Nomadismul global combate materialismul

2

Imagine no possesions, ne-a îndemnat John Lenon la începutul anilor ’70. Patruzeci de ani mai târziu, un studiu publicat în Journal of Consumer Research spune că globalizarea a dat naştere unei noi categorii de “nomazi globali”, care sunt mai puţin ataşaţi de bunurile materiale. Pe drumul strămutării geografice, aceste bunuri apar ca obstacole şi dispar din centrul identităţii consumeriste actuale.

 

Flickr/pasotraspaso

 

Cercetătorii de la Universităţile Northeastern şi Suffolk din Boston şi de la Universtatea Bath din UK au realizat interviuri în profunzime cu “nomazi globali de elită” din SUA, Marea Britanie, Canada, Turcia şi România, mai exact cu oameni care călătoresc mai mult de 60% dintr-un an şi lucrează de regulă pentru instutuţii ca ONU, FMI, Banca Mondială sau ONG-uri globale. Au observat că aceştia se ataşează doar contextual de obiecte, având tendinţa de la aprecia în primul rând pentru valoarea lor funcţională şi pentru accesibilitate. Ei au nevoie ca bunurile lor să fie portabile (dispozitivele electronice, de exemplu) şi le apreciază pe cele care îi ţin conectaţi la reţele, cum ar fi e-book-urile sau fotografiile digitale.

“Nu obiectul în sine este preţuit, ci accesibilitatea lui”, scriu cercetătorii. “Astfel, posesiile sunt înlocuibile şi nu sunt fetişizate sau nu fac parte din sinele extins al individului”. Spre deosebire de migranţi şi expaţi, care sunt puternic ataşaţi de casa şi relaţiile pe care le-au lăsat în urmă, nomazii globali sunt eliberaţi de obligaţii emoţionale, sociale şi fizice. Cercetarea estimează o răspândire semnificativă a nomadismului global în deceniile viitoare, când consumatorii vor stabili un acces temporar la obiecte şi nu vor mai dori să le aibă în poseseie pe perioade lungi de timp.

Sursa: Phys.org


2 comentarii

  1. Pingback: Graco Nautilus 3-in-1 car seat

  2. Pingback: Dependența de obiecte. Cinci lucruri care ne fac funcționali social | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger