Noi informații de la Cernobîl

0

Un studiu realizat de Lydia Zablotska, profesor asociat de epidemiologie și biostatistică la Universitatea din California, San Francisco, a studiat 111.000 de munictori ucraineni care au fost chemați să curețe urmele dezastrului de acum mai bine de 20 de ani. Echipa sa de cercetare a depistat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de leucemie limfocitară cronică. Deși cifra totală este mică pentru perioada de 20 de ani cât a durat studiul, depășește limita de siguranță.

 

Wikipedia

 

După explozia fostului ractor nuclear, scrie Tree Hugger, jumătate de milion de muncitori au fost aduși să curețe urmele dezastrului și să construiască structura de încapsulare menită să evite alte pagube. A fost nevoie de efective așa mari pentru că atunci când unii muncitori depășeau limita suportabilității radiațiilor, îi înlocuiau alții. Astfel, foarte mulți oameni au fost expuși la radiații în niveluri moderate, adică mai mult decât ar vrea oricine să experimenteze, dar mai puțin decât supraviețuitorii bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

Studiul cercetătoarei mai sus amintite și-a propus să adune date în vederea unor estimări mai precise privind efectele expunerii la radiații în niveluri mici, pe care Zablotska le consideră importante. Astfel de informații ar fi relevante pentru mineri, muncitorii din industria nucleară sau chiar și pentru persoanele care trec prin teste de diagnoză medicală.

Oamenii de știință știu de multă vreme că radiațiile sporește riscul dezvoltării leucemiei, penetrând organismul și afectând ADN-ul din măduva osoasă. Potrivit estimărilor, 16% din cazurile de leucemie depistate în cadrul studiului pe muncitori ar putea fi atribuite expunerii la radiații de la Cernobîl. Surprinzătoare a fost creșterea semnificativă a cazurilor de leucemie limfocitară cronică. În cazul supraviețuitorilor de la Hiroshima și Nagasaki nu a fost depistat un risc sport de dezvoltare a acestei boli, iar unii oameni de știință au pus la îndoială faptul că ar exista o legătură între radiații și acest tip de leucemie. Dar de menționat ar fi și faptul că japonezii sunt mai puțin predispuși la LLC, care însumează doar 3% din cazurile de leucemie din Japonia, în timp ce în SUA și în Ucraina însumează o treime, respectiv 40%.

Per total, studiul lui Zablotska, desfășurat pe 20 de ani, a depistat doar 137 de cazuri de leucemie, un număr mic comparativ cu numărul de muncitori analizați, dar situat peste standardul avut în vedere atunci când este determinată siguranța nivelurilor de expunere.

 

Puteți accesa și:

Nor verde deasupra Rusiei la comemorarea Cernobîl (video)

Sutienul de urgenț (inspirat de dezastrul de la Cernobîl)

Radiaţiile nucleare au născut mai mulţi băieţi decât fete

Ucraina se pregăteşte să transforme centrala nucleară de la Cernobîl într-o atracţie turistică


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger