Noi sanctuare pentru delfini, create în Bangladesh

0

Speciile rare sau ameninţate cu dispariţia de delfini de apă dulce au trei noi sanctuare la dispoziţie pentru a fi protejate de pericolele din apele în care vieţuiesc. Acestea au fost înfiinţate în Bangladesh, a anunţat recent Societatea pentru Conservarea Vieţii Sălbatice (Wildlife Conservation Society – WCS).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Înfiinţarea zonelor de tip sanctuar a fost decisă prin decret guvernamental încă de la finalul lunii ianuarie, iar printre scopurile creării acestui spaţiu se numără protejarea delfinilor de apă dulce din Sundarbans, cel mai mare ecosistem de mangrove al lumii. Astfel, sanctuarele vor adăposti ultimele două specii de delfini de apă dulce din Asia – delfinul de Gange şi delfinul Irrawaddy. Numărul acestora a scăzut dramatic în habitatele lor naturale şi nu există o estimare globală a populaţiei celor două specii, dar s-a remarcat că în zona Sundarbans s-au adunat destul de mulţi delfini de acest tip. Tocmai din acest motiv, s-a considerat că regiunea poate servi ca o reţea de siguranţă pentru a împiedica dispariţia celor două specii.

Delfinii de apă dulce sunt printre cele mai ameninţate specii de pe Pământ, în special din cauza degradării habitatului lor natural, ca urmare a interferenţelor activităţii umane (construcţii de baraje, pescuit industrial şi multe altele). Cele trei sanctuare din Bangladesh cuprind şi 31 de kilometri de canale, catalogate de WCS drept foarte importante pentru delfinii care trăiesc în regiune şi ameninţate, şi ele, de extinderea activităţilor umane. „Stabilirea acestor sanctuare de viaţă sălbatică este un prim pas esenţial în protejarea delfinilor de Gange şi a celor Irrawaddy din Bangladesh”, a apreciat Brian Smith, director WCS al programului pentru apele asiatice.

Sanctuarele vor funcţiona şi ca laboratoare naturale pentru ca oamenii de ştiinţă să înveţe cum se poate găsi un echilibru între conservarea vieţii sălbatice şi creşterea populaţiei umane şi dezvoltarea acesteia. Din păcate, aceste sanctuare vin prea târziu pentru delfinul de Yangtze, care a dispărut de pe planetă – ultima dată a fost zărit în anul 2002; se consideră că vechimea speciei în apele acestui râu al Chinei era de cel puţin 10 milioane de ani. Pe lângă misiunea lor principală de a proteja delfinii, cele trei sanctuare vor oferi adăpost şi protecţie şi altor specii acvatice ameninţate, precum broasca ţestoasă de apă dulce, pasărea mascată sau vidra mică cu gheare.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: WCS/ Zahangor Alom: Delfin de Gange

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger