Noua Zeelandă acordă animalelor prin lege statutul de “fiinţe conştiente”

21

Săptămâna aceasta, Noua Zeelandă a adoptat un amendament la legea despre drepturile animalelor, recunoscându-le acestora din urmă statutul de fiinţe conştiente [sentient beings]. Astfel, cetăţenii vor fi obligaţi prin lege să le recunoască acest statut animalelor de companie şi să le respecte drepturile, iar experimentele de testare a produselor cosmetice pe animale au fost interzise.

 

a509

 

Principala implicaţie a acestei modificări legislative vizează faptul că animalele nu vor mai putea fi tratate ca simple obiecte, ci ca fiinţe capabile să perceapă senzaţii şi să aibă o “conştiinţă de sine”. “A spune că animalele sunt conştiente înseamnă să afirmi explicit că şi ele pot experimenta atât emoţii pozitive, cât şi emoţii negative, cum ar fi durerea sau primejdia,” explică Virginia Williams, directorul Comitetului Naţional pentru Etica Animalelor, la  Animal Equality. Dacă pentru lumea occidentală, această concepţie este relativ nouă, religii ca hinduismul, budismul şi jainismul recunosc acest statul şi în rândul fiinţelor non-umane. Astfel, în Noua Zeelandă, vor fi stabilite pedepse pentru oamenii care îşi neglijează animalele sau le supun la abuzuri.

Noua lege a fost înaintată în 2013 de către ministrul industriilor Nahan Guy şi urmează prevederile Declaraţiei de la Cambridge, privitoare la Conştiinţă, un document semnat în 2012 de unii dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă.

Absenţa neocortexului nu pare să priveze un organism de la a experimenta stări afective. Dovezi convergente arată că animalele non-umane au substraturi neuroanatomice, neurochimice şi neurofiziologice de stări de conştiinţă, precum şi capacitatea de a manifesta comportamente intenţionale. Ca urmare a numărului mare de dovezi, rezultă că oamenii nu sunt unicii care posedă substraturi neurologice care să genereze conştiinţă. Animalele non-umane, printre care se numără mamifere şi păsări, precum şi alte creaturi, cum ar fi caracatiţele, posedă la rândul lor aceste substraturi. (The Cambridge Declaration on Consciousness)

Sursa: IO9

Un laborator american de cercetare, care făcea experimente pe pisici vii, va fi închis

Adevărata planetă a maimuţelor: insula unde trăiesc cimpanzei folosiţi în teste de laborator

India a interzis importurile de cosmetice testate pe animale


21 de comentarii

 1. Foarte bine.
  Bietele animale erau chinuite pentru cosmetice…

  Dar ce e mult mai trist e că acum tratăm animalele mai bine decât ne tratăm copiii în primele luni de viaţă (ba uneori şi după naştere).
  Pentru că depinde total de mamă şi nu e capabil să ridice mânuţa la comandă ca un căţel, avem dreptul să-l ucidem şi de multe ori o facem. Că, de, pentru mămică, un căţeluş sau o pisică – ce nu consumă mult – sunt mai de preferat decât un copil ce necesită multă grijă şi bani.
  Ca întotdeauna în societatea modernă, plăcerea contează mai mult decât adevărul şi dreptul la viaţă. Motivaţii aparent legitime s-au găsit pentru a justifica această alegere – pentru a amuţi pe cei care mai protestează. Dar mai ales pentru a nu mai “auzi” glasul conştiinţei noastre, care ne “strigă” că facem ceva foarte rău…

  • Citez:”Dar ce e mult mai trist e că acum tratăm animalele mai bine decât ne tratăm copiii în primele luni de viaţă (ba uneori şi după naştere).”-Raspund:
   -societatea care ne conduce pana la urma ataca drepturile fiecarei fiinte inclus si fiinta umana dar metodele difera asa ca daca stam sa privim mai larg lucrurile afirmatiile de genul “cine e mai asuprit”nu isi au rostul.As putea sa formulez asa lucrurile dar e incomplet pentru ca in alte domenii si copii sunt chinuiti iar in alte domenii caini,pisici etc.:…”daca imi arata cineva -inafara de China unde mai sunt copii inlantuiti- copii in lant fara apa si mancare ,in unele cazuri legati non stop in fecale si noroi ,chiar fara adapost la cerul liber cum se face cu cainii la tara,plus se ia securea si li se taie un deget-cum se taie la tara la mii de caini coada in Romania-sau daca imi areti un printe care mergand frumos cu copilul de mana este injurat pe strada ca are copii asa cum sunt injurati cei cu caine -nu ma refer la nesimtiti care lasa rahatul de caine in mijlocul trotuarului sau isi educa prost cainele- ma refer la oameni care aduna dupa caine si merg frumos in lesa cu el si sunt injurati,discriminati,deci mi se arata astfel de cazuri cu copii-atunci pe o parte aici ai/aveti dreptate…..”-dar nu e valabila in totalitate pilda intrucat am scris:si copii sunt la fel de asupriti dar metodele difera.In rest mentalitatea de a pune in balanta copil -caine,pisica,a ierarhiza iubirea,viata ,este caracteristica unei clase sociale distruse de comunism aduse in timpul prin forta la bloc de la tara care isi uraste trecutul rural prin diferite pretexte varsand ura de sine pe caini mai ales amitindu-si omul de unde a venit de parca a te naste la tara ar fi un “pacat”sau ceva “rusinos”.Acest om sufera si este primul care zbiara pe strada dupa oamenii care au caine “mai bine ia un copil decat un caine”ca pe tot el/ea este cel/a care zice”daca iti sunt dragi “maidanezii”adopta-i” practic gura lumii si binecunoscutul desen cu cei doi oameni si magarul:nici o varianta nu e buna….-am pus in ghilimele cuv.”maidanez” intrucat exista caini abandonati nu maidanezi …Sau tot acest om nu este capabil sa perceapa ideea de egalitate confunda drepturile cu obligatiile si crede ca a da drept egal inseamna a avea “aceleasi cerinte biologice”nu cred ca e nevoie de amanunte…

   Citez:”Pentru că depinde total de mamă şi nu e capabil să ridice mânuţa la comandă ca un căţel, avem dreptul să-l ucidem şi de multe ori o facem.”-daca te referi la avort deacord ca vegetarian etic condamn avortul intrucat e o crima.Eu nu ierarhizez viata .

   Citez:”Că, de, pentru mămică, un căţeluş sau o pisică – ce nu consumă mult – sunt mai de preferat decât un copil ce necesită multă grijă şi bani.”-Logic:decat sa toarna 10 copii pentru alocatie in conditii improprii-unii ii pun si la cersit-ca acei copii sa sufere mai bine adopta pe cine isi permite,cine este mai ieftin de intretinut:un animal non uman.

   Citez:”Ca întotdeauna în societatea modernă, plăcerea contează mai mult decât adevărul şi dreptul la viaţă”-da asta din pacate asa este dar ai gresit adresa:aici sunt valabili ignorantii care isi distrug sanatatea cu chimicalele din Fast Food,Mcdonals,coca cola si distrug sanatatea copiilor proprii pe care ii ingrasa,imbolnavindu-i copii pe care ii aperi.

   Citez:”Motivaţii aparent legitime s-au găsit pentru a justifica această alegere – pentru a amuţi pe cei care mai protestează. Dar mai ales pentru a nu mai “auzi” glasul conştiinţei noastre, care ne “strigă” că facem ceva foarte rău…”
   – recomand documentarul:Earthlings,cel mai bun discurs a lui Gary Yourofsky,si sa a se scrie pe google:Cambridge declaration 2012 animal consciusness.

  • Domnule draga, acest articol este despre ANIMALE….nu despre copii….Si de unde stii dumneata ca iubitorii de animale si activistii NU AU COPII ? hai mai lasa-ne cu lacrimogenele dumitale…Copii au parinti care TREBUIE sa se ocupe de ei, pana la majorat…ca sa nu mai vorbim de obligatiile STATULUI fata de copii si familie…mai termina cu bla,bla,bla=urile…

 2. @Cosmin, bati campii! Nici nu suporta comparatie. Mai mult decat atat, in articol este vorba despre Noua Zeelanda, o tara cu o protectie sociala cum n-ai sa vezi tu in graba in Romania. Si, iata, o tara care ridica respectul pentru viata la rang de lege.

 3. Iepuroaica fata si iepuroiul de inima se vaita, zice un proverb popular. Dovada ca omul este constient nu e ca puieste in prostie pana consuma toate resursele si ucide toate speciile planetei, ci ca e capabil sa-si limiteze singur inmultirea. Daca o sa fim potop de lume si o sa inecam toata planeta pana in varful muntilor, pe cine vom manca atunci? Probabil vom incepe cu cei care au sustinut prasirea in prostie a omului.

 4. Si Australia a dat o lege similara saptamanile trecute. DAR< doresc sa va spun ca ati tradus GRESIT " sentient beings"….NU inseamna " fiinte constiente" inseama "fiinte SIMTITOARE"….Cred ca trebuie sa incercati sa fiti CORECTI in traducere…
  SENTIENT inseamna simtitor, si se refera aici la tot ce tine de SIMTIRE , NU de constiinta….
  http://www.stuff.co.nz/nelson-mail/68363264/New-Zealand-legally-recognises-animals-as-sentient-beings
  Si aici aveti link-ul la stirea despre o lege similara in Australia
  http://cfare.fivesparrows.org/?p=77044
  Franta le-a acordat acelasi statut in Ianuarie 2015
  http://www.sott.net/article/292010-France-finally-recognize-animals-as-living-sentient-beings

 5. Daca copii alientati mental care au nivelul de constiinta ai animalelor non umane au aceleasi drepturi de viata,libertate,bunastare ca restul oamenilor atunci datorita diferentei de aspect si nevoi biologice nimeni nu are dreptul sa abuzeze ia drepturile egale de viata,bunastare,fericire la fiintele non umane pentru traditie,placere,gust si alte lucruri lipsite de necesitatea de a supravietui.
  La fel se facea cu africanii:numai pentru ca pielea acestora era neagra si nu dispuneau de anumite avantaje tehnice erau inrobiti,inlantuiti,folositi ca sclavi si mai sunt si azi in unele tari africane sclavi umani folositi pe plantatii de cacao pe care il savuram atat de mult…

  Citate:

  “Daca omul vrea libertate de ce sa tinem pasarile si animalele in custi? Intr-adevar, omul este stapanul animalelor, pentru ca le depaseste in brutalitate. Noi traim din moartea altora.Suntem locuri de inmormantare pentru animale!Va veni vremea cand uciderea unui animal va fi la fel de grava ca uciderea unui om”
  -Leonardo da Vinci-

  “Ma dedic in egala masura pentru drepturile animalelor ca si pentru drepturile omului.Acest lucru ma face un om complet”-Abraham Linkoln-.

  “Maretia si nivelul de cultura al unei natii se poate observa dupa felul in care trateaza aimalele”-Mahatna Ghandi.

 6. Catre cei/le care se impotrivesc ,ataca legislatia si adevarata normalitate:

  “a cunoaste pe altii este inteligenta;a te cunoste pe tine insusti este inteligenta suprema”-Lao Tse.

  -Nu ca as avea o inteligenta suprema dar puneti-va intrebarea:de ce atacati?Ce se intampla in sufletul vostru?Aproape totul este oglindire ca exemplu:veganofobii-adica oamenii care au ura pe vegetarieni si pe vegani-au conflictul sufletesc al vinovatiei,chinofobii-oamenii care nu suporta cainii-au conflicte de identitate sociala…si lista poate continua.Iar ca verdict toti dau un raspuns comun la fiecare argument:
  “nu este asa”sau in alt caz apare jignirea,injuratura adica: stilul omului lipsit de argumente,astea pentru ca cea mai urata boala a omului este faptul ca e condus de EGO si nu el conduce egoul ,cum e in cazul fiintelor care traiesc in cumuniune cu Natura.

