Nobelul pentru chimie merge la cristalul nonconformist

0

Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat omului de știință Daniel Shechtman, de la Institutul de Tehnologie al Israelului, care a descoperit structura quasi-cristalului – o formă despre care se credea că este imposibil să existe și care a iscat numeroase controverse în lumea științifică.

 

Dr. Shechtman a creat prima dată quasi-cristalele prin răcirea rapidă a metalelor lichide, precum aluminiu sau magneziu, prin pulverizarea amestecului pe o suprafață rece. La microscop, el a remarcat că noul cristal era format din unități perfect ordonate, dar care nu se repetau niciodată – practic, o structură atipică, de fapt, pentru cristale, care au structura regulară și repetitivă. Noua structură descoperită de Shechtman a fost calificată ”de-a dreptul frumoasă” de către președintele Societății Regale de Chimie, profesorul David Phillips. ”Quasi-cristalele sunt un aspect fascinant al chimiei și științei materiei – sunt cristale care încalcă regulile cristalelor”, a adăugat acesta.

Cercetătorul israelian va primi premiul de 940.000 de lire sterline (10 milioane de coroane suedeze) și, cum nu a lucrat cu o echipă la această descoperire, nu va fi nevoit să îl împartă. Premiul Nobel se acordă anual, din 1901 și acoperă domeniile medicină, fizică, chimie, literatură, plus Nobelul pentru Pace. În cursul acestei săptămâni, luni a fost anunțat premiul Nobel pentru medicină (Bruce Beutler și Ralph Steinman, pentru activitatea în aria imunologiei), iar marți a fost anunțat premiul Nobel pentru fizică (Saul Perlmutter, Adam Riess și Brian Schmidt, pentru descoperirea accelerării expansiunii Universului).

Sursa și foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger