Noaptea Cercetătorilor este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta, în România, Noaptea Cercetătorilor va avea loc în Arad, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea.
Vă așteptăm pe 26 septembrie 2014 în centrele orașelor menționate mai sus. Vom porni în călătoria științifică începând cu orele 16:00, însoțiți de cercetători, exploratori, inventatori, oameni de știință și scriitori de gen. Veți asista la experimente trăsnite, conferințe fascinante și concursuri, veți interacționa cu cele mai recente inovații tehnice și vă veți testa inspirația și creativitatea în universul științific.
Ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor propune două abordări complementare dictate de doua echipe organizatoare diferite:
#Researchers for Humanity pe scurt #R4H propune o noua abordare a interacțiunii dintre publicul larg și lumea cercetătorilor prin activități și informații legate de modul în care cercetarea științifică contribuie la progresului umanității. Noul concept urmează a fi lansat la Noaptea Cercetătorilor și continuat după Noaptea Cercetătorilor prin ateliere și întâlniri între tineri și cercetători.
#doyouspeakscience aduce în contact cercetătorii și publicul larg prin intermediul limbajului universal al științei.
Programul pentru Noaptea Cercetătorilor din fiecare cele 14 oraşe româneşti participante poate fi consultat aici.
Pe 26 septembrie, ora 17.00, în Bucureşti, Parcul Tineretului, Intrarea Şincai începe călătoria în lumea ştiinţei la Noaptea Cercetătorilor 2014. Toţi călătorii sunt invitaţi să îşi ocupe locul dorit şi să parcurgă un traseu aventuros în lumea cercetătorilor adevăraţi. Ediţia din acest an provoacă toţi vizitatorii să devină călători implicaţi în lumea ştiinţei în toate cele patru mari zone ale evenimentului.
În zona Hands On, cercetători independenţi şi institute de cercetare arata şi demonstrează cum evoluează experimentele şi lucrările lor de cercetare. Printre institutele de cercetare prezente la eveniment se numără Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare de Fizică Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, Institutul Geologic al României, dar şi Facultatea de Fizică şi mulţi alţi invitaţi.
Ateliere de fizică, experimente, observaţii prin microscop său telescop, demonstraţii de control mental, vizualizări 2D şi 3D, călătorii virtuale prin sistemul solar, realizarea de mini-comete, demonstraţii de robotică şi inventica, toate vor prezenta cele mai noi descoperiri şi invenţii, dar şi cele mai interesante concepte ştiinţifice, iar cei prezenţi vor putea iscodi cercetătorii despre cum funcţionează fiecare lucru în parte. După cum îi spune şi numele, este zona în care participanţii au voie să atingă exponatele, să contribuie la experimente, să interacţioneze cu cercetătorii.
În zona dedicată cercetării în Uniunea Europeană, participanţii vor afla cele mai noi tendinţe în cercetare la nivel european, îşi vor testa cunoştinţele de cultura generală şi vor putea participa la o tombolă europeană.
Cei mici se vor delecta şi vor învăţa prin joc o mulţime de lucruri interesante despre sistemul solar, fizică, chimie, roboţi şi multe altele, în zona SCI FUN. În această zonă sunt programate întreceri, curse cu roboţi, desene cu cerneală vizibilă în întuneric şi alte experimente distractive.
Salonul Cercetătorilor Neconvenţionali SCeNe, ajuns la a doua ediţie, va fi reprezentat anul acesta mai puternic în zona Agora. Sunt programate prezentări, dezbateri, sesiuni de întrebări şi răspunsuri. Printre vorbitorii care şi-au confirmat prezenta se număra Dr. Florin Munteanu – Centrul pentru Studii Complete, Pierre de Hillerin – Institutul Naţional pentru Cercetări în Sport, Roxana Dinca – Digi World, echipa de olimpici la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.
Călătoria în lumea ştiinţei va fi întreţinută de momente de adrenalină şi forţa cu echipa RebornED, care va realiza un spectacol de Freerunning şi Parkour şi momente de emoţie vizuală cu un spectacol de lumini şi lasere.
De pe scenă principală a evenimentului, vizitatorii vor călători până la acceleratorul de particule de la CERN, printr-o conexiune live facilitata de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”. Tot de aici vor păşi în domeniul găurilor negre cosmologice şi microscopice alături de Octavian Micu – Institutul de Ştiinţe Spaţiale, vor parcurge istoria laserilor în România împreună cu Ioan Dancus – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare de Fizică Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, dar şi alte subiecte precum vânătoarea de raze cosmice sau implicaţiile fuziunii nucleare asupra viitorului nostru.
Scena va fi animată de maestrul de ceremonii, actorul Cătălin Neamţu, cercetător în arta improvizaţiei încă din 2002. Îl cunoaşteţi că extraterestrul Obibug de la Neatza cu Răzvan şi Dani. Cei mai curajoşi spectatori vor urca pe scenă şi vor fi recompensaţi pentru participarea la scurte exerciţii haioase de improvizaţie. Ediţia din acest an a Nopţii Cercetătorilor propune două abordări diferite dictate de cele două echipe organizatoare – a ştiinţei privită prin prisma impactului asupra vieţii de zi cu zi #researchers4humanity şi a ştiinţei care uneşte oamenii dincolo de graniţele lingvistice sau geografice şi care se dezvăluie printr-un limbaj pe înţelesul tuturor #doyouspeakscience.