  • stai in jungla cu tigrul si iti arata el comuniune cu natura de nu te vezi 🙂
   in realitate veganii au ura pe oamenii care mananca carne si unii detinatori de caini sunt violenti cu ceilalti cetateni sau isi lasa cainii agresivi sa muște .
   si tu aperi acesti sociopati si animalele lor agresive

 7. @Cosmin: URATA GANDIRE (sa nu mai spun de SIMTIRE) care, de cate ori se pune in discutie “drepturile animalelor” de a nu mai fi ABUZUZATE, socotite obiecte “biologice”, de atatea ori pune in discutie si in opozitie…”copiii! Dca nu discuti de drepturile animnalelor..e O.K. Daca spui ca si ele trebuie sa aiba drepturi, incep unii cu…”copiii”1

  Multi au animale NU pentru “placere”- ci pentru ca au fost imprejurari in care le-au salvat de la o viata de chin sau de la moarte.
  Mukti fac copii, NUMAI pentru ei NU ii fac pentru societate sau pentru altceva/altcineva…ci NUMAI pentru ei! Uneori cu scopul EGIST, de a avea pe cineva sa-i ingrijeasca la natranete!

  Altii, nici nu au dorit copii; i-au “scapat”…si s-au vazut nevoiti sa-i si creasca…iar altii, i-au abandonat, pur si simplu…sa ii creasca ALTII!

  Daca mai pune cineva problema asa, daca mai pune in(contra)balanta copiii, daca creaza o FALSA si IPOCRITA problema..,pe acela l-as intreba: “Tu, care esti “macinat” de grija copiilor, DE CE iti faci proprii copii, in loc de a salva/ adopta copii de la orfelinate? Ca, daca te “macina” grija de ei, si daca iti permiti financiar, asta trebuie sa faci…nu sa te arati “ingrijorat” cand se pune problema ca SI animalele sunt fiinte vii si trebuie tratate ca atare.”…..

  A propos de…”glasul constiintei”: mergi si lamureste popii (nici nu-mi vine sa le spun “preoti”) sa nu-i mai invete pe oameni PROSTIA cat planeta ca “animalele nu aun suflet”….Nu costa niciun ban sa le spui…de cate ori ii intalnesti.

 8. Orice cu un sistem nervos central simte durerea si are “constiinta de sine” inclusiv crevetii. Nu trebuie sa fii un geniu sa iti dai seama ca daca jupoi o vulpe cand inca e vie pt o nenorocita de haina de blana, daca separi un vitel de mama lui imediat dupa nastere si ii bagi un cutit in gat,pt ca oamenii sa se bucure de laptele vacii, sau ca puii de gaina masculi sunt tocati de vii in industria de oua pt ca sunt masculi si nu au nici o valoare pt industrie pt ca nu produc $$$, sau ca iepurilor si maimutelor de laborator le sunt aruncate chimicale in ochi si alte rahaturi ca sa se verifice daca un parfum e safe pt om, prin asta produci o suferinta de neimaginat.
  Dar majoritatea oamenilor cred ca ei sunt buricul pamantului si ii doare in c** ca abuzeaza animale cu sentimente si isi distrug planeta. Pt unii gustul de friptura e mai important ca asta, iar soriciul de craciun e necesar, ce conteaza ca un porc are nivelul de inteligenta al unui copil de 3 ani…

  • Nu are constiinta de sine pentru ca are sistem nervos central. Dupa cum a mai spus cineva in comentarii, in articol s-a tradus gresit. Constiinta au doar creierele foarte dezvoltate. In articol e vorba de simturi, de faptul ca poate simtii durere sau frica. In rest sunt de acord, nu ar trebui sa chinuim animale pentru nimic.

 9. @cg: Tie daca-ti invadeaza bucataria niste gandaci sau magazia niste sobolani, ii tratezi cu respectul fata de viata lor? Cata ipocrizie!!

 10. din pacate pentru noua zeelanda eco-nazismul si zoo-nazismul ,2 curente marxiste de extrema stanga ,s-au infiltrat in politica si acum scot pe banda rulanta legi aberante ,legi care afecteaza siguranta ,prosperitatea si progresul omului.

 11. fara experimente pe animale miliarde de oameni ar fi murit de boli acum tratabile.
  pana si eco-nazistii iau pastile cand sunt bolnavi,pastile rezultate in urma experimentelor pe animale.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger