Noua Zeelandă pedepseşte prin lege postările rasiste, sexiste şi intolerante

0

Ieri, 1 iulie 2015, Noua Zeelandă a adoptat Harmful Digital Communications Bill (Legea Comunicării Digitale Dăunătoare), menită să pedepsească, prin amenzi şi chiar închisoare, manifestările de “cyber-bullying” – comportamentele de hărţuire şi agresivitate online, cu impact emoţional negativ asupra persoanei sau persoanelor ţintă.

 

8

 

Noua lege sancţionează comunicarea digitală care provoacă “grave suferinţe emoţionale”, aceste manifestări fiind iniţial supuse unui proces de negociere, mediere şi dezbatere. Abaterile pot aduce ofensatorilor amenzi de până la 50.000 de dolari neozeelandezi, echivalentul a 33.900 de dolari americani, şi pedepse de până la doi ani de închisoare pentru persoane de peste 14 ani.

Legea Comunicării Digitale Dăunătoare vizează postările rasiste, sexiste sau care denotă intoleranţă religioasă, precum şi atacurile îndreptate asupra persoanelor cu dizabilităţi şi a minorităţilor sexuale. Incitarea la sinucidere poate atrage după sine o pedeapsă de trei ani de închisoare. Implementarea noilor reglementări se va face prin intermediul unei noi agenţii guvernamentale, care va ţine legătura cu deţinătorii platformelor web şi cu managerii de reţele sociale. În cazul în care plângerile nu vor putea fi soluţionate doar în acest cadru, agenţia va avea dreptul de a solicita intervenţia justiţiei. Site-urile şi reţelele sociale se pot alătura, dacă vor, unui “grup de siguranţă”, ceea ce presupune că îşi vor lua angajamentul să înlăture materialele cu conţinut ofensator în cele 48 de ore de graţie stabilite prin legea neozeelandeză.

Noua măsură, votată cu 116 voturi pentru şi 5 împotrivă, a fost criticată pentru potenţiala ameninţare adusă libertăţii de expresie.

Sursa: The Register

Puteţi citi şi:

Două treimi din copiii români, victime ale bullying-ului, nu cer ajutorul părinţilor

Şcolile americane plătesc bani grei pentru supravegherea online a elevilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger