Noua Zeelandă a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex

0

Parlamentul neo-zeelandez a legalizat, ieri, căsătoria între persoane de acelaşi sex, devenind prima ţară din regiunea Asia – Pacific care ia o astfel de decizie. Votul a fost favorabil legalizării şi schimbării legislaţiei privind căsătoria (care datează din anul 1955) în ciuda opoziţiei puternice a grupurilor creştine de lobby. Au fost 77 de voturi pentru şi 44 împotrivă.

Susţinătorii drepturilor comunităţii LGBT au jubilat şi au celebrat în faţa clădirii parlamentului, după ce decizia a fost luată, numind-o „o piatră de hotar” pentru egalitate. Sondaje de opinie au arătat că două treimi dintre cetăţenii Noii Zeelande sunt de acord cu această reformă în legislaţia privind căsătoria, care a beneficiat de sprijinul premierului John Key, dar şi de cel al liderului opoziţiei, David Shearer. În Noua Zeelandă, parteneriatele civile sunt legale din anul 2005, dar căsătoria între persoane de acelaşi sex nu era reglementată ca atare. „În societatea noastră, sensul căsătoriei este universal, este o declaraţie de dragoste şi dăruire faţă de o persoană specială. Nimic nu mă putea face mai mândră de ţara mea decât adoptarea acestei legi”, a spus politicianul laburist Louisa Wall, iniţiatoarea legii.

 

 

Liderii Partidului Conservator susţin, însă, că mulţi cetăţeni nu sunt de acord cu noua lege. „Ideea tradiţională de căsnicie va fi subminată. Istoric şi cultural, căsătoria înseamnă un bărbat şi o femeie şi asta nu ar trebui modificat”, a spus Bob McCoskrie, fondatorul grupului de lobby Family First, care s-a opus adoptării legii. Noua Zeelandă este a 13-a ţară din lume care a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex. Celelalte 12 sunt Olanda, Belgia, Spania, Africa de Sud, Argentina, Uruguay, Canada, Portugalia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda. De asemenea, în Franţa şi Marea Britanie s-a votat în favoarea acceptării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, dar nu există încă propuneri legislative care să fi devenit legi, în acest sens. Unele state australiene permit parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex, iar în China, transsexualii care suferă operaţia de schimbare de sex se pot căsători cu partenerii lor (deveniţi, astfel, de sex opus).

 

Sursa şi foto: BBC, Yahoo News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger