Noi avem pamant! Ce facem, insa, cu el?

1

agricol

La scoala generala am invatat ca taranii romani au murit strigand: “noi vrem pamant”. Bunicii mei au muncit o viata intreaga pentru a avea cat mai mult, tata s-a judecat ani buni cu fratii sai pentru acelasi pamant, dar acum acesta sta nemuncit. Situatia nu e unica in tara. Daca Romania pare incapabila sa gaseasca solutii la aceasta problema, in Marea Britanie se incearca acum rezolvarea unei situatii asemanatoare. (M.C.)

Guvernul de la Londra va lansa saptamana aceasta o campanie “cultiva tu insuti”, prin care se doreste incurajarea formarii de comunitati care sa arendeze temporar sau sa constituie un fel de asociatii pentru cultivarea pamantului arabil nefolosit, relateaza The Guardian.

Campania este parte a unui pachet legislativ indelung asteptat prin care Marea Britanie doreste sa produca autohton mai multa hrana, sa reduca totodata risipa si dependenta de importuri.

Masurile preconizate prevad formalizarea relatiilor dintre proprietarii de terenuri si grupurile voluntare dispuse sa le cultive, ca si constituirea unei “banci a pamantului” unde sa se regaseasca toate informatiile despre loturile disponibile si persoanele ce se pot implica.
Se estimeaza totodata ca in acest mod se va reusi imbunatatirea spiritului comunitar, iar multi oameni vor dobandi abilitati noi, ca si o mai buna stare mentala sau conditie fizica.

Circa o treime dintre britanici cultiva legume sau fructe pe cont propriu, conform datelor Departamentului pentru mediu si hrana. Oficialii de la Londra spera ca masurile propuse sa aiba un succes similar precum cel al National Trust, organizatie care s-a implicat in cultivarea pamintului si gradinilor nefolosite ca si in utilizarea spatiilor neocupate.

Pachetul legislativ este insa criticat de unii ecologisti, care considera ca autoritatile britanice nu fac suficient pentru sprijinirea fermierilor, astfel incat acestia sa produca numai hrana sanatoasa, de buna calitate.

Voi ce parere aveti?

Tags:Un comentariu

  1. Initiativa o consider foarte buna. Dar ma intreb in ce masura ar putea fi implementata in Romania fara a fi considerata o masura cu reminescente comuniste. SUnt adepta stimularii agriculturii, mai ales prin imbinarea masurilor traditionale cu cele moderne. Un pamant neprelucrat duce la scaderea randamentului acestuia, si in acest mod a calitatii produselor. In Romania este nevoie de o “resuscitare” in domeniu, majoritatea terenurilor proprietate personala in suprafete nu foarte extinse fiind nelucrate. si noi… cumparam produse din import.
    Daca crestem regimul fermelor de semisubzistenta, a organizatiilor care sa munceasca in sistem colectiva..vom avea numai si numai de castigat… deci.. cu toate fortele inainte…
    si sa vedem adevaratul impact si nu doar teoria 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger