Noaptea Caselor, un circuit al caselor din București devenite centre culturale

0

În ultimul timp, cele mai interesante chestii din București se petrec prin case, conace și apartamente, unde s-au adunat comunități care se joacă cu idei tot mai îndrăznețe. Cei care au avut inițiative social-culturale s-au izbit de multe ori de autorități ostile și un mediu social apatic. Dezamăgiți, s-au retras în spațiul personal, la joburile de zi cu zi și la casele lor. Însă spiritul creativ a continuat să lucreze în cerc restrâns.

 

noaptea

Prietenii au început să se implice, apoi prietenii prietenilor, apoi întregi comunități care schimbau idei, făceau proiecte și se distrau de minune. Casele se transformau încet din dormitoare în mici centre culturale. Fiecare dintre ele a ajuns focar de inovație și de spirit liber, care injectează sens în viețile celor implicați. Împreună pot face o rețea culturală descentralizată, care să umple golul lăsat de instituțiile oficiale și greoaie. E ușor să decapiteze un institut, dar o rețea informală e foarte rezistentă cât timp comunitățile ei sunt vii.

Noaptea Caselor e o punte între aceste comunități. E un eveniment care dă coerență unui nou curent cultural. Mai personal, mai liber, mai eficient, mai mișto. Cele 13 case care s-au implicat în eveniment au pregătit pentru sâmbătă seara expoziții, concerte, proiecții și party-uri. Programul complet poate fi găsit aici, iar harta interactivă poate fi consultată aici.

Aviatorilor IX (Aviatorilor, 9): Un spațiu neconvențional pentru evenimente socio-culturale, centrat pe manifestări muzicale, artistice și educative. Alternativ este și galerie de artă și instalații vizuale, mini cinematograf, ceainărie, și cocktail-bar, meeting point și workshop venue. Galeria IX suntem noi, într-un monument de architectură din 1929 pe Aviatorilor nr. 9.

Artskul (Paris, 16): Artskul este o școală de arte și meserii cu casa lângă Guvern (Paris, 16). Nu chiar școală, ci mai degrabă o comunitate de instructori și elevi ce explorează împreună muzică, filosofie, vj-ing, sound design, poezie, turntablism, astrofizică, trompetă, jurnalism, video documentar/experimental, sampling audio și continuă. Am invitat la catedră autori, publicați, difuzați la radio și tv, cadre universitare, pionieri, domni Trandafir versiunea post punk, Dumitri Prunariu cu picioarele pe pământ. Prin efort concentrat pe studiu și practică, ghidat de profesor, ~3 luni din viață explorezi noul, întâlnești oameni mișto, creezi singur și împreună, nu stai degeaba.

The CAN (Povernei, 35): The Collective Art Neighbourhood este un proiect de artă contemporană care funcționează ca platformă de dialog, studio open-space și galerie de artă.

Artidava (Henri Coandă, 38): Casa a fost construită în 1938, în stil mediteranean, de Alexandru Popescu-Necşeşti . Noi am găsit-o nu foarte bine, cu pereți deteriorați și nu numai.. am lucrat mult, cu multă pasiune. Am dorit să transformăm spațiul dintr-o casă abandonată într-un spațiu în care artiști de tot felul să vină să creeze, să se inspire unii pe alții și să colaboreze. Pe parcursul unui an de zile am reușit și am găzduit piese de teatru, concerte, jam session-uri, proiecții de film, workshop-uri. În 27 Septembrie vrem să împărtășim cu voi câteva dintre evenimentele care ne animă și ne bucură casa zi de zi:

Scrie despre tine (Budișteanu, 26): Casa “Scrie despre tine” este un loc unde se întâmplă întâlniri între oameni care vor să scrie despre prezent. “Scrie despre tine” este un proiect independent care produce texte noi pentru teatru și film și antrenează autori care vor să-și povestească lumea, indiferent de experiența anterioară în domeniul artistic. Proiectul a fost inițiat în 2010 de actorul Sorin Poamă și regizoarea Vera Ion, care au construit în timp, împreună cu partcipanții la atelier, o nouă metodă de dramaturgie, îmbinând tehnici de scriere dramatică cu tehnici de actorie și povestire. “Scrie despre tine” a produs între 2010 și 2014 8 spectacole noi, în regim independent și este susținut integral de publicul său.

Tot în casa Scrie despre Tine, unde Think Outside the Box îşi are redacţia, vă aşteptăm sâmbătă să lansăm capsula timpului. În plin sezon de fibrilaţii preelectorale, când aniversările candidaţilor ne trimit înapoi în timp, pe stadioanele unde Conducătorul Iubit era îmbăiat în aplauze sincron, când epopeile despre agenţi sub acoperire aruncă în aer cotaţiile pe piaţa de paranoia, vrem să ne trimitem împreună un mesaj în viitor.

Strângem păreri, scenarii şi previziuni despre cum va arăta societatea românească peste un an, după ce un alt preşedinte îşi va fi pus în aplicare noul plan. Strângem obiecte reprezentative pentru prezent, pe care să le sigilăm, alături de texte, într-o capsulă ce-şi va lua secretele în pământ, la propriu. Pe 27 septembrie 2015, vom dezgropa capsula şi vom afla cât din ce ne-am imaginat acum s-a adeverit şi cât a fost şters de aleatorismul istoriei. Câte dintre temerile şi speranţele noastre s-au transformat în realitate, câte au rămas în depozitul-tuturor-speculaţiilor. Vă aşteptăm cu hârtie, pixuri, tastaturi şi o cutie încăpătoare, în care să lansăm vederi despre lumile noastre posibile, dintr-un viitor nu tocmai îndepărtat.

Casa Lupu (Dionisie Lupu, 31): Stabilimentul cunoscut sub numele de Casa Lupu este un apartament de 150 mp care a fost închiriat de aproximativ 30 de persoane cu scopul de a fi un spațiu comun de muncă și joacă. Apartamentul a funcționat, pentru o perioadă, ca un spațiu public-privat, unde s-a născut o comunitate de oameni care, chiar dacă a mai crescut, au rămas la fel de energici. În prezent am cucerit trei etaje din blocul interbelic situat pe strada Dionisie Lupu, la numărul 31. Cele trei apartamente aproape identice au ca rezidenți permanenți 14 oameni care au decis de comun acord să redeschidă ușile Casa Lupu pentru o seară.

Grădina Viitorului (Viitorului, 153): Oficial, Grădina Viitorului este un spațiu educațional modular de artă, design și tehnologie, ce funcționează ca platformă Modulab destinată marelui public. Pentru participanții la workshopurile noastre, Grădina Viitorului este însă o școală secretă de inițiere în secretele tehno-magiei. Cei care vin să-și dezvolte proiectele la noi știu că este unul dintre cele mai cool maker-space-uri din București, dar și hub cultural orientat către tehnologie. Mulți au ajuns însă la evenimentele și petrecerile noastre și rămân cu impresia că suntem un nou model de terasă/hub. Pentru noi, este un altfel de acasă.

Casa Jurnalistului (Viitorului, 154): Suntem o comunitate de reporteri independenți. Ne-am adunat într-o casă și punem la cale jurnalismul viitorului.

Home Mătăsari (Mătăsari, 17): Am desprins o bucată de viață, dintr-o istorie pe care am traversat-o, împreună, și am așezat-o într-o casă. Am pus una lânga alta idei mai vechi, care au vazut deja lumina urbană, dar și proiecte noi care tânjesc după prima privire, care vor prinde contur. Am construit împreună un spațiu în care planurile și ideile se așează de la sine pe tărâmul niciodată explorat îndeajuns, cel al culturii și al umanității.

Colivia (Pache Protopopescu, 9): Departe de a fi un spațiu care îngrădește zborul, Colivia este un experiment locativ care-și deschide porțile, uneori, către publicul larg. Într-o casă boierească, construită la începutul secolului trecut, s-a conturat un spațiu non-profit cu tot felul de îndeletniciri: dezbateri, stagiune teatrală, târguri etc. Salonul cu uși mari din lemn alb și geamuri de cristal, cu sobă veche și o bibliotecș cu șemineu, a fost animat de evenimente culturale începând cu toamna lui 2013. Spațiul impresionează prin acustică și prin atmosfera de intimitate pe care o resimți atunci când ocupi un loc în amfiteatrul improvizat din paleți de lemn și materiale reciclate. Dincolo de orice etichete mai mult sau mai puțin actuale – spațiu cultural alternativ, hub cultural, Colivia este un loc generos, o intersecție în care oamenii se pot întâlni pentru un schimb de idei.

Carol 53 (Carol, 53): CAROL 53 este un mediu deschis ce stimulează, încurajează și promovează inițiativele persoanelor sau grupurilor de persoane. Este un spațiu imparțial politic și nondiscriminator. Dorim să oferim un cadru neutru în care părți divergente sau convergente ale societății își pot confrunta și dezbate ideile, redefini comunicarea între acestea și de a contura noi raporturi între generații, ocupații și interese în scopul dezvoltării orașului și culturii acestuia. Imobilul de pe B-dul Carol I nr. 53, monument istoric de clasă B,este proiectat în 1912 de către arhitectul Radu Culcer, pentru avocatul Mihail Pașcanu. Naționalizat și transformat în “Sediul Sindicatelor raionul 1 Mai ” în 1952, revine proprietarilor de drept, Ștefan și Ioana Bortnowski în 2008. Sunt începute lucrări de renovare întrerupte în scurt timp, iar casa este vandalizată până în primăvara anului 2012, în pofida încercărilor repetate de oprire a distrugerilor.

Anthropo Art House (Calea Moșilor Vechi, 113C): Anthropo Art House este un catalizator profesional și creativ. În prezent funcționează ca studio de producție pentru Anthropoesis – Centru de Inovare, Dezvoltare și Film, ca spațiu de cursuri pentru Academia Socio-Vizuală și desfășoaraă activități în domeniile: Film, Antropologie culturală, Arte, Ecologie Socială. Este un spațiu-proiect destinat funcționării în special ca mediu optim de lucru, deschis adesea, în măsura resurselor disponibile, unor noi colegi sau colaboratori. Ocazional este utilizat pentru organizarea de evenimente culturale sau educative (cursuri, ateliere, studio de film, teatru, dezbateri culturale) sau birou-rezidență creativă (în cadrul unor programe de schimb educațional, profesional și cultural).

Elisabeta: Elisabeta 37, ultimul etaj → spațiu de coeziune culturală într-un apartament abandonat și revitalizat de către un colectiv de artiști polivalenți.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger