistat la un declin dramatic al științei pure și al cercetărilor în interes public,” arată Carol Linnitt, analistă pe politici de mediu în cadrul organizației DeSmog, citată de Nature.

Activiștii și cercetătorii canadieni salută această măsură a noului premier, dar vor să afle mai multe detalii despre atribuțiile noului oficial și despre cum va afecta această nouă mutație câmpul științelor.

Trudeau l-a numit pe analistul financiar Navdeep Bains ca Ministru al Industriei și Dezvoltării Științifice și Economice, astfel încât științele au acum o dublă coordonare. Rees Kaseen, biolog la Universitatea din Ottawa, e de părere că noul prim ministru va extinde implicarea guvernului în cercetare asupra unor zone neexplorate de universități și mediul de afaceri, pentru a încuraja inovația tehnologică în sectorul privat.

Foto:  Xinhua /Landov / Barcroft Media

Foto: Xinhua /Landov / Barcroft Media

De asemenea, Trudeau a alcătuit, în premieră pentru Canada, un cabinet ministerial cu o componentă egală de femei și bărbați. Cele 15 femei și cei 15 bărbați sunt tineri, aproape toți având sub 50 de ani, și reprezintă totodată diversitatea etnică a Canadei. La 43 de ani, noul premier este al doilea cel mai tânăr din istoria Canadei. Întrebat de ce a ales să echilibreze la perfecție balanța de gen, Trudeau a răspuns: ”Fiindcă suntem în 2015.” Printre doamnele care i se vor alătura în mandat se numără jurnalista Chrystia Freeland, însărcinată cu Comerțul Extern, și Maryam Monsef, care în urmă cu 20 de ani a părăsit Afghanistanul ca refugiată și care de acum încolo se va îngriji de portofoliul reformei democratice.

Sursa: Nature, The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger