“Nobelul” în matematică, decernat unei femei pentru prima dată

0

Matematiciana Maryam Mirzakhani din Iran a câștigat Medalia Fields, considerată a fi Nobelul pentru matematică, reprezentând o premieră în elita academică dominată de bărbați. Ceilalți 52 de câștigători anteriori sunt bărbați.

 

7536622596_b456b36a02_z

 

Matematiciana în vârstă de 37 de ani va primi premiul în cadrul unei ceremonii în Seul miercuri dimineață. Premierea ei reprezintă un mare pas înainte în ce privește egalitatea de gen în unul dintre domeniile acaparate de bărbați. Maryam Mirzakhani este născută și crescută în Iran și este profesor la Universitatea Stanford din 2008.

Ingrid Daubechies, președinta International Mathematical Union (IMU), a declarat că succesul lui Maryam Mirzakhani este foarte simbolic și speră că va încuraja și alte femei să intre în domeniul matematicii.

Medalia Fields este acordată o dată la patru ani unui număr de între doi și patru patru matematicieni sub 40 de ani. Medalia recunoaște reușite deosebite în matematică și promisiunea unor reușite viitoare. Pe lângă Maryam Mirzakhani, vor mai fi premiați Manjul Bhargava, profesor la Princeton, născut în Canada și crescut în SUA, Artur Avila din Brazilia și Martin Hairer din Austria.

Premiile din acest an marchează o premieră în ce privește egalitatea de gen, dar și o prezență a țărilor în curs de dezvoltare. Avila este primul câștigător care provine din America Latină, iar Mirzakhani este prima câștigătoare din Orientul Mijlociu.

Femeile reprezintă aproximativ 10% din totalul profesorilor de matematică care predau la primele 100 de universități din SUA.

Sursa: Time

Puteți citi și:

20 de adolescenți geniali vor primi câte 100.000 de dolari să se lase de facultate

Frica de matematică e și genetică

România, pe locul 45 din 65 la matematică, citire și științe


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger