Norvegia pune la bătaie mai mulţi bani pentru încetinirea schimbărilor climatice

0

Statul norvegian s-a aflat mereu în fruntea celor care au susţinut şi susţin investiţii de miliarde de dolari pentru a încetini pierderile de păduri din zona tropicală; acum, oficialii săi anunţă paşi noi în creşterea eforturilor de a reduce efectele schimbărilor climatice şi a încetini procesul.

 

 

Potrivit premierului norvegian, Jens Stoltenberg, măsuri noi sunt necesare pentru a lupta cu încălzirea globală; acesta susţine că nu se poate sta degeaba până la momentul implementării unor acorduri de mediu, îndelung negociate: „În acest răstimp, trebuie să acordăm un prim-ajutor climei. Guvernul norvegian îşi va creşte eforturile pentru a opri defrişările şi a reduce emisiile de gaze, două probleme care afectează cel mai rapid clima”, a precizat premierul norvegian, fără a oferi, însă, deocamdată, sume concrete sau ţinte concrete ale acestui demers. Potrivit agenţiei de presă Reuters, 17% dintre emisiile de gaze de seră din surse umane provin din schimbarea destinaţiei pământului, mai ales prin defrişare, pentru a susţine ferme sau producţie agricolă.

Norvegia a fost naţiunea cea mai generoasă în oferirea de ajutor financiar pentru încetinirea pierderii pădurii tropicale, făcând anual investiţii în valoare de 500 de milioane de dolari în ultimii ani, bani proveniţi din exploatarea resurselor propii de gaz şi petrol. Tot Norvegia are un program în valoare de un miliard de dolari în Brazilia şi Indonezia (tot în sensul stopării defrişărilor) şi mai multe proiecte mai mici în state precum Guyana şi Tanzania. Dincolo de anunţul creşterii acestor eforturi financiare, Norvegia va mai insista pe reducerea sau stoparea emisiilor de metan şi cenuşă şi reducerea subvenţiilor pentru folosirea combustibililor fosili.

 

Sursa şi mai multe detalii: EcoNews

Foto: Wikipedia

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger