Noua Zeelandă acordă unui râu statutul de persoană

0

De la începuturile istoriei și în toate culturile lumii, râurile au fost înzestrate cu calități ale vieții, iar în ultimele secole, gândirea modernă a început să trateze tot mai clinic curgerile de apă, scrie Tree Hugger. Rezultatul: râul Whanganui din Noua Zeelandă (foto) a fost înzestrat prin lege cu statut și drepturi de persoană.

 

Flickr/asgw

 

Populația indigenă iwi, care are puternice legături culturale cu Whanganui, al treilea râu ca dimensiune din Noua Zeelandă, a cerut autorităților să acorde curgerii de apă statutul de persoană. După eforturi îndelungi în instanță, dorința lor s-a împlinit: Whanganui are acum drepturi și interese la fel ca o companie, anunță oficialii neo-zeelandezi. Râul este privit ca o entitate protejată, atât reprezentanți ai comunității iwi, cât și ai guvernului preluând rolul de custozi asupra intereselor sale. Decizia reprezintă și o recunoaștere a importanței naționale pe care o are populația indigienă și pune capăt nedreptăților istorice cu care s-a confruntat.

În 2008, Ecuadorul a emis o lege similară, prin care acorda pădurilor, lacurilor și apelor sale drepturi egale cu cele ale oamenilor, cu scopul de a proteja natura de practici urâte. La rândul său, anul trecut, președintele Boliviei, Evo Morales, a inițiat legea drepturilor naturii, care investește natura cu dreptul de a exista liber în fața alterării umane, de a nu fi poluată și „de a nu fi afectată de mega-infrastructuri și proiecte de dezvoltare ce afectează echilibrul ecosistemelor și comunitățile locale”. Iar un grup de cercetători în știință și etică susținea la începutul lui 2012 că omenirea are deja destule dovezi pentru a atesta inteligența delfinilor și balenelor, motiv pentru care ar trebui creată o lege internațională care să le ofere statutul de „persoane non-umane”, menit să le garanteze dreptul la viață.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger