Noi avantaje ale hibernării urşilor, descoperite după un studiu de 25 de ani

0

O echipă de cercetători din SUA a descoperit că urşii negri au o capacitate uluitoare de a se vindeca în timpul hibernării, fără a păsta cicatrici ale rănilor cu care s-au dus la culcare peste iarnă. Totodată, ei scapă şi de posibilele infecţii care urmează, de regulă, unei răniri şi această “operaţiune de autovindecare” are loc exact în perioada în care temperatura corpului, ritmul cardiac şi metabolismul lor sunt reduse la minim.

 

 

Dacă oamenii de ştiinţă vor putea afla exact mecanismul autovindecării urşilor, concluziile ar putea fi de folos în medicina umană, în tratarea mai rapidă şi mai eficientă a rănilor, în special în cazul pacienţilor diabetici sau malnutriţi. Rezultatele studiului iniţial, care vorbesc despre această capacitate a urşilor negri, au fost publicate în revista Integrative Zoology. Studiul a fost parte dintr-un proiect derulat de oameni de ştiinţă de la universităţile din Minnesota, Wyoming şi din cadrul departamentului de Resurse Naturale al statului Minnesota. Cercetătorii au studiat 1.000 de urşi negri timp de 25 de ani pentru a le analiza comportamentul şi starea de sănătate.

În perioada acestei îndelungate monitorizări, oamenii de ştiinţă au ajuns să observe capacitatea uluitoare de vindecare a urşilor în timpul hibernării – şi era vorba de răni provenite de la arme de foc sau săgeţi trase de vânători asupra lor ori de răni provocate de lupte cu alţi urşi, alte animale, muşcături etc. Oamenii de ştiinţă au remarcat că rănile, apărute cu ceva timp înainte de perioada de hibernare a urşilor, erau cel mai adesea inflamate sau infectate la începutul iernii timpurii, când urşii încă nu trăgeau în bârlog. Însă, după câteva luni de hibernare, cercetătorii au fost surprinşi să descopere că rănile cu care urşii se duseseră la culcare erau vindecate (aici intrând în special rănile asupra cărora echipele de medici veterinari din proiect nu interveniseră cu injecţii sau antibiotice ori copci).

Oamenii de ştiinţă consideră că această abilitate a urşilor face parte din procesul de adaptare la cerinţele hibernării. Dacă vor dezlega tainele acestei capacităţi, cercetătorii ar putea descoperi metode de vindecare necesare în cazul rănilor ce apar la bolnavi de diabet, la pacienţi subnutriţi, la hipotermici sau chiar la vârstnici.

 

Sursa şi foto: BBC Nature

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger