Noi promisiuni pentru contracepţia masculină

0

O echipă de cercetători din Edinburgh a identificat o genă cu rol esenţial în producerea de spermatozoizi sănătoşi şi anunţă că, în baza acestei descoperiri, s-ar putea crea o pastilă contraceptivă pentru bărbaţi, cu efecte reversibile. Studiul despre descoperire a fost publicat în revista PLos Genetics.

 

Experimentele din cadrul studiului au arătat că gena numită Katnal1 este vitală în faza finală a producerii spermei. Autorii studiului susţin că un medicament care ar întrerupe activitatea acestei gene ar fi, de fapt, un contraceptiv pentru bărbaţi, cu efect complet reversibil. În momentul de faţă, metodele utilizate de bărbaţi pentru a nu procrea se rezumă la prezervative sau vasectomie, dar oamenii de ştiinţă promit, prin tot mai multe studii, că vor lărgi aria opţiunilor (spre exemplu, metoda cu ultrasunete sau o injecţie cu efect pe zece ani). Cercetătorii de la Centrul pentru Sănătatea Reproducerii, din cadrul Universităţii Edinburgh (autorii studiului), au pornit studiul asupra genelor masculine responsabile cu reproducerea nu pentru că erau în căutarea unei noi metode contraceptive, ci pentru că analizau cauzele infertilităţii masculine.

Dar, pe măsură ce au avansat cu testele de laborator, ei au remarcat rolul extrem de important al genei Katnal1 în producţia de spermă şi astfel s-au gândit la posibilitatea blocării activităţii acesteia ca metodă contraceptivă pentru bărbaţi. „Am putea dezvolta un contraceptiv non-hormonal, dacă testele pe care le realizăm ne vor ajuta să descoperim cum putem lucra cu această genă, pentru a fi singura vizată de efectul medicamentului. Cel mai important lucru, deocamdată, este că ştim că efectele ar fi reversibile, astfel că nu se pune problema afectării capacităţii ulterioare de a produce spermatozoizi”, a explicat dr. Lee Smith, unul dintre autorii studiului. Specialistul în andrologie Allan Pacey, de la Universitatea Sheffield, a declarat, pentru BBC, că „în mod cert este nevoie de un contraceptiv non-hormonal pentru bărbaţi, acesta fiind un fel de „Sfântul Graal” al cercetărilor din ultimii ani în domeniu. Cheia este vizarea corectă a genei, ca să nu apară nedoritele efecte secundare şi produsul să nu devină, în fapt, periculos pentru corp. Gena descrisă de cercetătorii din Edinburgh sună ca o posibilă şi interesantă cale pentru contracepţia masculină, dar sper că această cercetare a lor va face lumină şi în probleme legate de motivele infertilităţii la unii bărbaţi”, a punctat Pacey.

 

Sursa: BBC Health

Foto: Verysmartbrothas.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger