Statul norvegian a decis dublarea taxei pe carbon pentru industria petrolieră (exploatările din Marea Nordului) şi a stabilit un fond de un miliard de lire sterline pentru a lupta contra efectelor adverse ale industriei asupra climei şi mediului înconjurător.
Publicaţia The Guardian apreciază eforturile norvegiene ca fiind „unul dintre cele mai radicale programe pentru climă din lume adoptate de către o naţiune producătoare de petrol”. Taxa pe carbon va creşte până la 45 de lire sterline per tonă de CO2, pentru toate companiile petroliere care îşi desfăşoară activitatea în largul coastelor norvegiene. Taxa creşte şi pentru industria pescuitului (până la 5,50 de lire sterline per tonă de CO2).
Statul norvegian deţine mare parte din industria petrolieră (guvernul ţării deţine 67% din Statoil, cea mai mare companie petrolieră care acţionează în regiune). Regulile impuse companiilor petroliere de către administraţia norvegiană au fost, şi până acum, mai severe decât în alte părţi. Companiile în cauză, deşi nici ele perfecte, nu duc campanii de milioane de dolari pentru a se opune cerinţelor statului norvegian, ci se conformează normelor. „Guvernul norvegian se dă peste cap pentru a demonstra că vrea şi poate să fie un bun cetăţean global, care îşi îndeplineşte partea sa în a încetini schimbările climatice şi a scădea riscurile pentru mediu aduse de activităţile industriale”, scrie şi publicaţia TreeHugger, apreciind lecţia oferită de Norvegia, în contextul în care SUA, spre exemplu, nu fac nimic în acest sens – nimic bun, mai exact, dat fiind că acordul pentru Shell de a fora în regiunea arctică a fost dat, iar compania derulează deja operaţiuni în Alaska.
Sursa şi foto: TreeHugger