Genetica vine în sprijinul fermierilor de pretutindeni: cercetătorii de la Universitatea Yale susțin că au identificat un mecanism genetic esențial în funcționarea rimului circadian al plantelor, prin a cărui manipulare s-ar putea rupe legătura de sezon dintre anumite plante și anumite anotimpuri.
Pentru toți fermierii care își doresc să obțină recolte oricând, indiferent de anotimp, să nu mai fie constrânși de succesiunea sezoanelor, cercetătorii de la Universitatea Yale promit un răspuns: manipularea genetică a ritmului biologic al plantelor. Un studiu apărut recent în publicația Molecular Cell arată că descifrarea ritmului circadian al plantelor, care controlează funcțiile de bază ale acestora, precum fotosinteza și înflorirea, va permite inginerii genetice care vor face ca plantele să crească în orice sezon și chiar și în locuri considerate până acum imposibile pentru agricultură.
Ritmul circadian (ceasul circadian) este un cronometru intern care se găsește în aproape toate organismele și care ajută la sincronizarea proceselor biologice din timpul zilei și nopții. În cazul plantelor, acest ceas intern este crucial pentru procesul de creștere, ajustându-l în funcție de sezon și, respectiv, de perioadă și zile. Funcționarea mecanismului se bazează pe cooperarea unor gene numite ”matinale” și, respectiv, ”de seară”, arată studiul coordonat de profesorul Xing Wang Deng de la Yale. Proteinele aflate în genele matinale suprimă activitatea celor ”de seară” când se face ziuă, iar seara, nivelul lor scade și se activează genele ”de seară”. Totul se întâmplă cu o precizie maximă, în intervalul a 24 de ore. Studiul specialiștilor de la Yale a rezolvat unul dintre ultimele mistere rămase legate de acest proces: au identificat gena DET1 ca fiind esențială în buna funcționare a acestui ciclu (mai exact, în suprimarea activității genelor ”de seară”).
”Plantele care sunt mai sărace în această genă au un ritm mai rapid și înfloresc mai repede. Cunoașterea rolului tuturor componentelor din ceasul circadian va ajuta la selectarea sau generarea unor trăsături specifice, valoroase, în cazul plantelor ornamentale sau al celor de recoltă, cu ajutorul industriei genetice”, a specificat și On Sun Lau, autor principal al studiului. Cercetarea a fost finanțată de către Institutul Național pentru Sănătate din SUA și de două fundații implicate în activități științifice.
Sursa: Science Daily
Foto: StarOil.com