Norvegia vrea să interzică cerșitul prin lege

1

Parlamentul norvegian a pus în dezbatere un proiect legislativ pentru interzicerea cerșitului, despre care criticii susțin că vizează minoritatea de etnie romă stabilită în această țară. Propunerea vine din partea unui partid de dreapta, iar dacă va fi acceptată, cerșitul va fi trecut în ilegalitate începând cu această vară.

 

 

Partidele din coaliția aflată la guvernare, susținute de un grup din opoziție, alături de care alcătuiesc majoritatea, au în vedere o interdicție la nivel național, ce urmează să intre în vigoare anul viitor. Cei care încalcă această lege ar urma să fie amendați, riscând totodată până la trei ani de închisoare.

Motivul care stă la baza acestei decizii ar fi, potrivit ministrului norvegian al justiției, Anders Anundsen, corelația dintre cerșetorie și criminalitate, în special furturi minore. Oficialii susțin că Oslo are la fel de mulți hoți de buzunare ca Berlinul, populația acestuia din urmă fiind însă de șapte ori mai mare. Anundsen face parte din Partidul Progresului, care se opune ferm imigranților.

Cei mai afectați de această lege ar fi, potrivit AFP, cetățenii români, mulți de etnie romă. Dintre 194 de cerșetori identificați în capitala norvegiană în 2012, doar șapte erau norvegieni, majoritatea fiind români. Propunerea legislativă a fost întâmpinată însă și de critici, în special din partea partidelor socialiste. ”De unde știm că, în 200 de ani, aceasta nu va fi văzută ca o tentativă de a-i opri pe romi să intre în regat?”, spune Bård Vegar Solhjell, din partea Partidului Socialist, făcând referire la un articol din constituția norvegiană care, în urmă cu 200 de ani, a interzis evreilor să pătrundă în țară. Alte obiecții arată că această măsură nu va duce la scăderea numărului de infracțiuni. ”Dacă nu vor mai putea cerși, acești oameni vor fi obligați să apeleze și mai mult la infracțiuni,” e de părere Arild Knutsen, aflată în fruntea unei organizații naționale care se ocupă de consumatorii de droguri.

Acest proiect de lege a mai avut un corespondent în Norvegia, unde cerșitul a fost interzis până în 2005.

Sursa: The Local

 

Puteți citi și:

Cum folosesc orașele designul pentru a-i ține pe oamenii străzii la distanță

Un cartier bogat din Londra alungă persoanele fără adăpost cu țepușe din metal

Statuia unui Iisus homeless i-a speriat pe membrii unei comunităţi bogate din SUA

33 de orașe americane interzic oamenilor să ofere hrană celor fără adăpost


Un comentariu

  1. Păi cerșetoria chiar trebuie interzisă pentru că este un lucru înjositor pentru orice societate care se pretinde a fi civilizată și avansată. Dar dacă se interzice cerșetoria și NU se asigură totodată locuri de muncă pentru cerșetorii aceia, atunci norvegienii chiar nu au făcut nimic. Atunci chiar că vor deschide drumul către alte infracțiuni.

    Dar, în mare, felicitări norvegienilor pentru gândul cel bun! Numai să-l ducă până la capăt prin integrarea în câmpul muncii a celor implicați pentru a se asigura că flagelul dispare! În sfârșit, văd și eu pe cineva că dă semne de judecată sănătoasă!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger