Norvegia revendică vasul Maud al exploratorului Amundsen

1

Vasul cândva condus pe mări îngheţate de Roald Amundsen, exploratorul norvegian care a ajuns primul la Polul Sud, este subiect de dispută între Norvegia şi Canada. Nava, numită Maud, este scufundată parţial în golful Cambridge Bay din Nanavut, în nordul Canadei.

 

 

Norvegia a mai cerut autorităţilor canadiene dreptul de a duce vasul în Norvegia, dar acesta i-a fost refuzat, chiar în luna decembrie a anului trecut. Oficialii canadieni au motivat refuzul spunând că nava este o parte crucială din moştenirea naţiunii. Dar activistul Jan Wanggaard s-a dedicat unui proiect menit să schimbe decizia autorităţilor canadiene: Maud Returns Home (Maud se întoarce acasă) este numele proiectului şi scopul său este de a aduce vasul acasă, în Norvegia şi de a-l transforma într-un muzeu, în apropiere de Oslo.

Amundsen a folosit această navă pentru a naviga prin apele nordice între anii 1918 şi 1920, dar nu a reuşit să lanseze o expediţie către Polul Nord de acolo. Ulterior, nava a fost vândută companiei Hudson’s Bay şi a devenit depozit, apoi staţie radio, înainte să se scufunde în 1930. Ea a fost rebotezată Baymaud pe vremea când era o staţie radio. În 1990, un consiliu norvegian a cumpărat nava înapoi, cu preţul de 1 dolar, dar permisul de repatriere a expirat înainte ca operaţiunea să fie începută. O nouă cerere de repatriere a navei a fost, aşadar, respinsă în decembrie 2011 de către agenţia vamală canadiană. Acum, este rândul unui consiliu specializat pe proprietate culturală canadiană şi exportul valorilor culturale ale Canadei să se pronunţe în legătură cu viitorul navei Maud.

 

Sursa şi foto: BBC News

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger