Noi dovezi pentru dezincriminarea psihedelicelor

0

Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie din Trondheim au realizat un studiu de amploare în care au concluzionat că LSD-ul și psilocibina (substanța activă din ciupercile magice) nu sporesc riscul dezvoltării problemelor de sănătate mintală, aflăm de pe Medical News Today. Cercetarea a implicat 135 000 de participanți aleși aleator, dintre care 19 000 consumaseră droguri psihedelice.

 

FOTO: Flickr/janineomg

 

Înainte de asta, oamenii de știință din spatele cercetării au realizat o analiză populațională pentru Statele Unite, în care au studiat date din perioada 2001-2004 și nu au găsit legături între tulburările psihice și consumul de substanțe psihedelice.

“Peste 30 de milioane de adulți din SUA au încercat psihedelice și nu prea există dovezi pentru probleme de sănătate”, spune autorul noii cercetări, psihologul clinician Pål-Ørjan Johansen. “Experții în droguri clasifică adesea LSD-ul și psilocibina ca fiind mai puțin dăunătoare pentru consumatori, la nivel individual, și pentru societate în comparație cu alcoolul și cu alte substanțe reglementate”, a adăugat co-autorul Teri Krebs, specialist în neuroștiințe.

În cadrul acestei noi cercetări, norvegienii au analizat un set de date din sondajul de opinie național privind sănătatea americanilor (perioada 2008-2011), în care erau incluși 135 095 de adulți aleși aleator din SUA, printre care 19 299 de consumatori de droguri psihedelice. Krebs și Johansen spun că nu au găsit nicio legătură între consumul de psihedelice și daune psihologice, depresie, anxietate sau gânduri și încercări suicidare. Mulți dintre consumatori au descris chiar experiențe benefice de care s-au bucurat în urma consumului acestor substanțe.

Johansen recunoaște că, având în vedere construcția studiului, nu se poate exclude “posibilitatea ca utilizarea psihedelicelor să aibă efecte negative asupra sănătății mintale a anumitor indivizi sau grupuri, contrabalansate probabil la nivelul populației de efecte pozitive asupra sănătății mintale a altora”. Cu toate astea, psihologul crede că rezultatele sunt suficient de bine susținute pentru a arăta că incriminarea psihedelicelor nu se justifică. “S-a invocat că interzicerea consumului de psihedelice este o încălcare a drepturilor omului la credință și practică spirituală, la dezvoltare completă a personalității, la timp liber și joacă”, a spus colegul său Krebs.

Charles Grob, psihiatru pediatru la Universitatea din California, Los Angeles, atrage însă atenția că rezultatele noii cercetări ar trebui analizate cu precauție, pentru că pot apărea și chiar apar efecte secundare negative ale substanțelor psihedelice în anumite cazuri, la nivel individual. El dă ca exemplu tulburarea de percepţie persistentă halucinogenă, numită și “tripul nesfârșit”; oamenii care suferă de așa ceva experimentează “distorsiuni continue” a vederii, cum ar fi licăriri sau puncte colorate. “Am văzut mai mulți oameni cu astfel de simptome apărute după o experiență psihedelică”, spune Grob, “și poate fi o afecțiune foarte serioasă”.

 

Puteți accesa și:

Marijuana este de 114 ori mai puțin letală decât alcoolul

Cum arată creierul pe ciupercuțe magice

După 40 de ani, au fost reluate cercetările cu LSD testat pe oameni

Ciupercile magice pot transforma personalitatea pentru tot restul vieții

LSD te-ar putea scăpa de anxietate şi depresie

Drogurile psihedelice sfâşie conexiunile cerebrale, dar tratează depresia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger