Noi descoperiri pentru medicina regenerativă

1

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Saban din cadrul Spitalului pentru Copii din Los Angeles au reușit să dezvolte, dintr-un țesut artificial, un intestin subțire care este replica perfectă a celui natural. Experimentul este unul de laborator, deocamdată.

Testele au fost realizate de echipa de cercetători pe șoricei de laborator, iar la final reprezentanții echipei au declarat că pot proba creșterea și dezvoltarea unui țesut artificial pentru micile viețuitoare. Rezultatele studiului vor fi un nou pas pe calea aplicării medicinei regenerative, într-o bună zi, în cazul oamenilor. Cercetarea a pornit de la probleme pe care în special copiii nou-născuți le întâmpină și a căror rezolvare, spun medicii, s-ar putea afla în medicina regenerativă. Este vorba mai ales de copii născuți prematur, la care este foarte mare riscul unor probleme gastrointestinale (spre exemplu, enterocolită necrozantă, care apare odată cu o afecțiune a intestinului din cauze încă necunoscute).

Tratamentul rapid al unei astfel de afecțiuni (numită pe scurt NEC) este esențial, altfel bacteria se răspândește în abdomenul bebelușului și singura soluție rămasă este îndepărtarea chirurgicală a intestinului subțire. Acest lucru pune copilul în situația de a fi dependent de hrănire intravenoasă, care poate crea probleme ale ficatului. Cum transplantul de organe nu aduce schimbări pe termen lung (medicii spitalului din Los Angeles spun că doar 50% din copiii care trec prin acest tip de transplant au șanse să ajungă la vârsta de 5 ani), cercetătorii s-au orientat înspre crearea artificială de țesut. Aceasta s-a bazat pe celule colectate din intestinele șoriceilor de laborator. Țesutul astfel creat a fost introdus în corpul șoriceilor, iar cercetătorii au observat că intestinul s-a dezvoltat, crescând fără probleme, ca și când ar fi fost în întregime natural. El conținea toate resursele esențiale pentru a fi complet funcțional.

 

Sursa: ScienceDaily

 


Un comentariu

  1. Pingback: Transplanturile animale se apropie | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger