Unii dintre noi s-au născut lideri, ceilalți însă pot să-și reconfigureze traseele neuronale prin tehnici de neuroleadership, pentru a-și dezvolta talentele.
Indiferent dacă în jocurile din copilărie cu prietenii făceați ce făceați și ajungeați în fruntea trupei, inventând noi reguli și jocuri pentru colegii dispuși să vă asculte sau erați mai degrabă genul docil (follower) care încerca să intre în grațiile celorlalți fără să reușească să se impună, un nou domeniu vă promite că vă poate transforma într-un lider talentat. Evident, noul domeniu care va revoluționa felul în care vă raportați la un grup de oameni isi are originea in neuroștiințe, specialitate aflata în plină explozie la ora actuală. Neuroleadership-ul se referă la aplicarea informațiilor din neuroștiințe în domeniul leadership-ului și promite că va produce o revoluție comportamentală care va maximiza eficiența. Oferta pe care domeniul neuro o propune în zona de leadership constă, nici mai mult nici mai puțin, în servicii de optimizare a gândirii, luare a deciziilor, acționarea într-o stare de acuitate ridicată a gândirii și tehnici de brain fitness. Mai exact, poți să îți hackuiești propriul creier pentru a-ți atinge scopurile.Termenul în sine de “neuroleadership” a fost folosit pentru prima oară de David Rock în publicația americana Strategy+Business, iar sfera de aplicabilitate se întinde de la formare în leadership, traininguri de management, managementul schimbării, până la coaching și educație. Deși, inițial, tehnicile de antrenare a creierului au fost dezvoltate pentru soldați, acestea sunt folosite din ce în ce mai amplu în departamentele de HR și firmele de consultanță.
Al șaselea simț, versiunea neuro
Advanced Brain Monitoring (ABM), compania care dezvoltă căști EEG pentru monitorizarea activității electrice a creierului, lucrează deja în proiecte cu aplicații militare de câțiva ani, dezvoltând tehnici de îmbunătățire a performanțelor cognitive ale soldaților. “În armată este nevoie de lideri extrem de adaptabili, flexibili, creativi și morali, care să fie capabili să-și mențină aceste atribute într-o diversitate de condiții globale. De fapt, sunt aceleași tipuri de probleme cu care școlile de business se confruntă”, spune Chris Berka, CEO și co-fondator al companiei californiene, pentru BBC.
ABM a lucrat atât cu Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) cât și cu Armata SUA la o serie de device-uri pentru monitorizarea și îmbunătățirea funcțiilor cognitive în diverse situații, printre care și un dispozitiv care îi alertează pe soldații din marină în momentul în care au atins pragul de oboseală care le afectează performanțele, sau “ochelari de creier” care avertizează în ceea ce privește pericolele identificate de mintea noastră inconștientă înainte ca mintea noastră conștientă să le perceapă. Acestdevice detectează o unda cerebrală (P300) care semnalează recunoșterea vizuală a unui obiect în 300 de milisecunde (în mod normal, durează câteva secunde să devii conștient de prezența unui obiect, iar în război acestea pot face diferența dintre viață și moarte). Experții consideră P300 ca fiind suportul biologic pentru cel de-al șaselea simț.
Un alt sistem folosit de ABM, Accelerated Peak Performance Trainer, implică folosirea senzorilor EEG pentru a determina care este starea optimă a creierului pentru a indeplini o anumită sarcină, cum ar fi, de exemplu, trasul cu arcul sau luarea unui anume tip de decizii. În momentul în care device-ul încetează să facă zgomot, creierul se află la înălțimea potențialului maxim pentru acea sarcină.
Lider născut vs. lider făcut
În ultima perioadă, experții ABM colaborează cu Esade Business School din Barcelona și cu profesorii David Waldman de la Arizona State University și Pierre Balthazar de la School of Business, St Bonaventure University in New York, pentru a identifica, prin neurofeedback, acele semnale cerebrale asociate cu performanțe ridicate de leadership. Spre deosebire de aplicațiile militare unde sunt antrenate abilități simple – tragerea la țintă, atenția la detaliile care semnalează pericol etc., cercetarea într-un domeniu atât de volatil precum leadershipul, în care ai nevoie de un sistem complex de aptitudini și abilități, este mult mai elaborată. Strategia constă în identificarea acelor tipare neuronale care indică trăsături precum empatia sau comunicarea, esențiale în viața unui bun leader. “Cred că suntem din ce în ce mai aproape de posibilitatea de a reconfigura creierele liderilor pentru a le îmbunătăți performanțele. Cu siguranță vom avea astfel de programe în câțiva ani”, spune David Waldman.
Piața pentru tehnicile de îmbunătățire ale performanțelor cognitive este în plină expansiune iar competitivitatea din ce în ce mai ridicată în business a creat un adevărat trend în rândul top managerilor de a apela la“smart drugs,” precum Adheral sau cele pe bază de Piracetam, pentru îmbunătățirea performanțelor intelectuale și la terapie prin neurofeedback pentru dezvoltarea abilităților cognitive precum managementul durerii, luarea deciziilor, concentrare, controlul stresului etc. Deși cea mai mare parte a cererii în serviciile de neurofeedback vine din sectorul politic, profesorul Waldman spune că va evita astfel de clienți: “Încerc să evit leadershipul politic. Politica implică ideologie și lucrurile sunt complet diferite față de leadershipul corporate sau chiar militar”.
Acest articol a fost preluat de pe site-ul Buyer Brain.