Noi descoperiri pentru captarea eficientă a energiei solare

0

O echipă de cercetători de la universitățile Purdue și Norfolk State a descoperit că, cu cât negrul este mai profund, mai închis, cu atât se dovedește mai util în captarea energiei solare. Ei au reușit să creeze un material extrem de închis la culoare, dar a cărui suprafață captează 99% din lumina solară.

 

Cercetătorii au dezvoltat un obiect dintr-un material care reflectă doar un procent din lumina soarelui și înmagazinează restul. Materialul este o combinație de argint și aluminiu, plus alte câteva ingrediente. Sub conducerea profesorului Evgenii Narimanov, specialist în electronică la Centrul de Nanotehnologie Purdue’s Birck, echipa a folosit procedee chimice pentru a înmulți nano-fire de argint pe membrane de oxid de aluminiu. Nano-firele au crescut perpendicular, exact ca și iarba și au ajuns să absoarbă, inițial, 80% din lumina solară. Cercetătorii au nivelat suprafața materialului, ulterior, pentru a o face aspră, iar rezultatul a fost o absorbție de 99%.

Potrivit studiului, asprimea suprafeței face ca lumina să se reflecte ”în interiorul” materialului. Descoperirea cercetătorilor de la cele două universități americane ar putea fi utilizată în cazul multor aplicații: panouri solare, vehicule militare și multe altele care necesită absorbția luminii solare. Următorul pas al cercetătorilor este de a testa materialul pentru toate aceste posibile utilizări, pentru a vedea cum le va îmbunătăți.

 

Sursa și foto: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger