Nobelul religios s-a acordat anul acesta unui astrofizician

0

Astrofizicianul Martin J. Rees a primit premiul Templeton pe anul 2011. Premiul fundaţiei religioase Templeton, în valoare de 1 milion de lire sterline, “se acordă acelor oameni de ştiinţă care ating, în opera lor, dimensiunea spirituală a vieţii”.

Martin Rees este Master of Trinity College, unul dintre cele mai importante poziţii ale Universităţii Cambridge şi fost preşedinte al Royal Society, cea mai înaltă funcţie în comunitatea ştiinţifică britanică. Rees a investigat, vreme de decenii, implicaţiile big bang-ului, natura găurilor negre, evenimentele din timpurile primordiale ale Universului şi exploziile misterioase de raze gamma din centrele galaxiilor.

Martin Rees e un caz curios al lumii ştiinţifice, deşi lucrările sale au implicaţii spirituale, el însuşi a declarat că nu are nici un fel de credinţe religioase, dar preţuieşte tradiţiile creştine în care a crescut. Rees i-a acuzat pe „ateii profesionişti” precum Richard Dawkins că întreţin un conflict fals, care riscă să-i pună pe tineri să aleagă între ştiinţă şi religie: „un tînăr musulman pios e forţat să aleagă între Dumnezeu şi Darwin şi alegerea lui rsică să fie respingerea ştiinţei”.

John Templeton, cel care a înfiinţat acest premiu, considerat de unii un Nobel religios, şi-a justificat iniţiativa spunînd că „revelaţiile ştiinţifice pot fi o mină de aur pentru revitalizarea religiei în secolul XXI”

FOTO:REUTERS

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger