Norvegia: În loc de pedeapsa cu închisoarea, dependenții de droguri vor fi trimiși la tratament

0

În urma succesului înregistrat de așa-numitul narkotikaprogrammet (programul pentru narcotice) în orașele Bergen și Oslo, guvernul norvegian vrea să implementeze programul la nivel național. Prin intermediul acestuia, dependenții de droguri condamnați pentru infracțiuni care au legătură cu adicția lor vor putea fi trimiși la tratament, în loc să fie trimiși la închisoare.

Programul a fost lansat de test în 2006, iar de atunci, dependenții de droguri pedepsiți pentru infracțiuni conexe au primit ca sentință alternativă un tratament personalizat, care combină îngrijirile medicale cu aspecte educaționale și vocaționale.

”Scopul este ca un număr cât mai mare de dependenți să scape de adicția lor, astfel încât să recidiveze cât mai puțini,” arată ministrul Justiției, Anders Anundsen. ”Dar dacă termenii programului sunt încălcați, cei condamnați vor trebui să revină la sentința cu închisoarea.”

Deși adoptarea acestei măsuri este un progres în ceea ce privește reforma legată de consumul și dependența de droguri, reprezentanții organizațiilor pentru harm reduction susțin că ”acesta este un pas în direcția bună, dar dependenții vor fi tratați în continuare ca niște infractori,” a spus Arlid Knutsen, activist. După părerea acestuia, tratamentul de dezintoxicare este tot o formă de pedeapsă, în vreme ce dependenții au nevoie de ajutor, nu de pedepse.

Sursa: News in English


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger