Noi dovezi: pesticidele cauzează dispariția albinelor și afectează alte specii

0

Pesticidele neonicotinoide cauzează daune majore mai multor specii și reprezintă cauza principală a declinului albinelor, arată un nou studiu care a analizat timp de patru ani dovezile.

 

albina

Neonicotinoidele au fost introduse în anii 1990, ca înlocuitor pentru chimicalele folosite anterior, considerate mai dăunătoare. Ele sunt insecticide care sunt absorbite de fiecare celulă a plantei, toată planta devenind otrăvitoare pentru dăunători.

Mai mulți cercetători s-au declarat îngrijorați de aceste insecticide, mai ales din cauza efectului asupra albinelor, care au înregistrat un declin la nivel global. Acest lucru a fost demonstrat și de studiul IUCN, început în 2011, în cadrul căruia au fost analizate 800 de lucrări științifice pe această temă, pubicate în ultimii 20 de ani.

Raportul arată că efectul pesticidelor se extinde mai departe de albine. Substanțele chimice se acumulează în sol și se scurg în apă, punând în pericol viermii, melcii, fluturii și păsările. Una dintre cercetările analizate arată că neonicotinoidele din apă reduc nivelul de nevertebrate acvatice, hrana principală pentru unele păsări și somon.

“Este imposibil de negat că aceste pesticide nu au un impact de mediu major”, spune profesorul Dave Goulson de la Universitatea din Sussex, participant în cadrul cercetării.

IUCN susține că neonicotinoidele și fipronilul, un pesticide la fel de dăunător, reprezintă aproximativ o treime din piața globală a insecticidelor, iar agricultorii se bazează pee le la fel cum se bazau pe DDT. Europa a impus un moratoriu de doi ani în ce privește folosirea acestor pesticide.

Sursa: BBC

Puteți citi și:

UE a interzis încă un pesticid dăunător albinelor

Autoritățile, despre problema albinelor: ”Pesticidele sunt necesare, România nu are alternative de tratare a dăunătorilor”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger