Noua metodă de spionat vecinii

0

O femeie din Seattle a trimis blogului Capitol Hill o plângere în care scria că, într-o după-amiază, un bărbat necunoscut a setat o dronă să zboare deasupra curții ei. Inițial, femeia a confundat zgomotul mașinăriei zburătoare cu cel al uneia de tuns iarba, fiind o zi călduroasă de primăvară, după care a văzut obiectul zburător la câțiva metri de geamul casei sale, de la etajul trei. Soțul ei s-a dus să-l roage să plece pe bărbatul de pe trotuarul din fața casei care mânuia drona, însă acesta a insistat că e legal s-o piloteze deasupra curții și în vecinătatea geamurilor “victimelor”.

 

Flickr/Cristopher.Michel

 

Bărbatul misterios a spus că drona era echipată cu o cameră și că transmitea imagini pe care le putea vedea cu o pereche de ochelari speciali, scopul său fiind de a face “cercetare”. Femeia s-a simțit însă spionată și a spus că putea fi un infractor care voia să-i spargă casa sau un pervers care trage cu ochiul pe gaura cheii când se dezbracă cineva. A sunat la poliție, însă forțele de ordine n-au mai venit pentru că bărbatul și-a luat drona și a plecat.

În SUA, dacă cineva calcă pe peluza cuiva, se numește violarea proprietății, scrie The Atlantic, dar dacă zboară deasupra ei, lucrurile nu sunt atât clare din punct de vedere legal. Văzduhul e ca o șosea publică, a declarat Curtea Supremă în 1946, însă nu se știe dacă vehiculele aeriene necontrolate de om, cum sunt dronele, se supun acestei reguli. Nu se știe dacă gestul bărbatului, inclusiv faptul că a făcut fotografii, este legal. Pentru a stabili asta, spune pentru publicația americană John Villasenor, autorul unui articol științific despre drone, legislație și intimitate, trebuie să se știe ce tip de dronă era și cum era operată, dacă manevrarea ei respecta normele Federației Americane de Aviație. În ceea ce priveșe intimitatea, dacă aparatul foto pe care îl avea încorporat a fost țintit tot timpul spre strada publică pe care se afla locuința, atunci e cu totul altă poveste decât dacă ar fi captat imagini din interiorul casei, prin ferestre. Primul amendament din constituția americană le permite oamenilor să adune informații, însă până la încălcarea intimității.

Dacă cineva proptește o scară de casa cuiva, mai spune specialistul american, o urcă și apoi face fotografii printr-o fereastră de la etajul doi, se numește violare a intimității. O dronă care face asta din dreptul geamului pentru a obține același tip de fotografii ar trebui sancționată la fel. Legiuitorilor le va lua ani de zile pentru a-și da seama cum să aplice legile asupra dronelor, scrie The Atlantic, și alți câțiva ani să le revizuiască.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger