Noua legislație australiană anti-tutun este deja ținta proceselor

1

Compania Philip Morris, cunoscută pentru activitatea sa în industria tutunului, a dat în judecată statul australian pentru noua sa legislație privind vânzarea de țigări, mai exact, pentru regulile referitoare la ambalaj. Gigantul industriei de tutun a avertizat Australia încă de dinainte de votarea legilor că, dacă acestea vor fi aprobate, va acționa în justiție și va cere daune.

 

Parlamentul australian a votat pentru ca toate țigările care vor fi comercializate pe teritoriul țării să fie vândute în pachete de aceeași culoare, de același tip, cu aceleași reguli de avertizare și elemente minime de brand. Regulile vor intra în vigoare de anul viitor. Oficialii australieni consideră măsura una istorică pentru sănătatea publică din Australia, dar ramura asiatică a companiei Philip Morris susține că noua legislație ar fi încălcat un tratat bilateral de investiții. Compania de tutun spune că înlăturarea elementelor de marcă de pe pachetele de țigări îi va scădea profitul și va permite o invazie de țigări false pe piață.

Anne Edwards, purtător de cuvânt al Philip Morris Asia, a declarat că ”guvernul australian a adoptat această legislație deși nu a fost capabil să demonstreze că va duce la reducerea fumatului și a ignorat toate discuțiile și incertitudinile ridicate în Australia și la nivel internațional privind aspectele legale importante legate de ambalajul simplu, fără elemente de brand”. Dorința companiei de tutun este suspendarea legislației și obținerea unor compensații materiale pentru pierderile pe care estimează că le va avea odată cu intrarea în vigoare a noilor legi. O altă companie, British American Tobacco, a criticat legislația australiană și este posibil să inițieze, la rândul său, acțiuni similare în justiție.

Potrivit noilor legi australiene, singurele elemente de distincție între mărcile de țigări pe pachete vor fi numele brandului și al produsului, dar în culori standardizate, cu aceeași poziționare pentru toate, în același stil grafic și cu același corp de literă. Răspunsul guvernului australian la acțiunile în justiție ale companiilor de tutun a fost următorul: ”Industria tutunului se luptă să își protejeze profiturile, noi luptăm pentru a proteja vieți. Știm că ambalajul este unul dintre ultimele unelte de marketing extrem de puternice pentru companiile de tutun, prin care să își recruteze noi clienți. Dar în viitor ambalajul va servi doar pentru a aminti tuturor care sunt efectele devastatoare ale fumatului”, a precizat ministrul Sănătății, Nicola Roxon, cea care a și susținut de la bun început legislația anti-tutun a Australiei.

 

Sursa: BBC

Foto: Alistair Air


Un comentariu

  1. Pingback: Legislaţia anti-tutun a Australiei, susţinută de Înalta Curte de Justiţie | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger