Noi reactii dupa seminarul despre Rosia Montana

1

Rosia

Am anuntat in premiera ca europarlamentarul liberal Adina Valean urmeaza sa organizeze la Bruxelles un seminar despre exploatarea aurului de la Rosia Montana. Am avut apoi o prezentare a seminarului si mai ales a modului “defectuos” in care acesta s-a desfasurat. Acum va oferim punctul de vedere al PNL fata acest subiect dar si pe cel al profesorului dr Ioan Piso. Rosia Montana ramane in actualitate.

Intr-un comunicat de presa, Partidul National Liberal isi reafirma pozitia impotriva proiectului Rosia Montana, pozitie exprimata in repetate randuri de liderii partidului si manifestata in perioada guvernarii liberale. “Reamintim ca acest proiect a fost blocat in acea perioada, pe considerentul unui raport costuri-beneficii net defavorabil societatii romanesti. Atragem atentia ca seminarul prezidat de europarlamentarul liberal Adina Valean la Bruxelles nu implica in nici un fel PNL. Mai mult, Adina Valean nu a exprimat nici un punct de vedere, nici macar personal, in sensul promovarii proiectului Rosia Montana.

De aceea, PNL considera ca acest scandal a fost inflamat in mod artificial si folosit pentru deturnarea atentiei opiniei publice de la principalii promotori ai intereselor Gold Corporation in Romania: guvernul Boc si ministrul Adriean Videanu”, se arata in comunicat.

O pozitie diferita are insa profesorul Ioan Piso, participant la dezbaterea de la Bruxelles ca reprezentant al Fundatiei Culturale Rosia Montana. “Acest seminar a fost organizat in data de 26 ianuarie 2010 in palatul Parlamentului European. Asa cum rezulta si din programul anexat, nu au fost invitati decat sustinatori ai proiectului. Daca este firesc ca RMGC sa nu urmareasca altceva decat propriile-i interese, un euro-parlamentar ar fi trebuit sa reprezinte opiniile tuturor votantilor sai. Chiar euro-parlamentarii romani au fost invitati selectiv”, arata Ioan Piso.

“Toate luarile de cuvant au ridicat in slavi binefacerile companiei fata aduse comunitatii locale si  Romaniei, iar din cand in cand erau aruncate sageti contra trogloditilor care nu pricep ce-i progresul si protesteaza numai pentru a se afla in treaba. La sfarsit, dna Valean a acceptat cu mare generozitate sa-i acorde cateva minute si opozitiei. Fiind eu cel desemnat, Dna Valean a tinut inainte de toate sa-mi atraga atentia cum trebuie sa ma comport intr-o asemenea situatie si intr-un asemenea mediu select.

Apoi, mi-a adresat urmatoarele cuvinte: “Dau cuvantul dlui Piso, profesor la Rosia Montana”. Atunci ne-a devenit totul clar. Dna Valean refuzase sa-i dea cuvantul dnei Renate Weber (colegei de partid!), fiindca se temea de argumentele dumneaei. S-a gandit ca este mai prudent sa vorbeasca un ardelean oarecare dintr-un catun de munte, pe care-l banuia incoerent de emotie si strivit de importanta momentului. Cand m-am prezentat si s-a auzit ca, printre altele, fusesem director de studii la Sorbona, s-a asternut o tacere mormantala. Era insa prea tarziu. In cele cateva minute am spus tot ce aveam de spus”, arata profesorul Ioan Piso.

Cititi si:
La seminarul despre Rosia Montana Renatei Weber i s-a refuzat dreptul de a lua cuvantul
RMGC promoveaza mineritul in Parlamentul European

Tags:Un comentariu

  1. Acu vreo doi ani, parca Valean a organizat sau coorganizat impreuna cu alti eurodeputati, un seminar tot in Parlamentul European, Acest seminar insa nu era favorabil proiectului Rosia Montana. Oare ce a facut-o sa isi schimbe atitudinea?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger