Noi teorii despre domesticirea câinilor

0

Într-o peşteră siberiană a fost descoperită una dintre cele mai vechi dovezi ale domesticirii câinilor – craniul unui astfel de animal, care are vârsta impresionantă de 33.000 de ani. Această descoperire şi cea similară dintr-o peşteră din Belgia indică faptul că prietenii omului, câinii moderni, ar putea avea descendenţe multiple, din strămoşi variaţi şi că procesul de domesticire nu a fost unul singular.

 

Descoperirile recente din Siberia şi Belgia le-au indicat oamenilor de ştiinţă că procesul de domesticire a câinilor ar fi apărut independent în regiuni geografice diferite, chiar în mod repetat şi nu s-ar rezuma la un singur eveniment de domesticire, care apoi să se fi răspândit peste tot. Acest lucru înseamnă şi că animalele prezentului pe care le numim prietenii noştri cei mai buni îşi au originile în mai mulţi strămoşi şi nu într-unul singur, teorie care contrazice anumite dovezi anterioare constatate pe baza ADN-ului canin. Totodată, vechimea craniilor descoperite face oamenii de ştiinţă să creadă că oamenii au domesticit mai întâi câinii şi abia ulterior animale precum vacile sau oile.

Craniul descoperit în Siberia este foarte bine conservat, a remarcat Greg Hodgins, cercetător la Universitatea Arizona şi co-autor al studiului despre noile teorii lansate de aceste recente descoperiri. Astfel, oamenii de ştiinţă au putut măsura cu precizie lungimea craniului, a dinţilor, a mandibulei şi au putut obţine informaţii preţioase. Datarea cu carbon a scos la iveală şi vârsta craniului, de 33.000 de ani. Cercetătorii sunt siguri că animalul era domesticit, dar încă nu sunt siguri dacă acesta este strămoşul vreunei rase moderne de câine. Ca şi în cazul descoperirii din Belgia, se presupune că aceste specii de câini au vieţuit într-o anumită perioadă a erei glaciare (punctul maximal) şi că nu au supravieţuit acesteia prin urmaşi.

 

Cum să nu-i iubeşti? (foto: YourWall)

 

„În istoria umanităţii, înainte de perioada maximală a erei glaciare oamenii convieţuiau cu lupi sau specii canine în spaţii geografice separate, distincte, din spaţiul eurasiatic. Dar schimbarea climatului a dus la schimbarea tiparelor în modul de viaţă al oamenilor şi relaţiile deja create cu speciile canine se pare că nu au rezistat. Interesant este că, de obicei, ne gândim la vaci, oi sau capre când vorbim de domesticire, pentru că ele produc hrană pentru oameni. Dar iată că dovezile arată că relaţia om – câine este diferită şi că ar fi apărut înainte de domesticirea celorlalte animale, poate pentru că un câine oferea siguranţă şi protecţie, companie şi ajutor la vânătoare”, explică Hodgins.

 

Sursa: Science Daily

Foto: Greg Hodgins

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger